Сигурността е в единството


С-300В4 Руска войскова система за ПВО с възможност за борба с балистични ракети с малка и средна далечина  С-300В4

В рамките на Организацията на независимите народи са създадени 10 обединени системи с военно предназначение, най-ефективната от които е Обединената система за ПВО на ОНД. Това беше заявено на откритото във вторник в Брест заседание на Координационния комитет по въпросите на противовъздушната отбрана при Съвета на министрите на отбраната на страните-участнички в ОНД.

По време на двудневното съвещания се разглеждат актуални въпроси по укрепването на двустранното и многостранното военно сътрудничество на страните от ОНД в областта на ПВО. Както съобщиха в Управлението на пресслужбата и информацията при Министерството на отбраната на РФ, в работата на Координационния комитета под председателството на заместник министъра на отбраната на РФ генерал полковник Олег Остапенко вземат участие делегации от министерствата на отбраната на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Украйна.

Откривайки първия ден от съвещанието, секретарят на Съвета на министрите на отбраната на страните-участнички в ОНД Александър Синайский отбеляза, че към момента са създадени 10 обединени системи с военно предназначение. На състоялото се на 10 април в Москва заседание на Комитета на началниците на щабове на страните-участнички в Организацията, беше разгледана перспективата за по-нататъшно развитие на: обединената система за свръзка, съвместната система за топографско и навигационно осигуряване, обединената система за контрол и оценки на радиационната, химическата и бактериологичната обстановка, съвместната система за осигуряване на безопасността на полетите, както и на други системи с военно предназначение.

По думите на секретаря на Съвета на министрите на отбраната на ОНД, всички те се създават с цел укрепване на сигурността на страните от Организацията и представляват едно от най-важните направления в дейността на Съвета на министрите на отбраната на ОНД. Като една от най-ефективните системи в рамките на многостранното военно сътрудничество на страните от Организацията,  той посочи Обединената система за ПВО на ОНД. На нейната основа успешно се създават и се развиват общи регионални системи за противовъздушна отбрана с участието на националните ПВО на Русия, Беларус, Армения и Казахстан.

През първия ден участниците в съвещанието отчетоха резултатите от миналогодишното съвместно командно-щабно учение “Чисто небе”, разгледаха въпросите по създаването на обединени регионални системи за ПВО в Кавказкия и Централноазиатския регион и развитието на общите регионални системи Русия– Беларус и Русия–Казахстан. Членовете на Координационния комитет ще завършат работата си днес в град Барановичи, където ще им бъдат демонстрирани образци от въоръжение и военна техника, намиращи се на въоръжение в Обединената система за ПВО на ОНД.

Понастоящем в състава на ОС за ПВО на ОНД са включени съединения, части и подразделения от военновъздушните сили, радиотехническите войски и войските за противовъздушна отбрана от Армения, Беларус, Казахстан, Русия, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Украйна. С повечето от тях е организирано съвместно бойно дежурство за противовъздушна отбрана,  което предполага създаването на общи центрове за управление, обмен на информация за въздушната обстановка в режим на реално време, както и съвместно носене на бойно дежурство от подразделенията на зенитните ракетни войски и авиацията.

За по-ефективното използване на потенциала на Обединената система за ПВО на ОНД се извършва интегриране на националните системи за противовъздушна отбрана на страните от Организацията на регионална основа в Източноевропейския, Централноазиатския и Кавказкия регион за колективна сигурност. Досега са подписани международни споразумения за създаването на общи регионални системи между Русия и Беларус, Русия и Армения, както и между Русия и Казахстан.

Александър Герасимов

Posted on 22.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: