Преориентиране на противоракетите


Преориентиране на противоракетитеОнова, което толкова дълго и неуспешно искаха от: САЩ, първите лица на Руската федерация, нашият дипломатически корпус и военните, изведнъж блесна като добра надежда по инициатива на самите досега дърпащи се американци. Тези дни неотдавна назначеният министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обяви преструктурирането на  американската програма за ПРО . Към такова решение ръководителят на Пентагона бил подтикнат от проведените наскоро от Северна Корея изпитания на ядрено устройство и ракета с голяма далечина. Като обяви за излизането си от споразумението за прекратяване на огъня, подписано преди половин век, Пхенян заплаши Америка със своята готовност да нанесе ядрен удар по земята от противоположната страна на Тихия океан. Вашингтон възприе тази заплаха много сериозно, постара се да убеди международната общност в способността си да защити територията на САЩ и най-близките съюзници от такъв удар.
За целта до 2017 година в Аляска ще бъде увеличен броя на стратегическите прехващачи GBI почти 1,5 пъти – от 30 на 44 единици. Планира се също да се постави още един радар за насочване на американските противоракети в Япония. Освен това, в Тихия океан вече се намират 16 от 26 кораба от ВМС на САЩ, снабдени със системи Aegis с ракети-прехващачи SM-3 Block 1А, а в Южна Корея и в Япония са развърнати няколко батареи тактически противоракети Patriot PAC-3. Твърди се, че тези средства ще бъдат достатъчни за защита от ракети с малка и средна далечина, каквито има в КНДР, както и  за прехващане на няколкото ракети с голяма далечина, които могат да се появят в Пхенян в най-близко бъдеще.
Обаче нищо не пречи това решение на вашингтонската администрация да се погледне и от ъгъла на нарастващото съперничество между САЩ и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион. Да си спомним как преди година САЩ обявиха за прехвърлянето към този регион на центъра на тежестта на американската военна политика. Така че сега под предлог за защита от севернокорейската заплаха, за Вашингтон е доста удобно да неутрализира ракетно-ядрените сили на Китай. Техният потенциал се оценява на 50–75 междуконтинентални балистични ракети (МБР). Създаваната от американците в Тихия океан групировка на средства за ПРО ще бъде в състояние да прехване ответен удар на китайските МБР.

И все пак перипетиите с измененията на архитектурата на американската ПРО в Далечния изток има за Русия особено значение… на Запад. Защото подходите на американците към строителството на системата за ПРО в Европа се измениха съществено.
В началото на 2000-е години администрацията на Джордж Буш-младши обяви намерението си да развърне така наречения трети позиционен район на противоракетната отбрана в непосредствена близост до руските граници. Това се обясняваше с острата необходимост да се защитят от бъдещи ракетно-ядрени удари от Иран и Северна Корея, макар че Москва постоянно сочеше потенциалната насоченост на европейската ПРО именно към контрол на  руските ядрени сили. И ето че през 2009 година администрацията на Барак Обама смени приоритетите на програмата за ПРО, като се отказа от създаването на трети позиционен район. Благодарение на това Москва и Вашингтон можаха да направят „рестартирането“ и да сключат нов Договор за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ).

Обаче обстановката отново се усложни, когато САЩ изведнъж започнаха да реализират „поетапния адаптивен подход“ към развръщането на противоракетната отбрана в Европа за защита от иранската заплаха. Този подход предвиждаше развръщане на система Aegis със земно базиране в Румъния и Полша. Предвиждаше се там бъдат разположени  48 прехващача SM-3. В четвъртия етап на програмата, който трябваше са започне през 2018 година, се предполагаше да бъдат развърнати противоракети SM-3 модификация Block 2B, които да могат да извършват „ограничен“ прехват на МБР. Реакцията на Москва към обявяването на тези планове беше много твърда. На преговорите за ПРО руската делегация поиска Вашингтон да й предостави юридически гаранции за „ненасоченост“ на американската система против нашата страна. САЩ упорито отказваха. Преговорите влязоха в задънена улица. Не можа да ги спаси и организираната през май 2012 година от Министерството на отбраната на РФ Международна конференция по ПРО в Москва. Колкото и убедителни да бяха призивите на руснаците, подкрепени с широка аргументация,  да дадат също такива гаранции за „ненасоченост“, в отговор те получаваха само учтиви усмивки от представителите на САЩ и НАТО.

Междувременно след преизбирането на Барак Обама за втори президентски срок, в САЩ се появиха няколко авторитетни доклада, изготвени от Националната академия на науките, Научния съвет при Министерството на  отбраната и Главното счетоводно управление. В тях имаше критика към четвъртия етап. Освен това, беше орязано финансирането на научноизследователските работи по създаването на противоракетата SM-3 Block 2B. Обявено беше също, че развръщането на този прехващач ще започне не по-рано от 2021 година. Водещите функционери от втората администрация на Обама – държавният секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл се обявиха за търсене на взаимно разбиране с Москва. И стана ясно, че във Вашингтон най-после осъзнаха: без компромисно решение на проблема за ПРО няма да е възможен никакъв прогрес на каквито и да било преговорни процеси между нашите страни. А важна роля изигра и секвестърът на държавния бюджет, който предвиждаше съществено орязване на разходите на Пентагона.

Такива бяха предпоставките Хейгъл да обяви „преструктуриране“ на програмата за SM-3 Block 2B. Предназначените за нея пари ще бъдат насочени за закупуване на прехващачи GBI за Аляска. Заместник министърът на отбраната Джим Милър, отговаряйки на въпрос на журналисти на пресконференция  Пентагона, уточни: програмата SM-3 Block 2B е отменена. Ситуацията, създала се около севернокорейските ракети и ядрени изпитания, разкри за администрацията на Обама уникална възможност, за да може предпазливо, а не директно да се демонстрира готовност за компромис с Русия по проблема за ПРО. Тази демонстрация всъщност се състоя. А и Вашингтон засега не е заявил, че се кани да се откаже напълно от изпълнението на втория и третия етап от адаптивния подход към развръщането на противоракетната отбрана в Европа. И все пак американците направиха една малка стъпчица към компромиса.

Posted on 27.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: