Нови висоти на въздушно-космическата отбрана


Нови висоти на въздушно-космическата отбранаОлег Остапенко. Снимка: PHOTOXPRESS

 Войските за въздушно-космическа отбрана, създадени с указ на Президента на Руската федерация, на 1-ви декември 2011 година, въз основа на съединения и военни части на космическите войски, продължават да увеличават бойните си възможности, като подобряват организационно-щатната си структура, оптимизират използването на научния потенциал и се оборудват с нови оръжия и военна техника. Някои подробности за реализацията на тези насоки за развитието на този род войски разкри но журналистите заместник-министър на отбраната на Руската федерация, генерал-полковник Олег Остапенко, който, както е известно, е първият командващ войските за въздушно-космическа отбрана.

Да припомним, че създаването на войските за въздушно-космическа отбрана беше продиктувано от необходимостта за създаване на единна национална система за въздушно-космическа отбрана, чрез обединяване на сили и средства, които гарантират сигурността на Русия в космоса и от космоса, с военни формирования, решаващи задачите по осигуряване на противовъздушната отбрана на страната.

Създаденият нов род войски пристъпи към разрешаване на широк спектър от задачи. В това число – осигуряване на достоверна информация, на висшите звена на управлението, за откриване на изстрелване на балистични ракети и предупреждение за ракетно нападение, защита на центровете за управление на висшите звена на държавното и военно управление, групировките на войските, най-важните промишлени и икономически центрове и други обекти, от удари на средства за въздушно-космическа атака на противника, в границите на зоните за поразяване, поразяване от главите на балистичните ракети на противника, атакуващ важни държавни обекти. Този обширен списък от задачи включва и наблюдение на космически обекти и откриване на заплахите за Русия в космоса и от космоса, а при необходимост – неутрализиране на тези заплахи. Изстрелването на космически апарати в орбита, управление на сателитните системи за военно и двойно предназначение, по време на полет и прилагане на отделни компоненти, в интерес на осигуряването на войските с необходимата информация, поддържането на установения състав и готовност за прилагане на сателитни системи за военно и двойно предназначение, системите за изстрелването им и управление – това са също задачи, на войските за въздушно-космическа отбрана. С какви сили разполага новия род войски, за решаването им?

От момента на създаването, в състава на войските за въздушно-космическа отбрана влязоха съединения на оперативно-стратегическото командване на въздушно-космическата отбрана (бившия Московски окръг на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана). Сега, в състава на войските за въздушно-космическа отбрана е космическото командване (главният център за предупреждение за ракетно нападение, главният център за разузнаване на космическата обстановка, главният изпитателен космически център, носещ името на Герман С. Титов). Командването на противовъздушната и противоракетна отбрана (съединения на ПВО, Съединения на ПРО), космодрумът Плесецк (центрове за изпитания и прилагане на космически средства, отделна научна измервателна станция на полигона Кура).

Както е известно, ефективността на противовъздушната отбрана на тези или онези обекти се осигурява, чрез съгласувано, системно използване на зенитните ракети и комплекси, притежаващи различни технически характеристики. Това позволява да се унищожават цели, както далече от охранявания обект, така и в близост до него, при това на различни височини и курсове.

Сега, във въоръжение влиза зенитната ракетна система С-400 „Триумф”. На неотдавна проведените стрелби „Триумф” демонстрира впечатляващи бойни качества. „Всички мишени, които летяха по посока към комплекса, бяха унищожени”, – каза заместник-министърът на отбраната на Руската федерация, генерал-полковник Остапенко, отбелязвайки, че стрелбите се осъществиха съвсем не „в оранжерийни условия”, тоест не само стационарно, но и в движение.

Резултатът от стрелбите, според заместник-министъра, показва, че посоката на развитие на тази система е правилна.

Според генерал-полковник Остапенко, на въпросите за техническото оборудване на войските за въздушно-космическа отбрана се дава приоритет. Той съобщи, че през следващите години нашите въоръжени сили ще бъдат оборудвани с нови зенитни ракетни системи „Морфей” и „Витязь”, които съществено превъзхождат по характеристики своите предшественици.

„Морфей”, по принцип е уникално средство, което няма аналог в света, – каза генерал-полковник Остапенко. – Аз мисля, че първите образци ще влязат във въоръжение, през 2015 година”.

„Морфей” се отнася към комплексите за противовъздушна отбрана с малък обсег, с далекобойност до пет километра.

Що се отнася до зенитния ракетен комплекс „Витязь”, работите по създаването на който вървят активно сега, то, както отбеляза заместник-министърът, той значително превъзхожда системата С-300. „Витязь” ще има 12 направляващи ракетите, а не четирима, както е на С-300. „Тоест, на практика три пъти се увеличава огневата мощ на системата, – каза генерал-полковник Олег Остапенко. – И по характеристики той ще превъзхожда значително предшествениците”.

По-специално, според наличната информация, „Витязь” притежава значително повече целеви канали, което позволява едновременно да се обстрелват повече цели, също така са разширени възможностите за маневриране.

Концернът за противовъздушна отбрана „Алмаз-Антей” активно продължава и работите по създаването на зенитна ракета от ново поколение С-500, предназначена за борба с бъдещите средства за въздушно-космическо нападение, включително свръхзвукови, а също така и с други средства за възможно въздействие.

Министерството на отбраната на Руската федерация очаква да я получи на въоръжение в срок, заяви заместник-министърът на отбраната на РФ, генерал-полковник Олег Остапенко.

„Не всичко е лесно, – призна заместник-министърът. – В същото време, ние работим много усилено в тази посока с генералния конструктор и с генералния директор, има разбиране. Надяваме се, че ще спазим графика”.

Като цяло, според генерал-полковник Остапенко, , динамиката по развитието на средствата за противовъздушната отбрана е „много добра”.

Както вече беше съобщено, в рамките на държавната програма за въоръжаване до 2020 година, се планира да се закупят около 10 дивизиона от най-новите зенитно-ракетни системи С-500. Те ще станат основната сила на въздушно-космическата отбрана на Русия.

Основните изисквания, предявани за ЗРС С-500, са реализацията на повишените възможности за поразяване на балистични цели (балистични ракети със среден обсег, среден обсег), с височина на прихващане до 200 километра и скорост на полета до 7 км / сек, а също така и способността за унищожаване на бойните глави на свръхзвуковите крилати ракети. Освен това, предвидено е унищожаването на летящите на ниска орбита спътници и космическите средства за поразяване.

Един от най-съществените резерви за повишаването в бъдеще на бойния потенциал, на войските за въздушно-космическата отбрана е оптимизирането на на използването на този научен потенциал, който вече днес притежават тези високотехнологични и интелигентни войски. Както съобщи генерал-полковник Остапенко, министърът на отбраната взе решение за създаване на Централен научно-изследователски институт за въздушно-космическа отбрана.

И накрая, усъвършенства се и организационно-щатната структура на войските за въздушно-космическата отбрана. В момента продължава работата комплексна група, създадена с решение на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ, която е призвана да изработи окончателните стъпки на формирането на този род войски. От които, в обозримо бъдеще – като се отчита пренасянето на въоръженото противостояние във въздушно-космическата сфера – много ще зависи от отбранителната способност на нашата държава.

Забележка

 Зенитната ракетна система С-400 „Триумф”, разработена и произведена от „Концерна за противовъздушна отбрана „Алмаз-Антей” АД е предназначена за високоефективна защита на най-важните политически и административни военни обекти, от удари от въздуха (включително самолети, направени по технологията „Стелт”), стратегически крилати, тактически и оперативно-тактически балистични ракети, а също така и от балистични ракети със среден обсег, в условията на бойно и радиоелектронно противодействие.

Максимален обхват на поразяване – повече от 200 километра (за не стратегическите балистични ракети – 60 километра).

Максимална скорост към целта за поразяване – 4.800 м / сек. Брой на едновременно обстрелвани цели от един зенитно-ракетен комплекс – 6. Време за разгръщане на системата С-400 от марш – 5 минути.

 

Александър Тихонов

Posted on 30.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: