Министерството на отбраната сменя оловните куршуми със стоманени


Стрелба с трасиращи боеприпаси нощем. Снимка: wikipedia.orgТрасиращите куршуми от стария образец са признати за вредни за екологията и здравето на стрелците

Министерството на отбраната е решило да осъвремени стрелковите боеприпаси, като се откаже от оловните трасиращи куршуми. От „Известия“ се изясни, че  още до края на годината те ще бъдат изцяло заменени от бронебойно-трасиращи патрони 7БТ4 със стоманена сърцевина, при които от олово ще бъде само тънката обвивка (ризата).

Общата ежегодна нужда на Въоръжените сили е около 7 млрд. патрона, от които всеки трети е трасиращ.

— Основният патрон с трасиращ оловен куршум у нас се води под маркировката 7Т3 и 7Т3М калибър 5,45 мм. Във войските те винаги се използват заедно с обикновените 7Н10 със стоманена сърцевина, — съобщи за „Известия“ представител на Министерството на отбраната.

Той подчерта, че в държавната отбранителна поръчка за 2013 година стоманеният трасьор не е бил включен, но сега във военното ведомство се извършва корекция на поръчката. Масовите покупки на новите боеприпаси ще започнат през 2014 година, – обеща събеседникът пред „Известия“, при това цената няма да се измени много.

При учебни и бойни стрелби пълнителят на автомата или картечницата се зарежда с един трасиращ патрон през 3–4 обикновени. Трасьорите са необходими на стрелеца за целеуказване и са незаменими нощем, и при лоши метеорологични условия. Обаче сегашните трасьори не могат да пробиват съвременните бронежилетки и защитните шлемове, и служат само за  коригиране на огъня. Главното ракетно-артилерийско управление (ГРАУ) няма намерение повече да търпи толкова тясна специализация.

— Освен това, оловото е вредно за организма на самия стрелец и уврежда природата на полигоните. Представяте ли си колко боеприпаси се изстрелват даже при еднодневно тактическо учение на един мотострелкови батальон? Затова е решено да се сведе съдържанието на оловни елементи до минимум, — добави събеседникът на „Известия“.

Патронът със стоманен трасиращ куршум е разработен от краймосковското Конструкторско бюро за автоматични линии „Кошкин“ в началото на  2000-е години, а е приет на въоръжение през 2004-а. Обаче, като каза пред „Известия“ главният конструктор на този патрон Вячеслав Зиновкин, Министерството на отбраната до тази  година не се интересувало от неговата разработка.

— Патронът се произвеждал в малки серии, (не повече от 1 млн. годишно), а през  2010 година военните изобщо престанали да го купуват. А по групиране на попаденията той е близък до обикновения 7Н10 и осигурява на 80% пробиване на брониран лист с дебелина 5 мм на разстояние 70 м. Има и друго нововъведение — вместо защитен лак, покриващ гилзата, се използва полимерно фолио. Това увеличава неговата топлоустойчивост, — поясни Зиновкин.

Трасиращите боеприпаси се произвеждат в страната само в Уляновския патронен завод. Негов представител потвърди пред „Известия“, че засега не е имало поръчки за стоманени трасьори, макар те да били готови ежегодно да произвеждат по 20 млн. броя и бързо да задоволят нуждите на Въоръжените сили.

Главният редактор на сайта world.guns.ru Максим Попенкер поясни пред „Известия“, че западните армии постепенно се  отказват от оловните сърцевини.

— Още през 1990-е години в света обърнаха внимание на случаите на отравяне с оловен окис на стрелбища, — каза експертът.

Той напомни, че оловото се използва широко в боеприпасите поради това, че е меко, пластично и е с голяма плътност. Стоманата, ако не се подлага на термична обработка, е по-евтина от оловната сърцевина. Но в бронебойните куршуми, в които се използват специални стоманени сплави, сърцевината е по-скъпа от оловната, а бронепробиваемостта – е по-голяма.

— При правилно спазване на технологиите, куршумът със стоманена сърцевина по пробивност е значително по-добър от този с оловна. Поради това бъдещето е тяхно, — смята Попенкер.

Оловният окис се образува в резултат на разрушаването на куршума при удара му в целта и при дълъг престой в земята. Почвата се отравя, затова на много от нашите полигони няма растителност, включително и трева.

 

Posted on 24.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: