Противоракетната отбрана остава дразнител


Противоракетната отбрана остава дразнителВ „кулоарите” на заседанието на Съвета Русия – НАТО, Сергей Лавров се срещна с Джон Кери

 Завършилият Съвет Русия – НАТО, както много пъти преди, демонстрира наличието на диалог между страните, но не доведе до решаването на ключовия проблем в отношенията между Алианса и Москва, какъвто е противоракетната отбрана. Приоритетни сфери на партньорството остават Афганистан и борбата с тероризма.

Изказвайки се във вторник на откриването на заседанието на Съвета Русия – НАТО, генералният секретар на НАТО – Андерс Фог Расмусен отбеляза прогреса в отношенията между Москва и Алианса: „Преди две години и половина, Русия и НАТО в Лисабон се договориха да направят нашите отношения наистина стратегически. Предстои ни да изпълним това обещание, но ние постигнахме значителен напредък в много области.”

И това е, въпреки перманентните разногласия по противоракетната отбрана, които пак не успяхме да преодолеем на вчерашното заседание. „Ние искаме да използваме целия потенциал на Съвета Русия – НАТО, за да водим диалог и да работим дори по тези въпроси, по които ние като 29-ти равноправни партньори, все още не сме постигнали съгласие – такива, като противоракетната отбрана”, – каза Расмусен.

Русия и НАТО през юни за първи път ще проведат изпитания на съвместната система за откриване на експлозиви на обществени места, включително и в метрото. А през септември ще се проведат съвместни учения с използване на системи за контрол на сигурността на въздушния транспорт, които са предназначени за защита на граждански самолети от терористични заплахи.

Приоритет на партньорството на Русия с НАТО, според генералния секретар, е стабилността в Афганистан. Той припомни, че те заедно обучаваха експерти за борба с трафика на наркотици и техници, обслужващи хеликоптерите.

Напълно логично е, че главно постижение на срещата стана стартирането на втората фаза на проекта за хеликоптери между Руската федерация – НАТО. Става дума за Доверителен фонд за обслужване на руските хеликоптери, закупени от САЩ за афганистанските военновъздушни сили. Както и се очакваше, министрите обявиха за разширяване на сътрудничеството в рамките на този фонд, като се включат в него допълнително резервните части и обучението на афганистански техници за обслужване и поддръжка на хеликоптерите Ми-17 и Ми-35. Освен това, афганистанските ВВС ще се обучат да евакуират ранените.

Москва не изключва, че могат да се появят нови области на сътрудничество с НАТО по афганистанската посока. Но, този въпрос ще се обсъжда във връзка със задачите, които ще се възложат на новата международна мисия в Афганистан, след завършването на операцията на международните сили за сигурност (ISAF) в края на 2014 година.

В тази връзка, Русия се безпокои много до какво ще доведе ускореното изтегляне на ISAF. Според постоянния представител на Русия в НАТО – Александър Грушко, в Афганистан не са решени фундаменталните въпроси за сигурността, много райони се контролират от екстремистите. „Съществува опасност от изтичане и прехвърляне на терористична дейност от Афганистан – към страните от Централна Азия, които са наши съюзници”, – каза той.

Но, след като вече е взето решение за извеждане на войските от Афганистан, то Русия предлага на НАТО, допълнително към съществуващите точки, да използва за транзит товарите на ISAF своето пристанище Уст-Луга на Балтийско море. „Що се отнася за комбинирания транзит през летището „Изток” в Уляновск, то тази схема също така е призната за оперативна”, – поясни Грушко.

Като се има предвид сериозността на ситуацията в Сирия, на заседанието се засегна и този въпрос, макар че той не фигурираше като отделна точка от официалния дневен ред. Съдейки по думите на Расмусен, НАТО не възнамерява да се намесва в сирийския конфликт, но ще продължи да подкрепя усилията на международната общност за разрешаването му. Към днешна дата, НАТО ограничи ролята си да защитава територията на Турция от ракетни заплахи, разполагайки там зенитно-ракетни комплекси Patriot.

Но, ситуацията в Сирия доминираше в преговорите, между министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ – Джон Кери. Срещата в Брюксел на министрите на Съвета Русия – НАТО е вече трето рандеву на главите на външно-политическите ведомства на Русия и САЩ през тази година. (Първите две срещи бяха проведени в Берлин и Лондон. – „Новая газета” („Нов вестник”)).

Лавров и Кери обсъдиха по-нататъшните съвместни стъпки, които трябва да предприемат Русия и САЩ, за да насърчат враждуващите страни в Сирия към мирен процес и да започнат да изпълняват Женевските споразумения. Според Лавров, руските партньори – (включително САЩ), проявяват голямо разбиране за това, че продължаването на войната в Сирия може да доведе до нарастване на радикалните сили там.

От своя страна, Кери наскоро заяви, че Москва и Вашингтон ще могат да постигнат напредък в преговорите за уреждане на сирийския конфликт. Нали сигурността в Сирия е от стратегически интерес, включително в сферата на неразпространението на химическо оръжие.

Съдейки по всичко, министрите разговаряха и за неотдавнашното посещение в Москва, на помощника на президента на САЩ по национална сигурност – Том Донилон. Както е известно, той донесе писмо от американския президент Барак Обама за руския лидер Владимир Путин. По данни на „Новая газета” („Нов вестник”), изготвя се отговора на Кремъл на посланието от Белия дом, но той ще бъде изпратен с наближаването на срещата между президентите на двете държави, която ще се проведе на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия в средата на юни.

 

Юрий Паниев

Posted on 30.04.2013, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: