Частната милитаризацията на САЩ


Частната милитаризацията на САЩПо своята степен на милитаризация съвременните САЩ много напомнят Римската империя. Не е тайна, че американският военен бюджет превишава съвкупните разходи за военни цели на всички останали държави в света. Американската промишленост основно работи за война, защото производството на мирна продукция САЩ са пренесли в страни с евтина работна ръка. Именно поради това САЩ са принудени постоянно да водят войни, защото произведените бомби и ракети трябва да се взривяват, иначе те много бързо ще запълнят всички складове и „хората ще загубят работните си места“. Нека опитаме да потърсим аналогии в историята на Рим и САЩ.

В 107 г. преди новата ера римският пълководец Гай Марий е направил военна реформа. Той започнал да вербова в армията всички граждани без съобразяване с техния имуществен ценз, т.е. войските започнали да се попълват с граждани, чието имущество е било под 4000 аса, т.е. бедняци.  Наличието в Рим на маса от бедни граждани създало възможност рязко да се увеличи числеността на армията. Легионерите получавали от хазната пълно военно снаряжение и твърдо установени заплати. Реформата довела до промяна в социалния състав на римската армия и в нейния характер: в нея се вливат маса лумпени, и от гражданско опълчение – тя започнала да се превръща в професионална наемна войска. Това позволило да се използва армията в борбата за власт в Рим, защото войниците започнали да воюват за пълководците, които им дават заплатите. Започва епохата на гражданските войни. Гай Марий воюва със Сула, след това Цезар воюва с Помпей, след това Октавиан  се сражава с Антоний. А в III век от новата ера Римската империя е потопена в хаос от постоянни войни между „войнишките императори“.

В САЩ всеобщата военна служба беше отменена през 1973 година, след масовите откази на наборниците да отидат на война във Виетнам. Армията стана контрактна, тоест състояща се от професионалисти. Това решение практически е аналогично на реформата на Гай Марий.

Обаче армията се формира от граждани на САЩ и за нейното мащабно използване е необходимо разрешение на Конгреса. Окупацията на Ирак и Афганистан показаха, че народа на САЩ се отнася негативно към загубите, даже в армия, състояща се от професионални войници. Именно поради това започнаха стремително да набират сила частните армии, които действаха паралелно с армията на САЩ, но за техните загуби никой особено не се вълнува. Най-голяма известност получи фирмата Blackwater USA. Тя е основана през 1997 година от бившия офицер от военно-морските специални части на САЩ („Морски тюлени“) – 27-годишния Ерик Принсъм и треньора по приложна стрелба Ел Кларк, като охранителна компания,  която ще се занимава с поддръжка и подготовка на военни и правоохранителни операции. С времето охранителната фирма се превръща в истинска частна военна компания. През 2002 година беше създадена компанията Blackwater Security Consulting (BSC), чиито служители са участвали във войната в Афганистан. Веднага след падането на режима на Садам Хюсейн през 2003 година „Blackwater“ се появява в Ирак, като една от 60-те охранителни компании, и започва да се занимава с обучението на новите иракски въоръжени сили, и полиция, а също и с поддръжка на окупационните сили. Първите си загуби частната армия „Blackwater“ понася през март 2004 година, когато загиват четирима от нейните служители. Към момента на изтеглянето на силите на „Blackwater“ от Ирак, в страната са се намирали 987 наемници, 744 от които са били граждани на Съединените Щати. Компанията участва в Иракската война до септември 2009 година. Тя има право да не разгласява загубите си от личен състав. По общи оценки човешките загуби на компанията в Ирак възлизат на около 780 души, но тяхната смърт не се отчита в официалната статистика за военните загуби. През октомври 2007 година Blackwater USA промениха названието на компанията на Blackwater Worldwide и регистрираха ново лого. В 2009 година основателят на компанията Ерик Принс напусна поста на генерален директор и през февруари Blackwater Worldwide официално си смени името на Xe, а също така използва марката U.S. Training Center.

Компанията Blackwater влезе в топ-10 подизпълнители, получили най-големи печалби от войната в Ирак. Приходите на охранителната фирма от дейността в Ирак възлиза на 1,3 млрд. долара. Ето няколко епизода от нейната „работа“. През септември 2007 година в хода на престрелка служителите на компанията убиват 17 и раняват още 18 мирни жители, сред които имаше и деца. Освен това, компания е заподозряна в контрабанда на оръжие, а също и в участие в разстрела на мирна демонстрация в Ирак през 2004 година, и убийството на охранител на вице-президента на страната през декември 2006 година.

Не е тайна, че богатите хора и компании в САЩ не жалят средства за защита на своята сигурност. За частни охранителни структури в тази страна се изразходват много повече средства, отколкото за полицията. Отчитайки стремителният ръст на неравенството в САЩ и свиването на средната класа, между елита и низините се образува пропаст. Именно поради това елитът формира частни армии и охранителни структури. Едновременно Барак Обама предложи да се откажат от свободната продажба на оръжия, тоест той призовава редовите граждани да се  разоръжат. Обаче, когато елита започне да се опира на военни наемници, то той попада в зависимост от тях. И в някакъв момент ние можем да видим военен преврат в САЩ, при което властта е взета от някой Сула или Цезар.

За това вече има потвърждение. През ноември 2003 година генерал Томи Франкс, командващ американското настъпление към Багдад, отиде толкова далеко, че предсказа: още една сериозна терористична атака срещу Съединените Щати „ще започне да разкъсва тялото на нашата Конституция“, и в подобни условия той е готов да разгледа следната идея: „Конституцията следва да се промени в полза на военната форма на управление“. Американският професор Чалмърс Джонсън – (воювал в Корея, в периода 1967-1973 година е консултант в ЦРУ) през 2007 година написа: „Аз съм убеден, че Джордж У. Буш и Дик Чейни вкараха страната в опасна безизходица, но за това не са виновни само те, и тяхното отстраняване от власт изобщо няма да доведе до решаване на проблема. Кризата в държавното управление в САЩ започва поне от времето на Втората световна война. Развитието на „имперското президентство“ и атрофията на законодателната, и съдебната власт имат дълбоки корени във военно-промишления комплекс в периода след войната, защото най-широките обществени кръгове стигат до извода, че армията се явява нашият най-ефективен държавен институт. Сега президентът управлява правителството така, както едва ли може да управлява един обикновен монарх. Той има в свое подчинение ЦРУ, лична армия, неподчинена на Конгреса, пресата или обществото, доколкото всичко, което прави ЦРУ е секретно. Разходите за въоръжаване се разхвърлят в максимално възможното количество бюджетни пера, за да може всеки конгресмен, който реши да гласува против една нова оръжейна система, да може да бъде обвинен в това, че лишава от работа някого от неговите избиратели. Аз съм убеден, че поддържането на нашата задгранична империя – (737 военни бази по целия свят) изисква такива ресурси и усилия, които неизбежно ще сложат край на нашата собствена демокрация и в крайна сметка ще породят военна диктатура или нейния граждански еквивалент“.

В този контекст интересно изглежда информацията, която се появи през есента на миналата година: „От 1-ви октомври всички американски военни бази, вътре в страната и извън нея, са били приведени в бойна готовност от администрацията на Обама. Обаче, доколкото е известно, САЩ не са заплашени от никакви терористи. Врагът е бил наречен „вътрешен“, но неговите корени излизат далеч извън  пределите на Америка. Днес контра-адмирал Чарлз М. Гаоте беше „отстранен“ от командването на една от трите авионосни групи и извикан в Бремертън, Вашингтон, за да бъде разследван. Това решение е било взето на основание на разговор с министъра на отбраната, който в края на разговора е казал, че Гаоте е част от група военни офицери, заподозрени в планиране на свалянето на правителството на Обама, ако той бъде преизбран. Това не е измислица. Десетки офицери са уволнени, а спрямо стотици се води разследване. Те всички директно са свързани с екстремистки елементи в републиканската партия и с израелското лоби. Съобщенията постъпваха от най-високите нива в Пентагона. Това показва, че администрация предварително е знаела за техните планове… Сега е известно, че заемащи ключови позиции военни служители, които са по-лоялни към Израел и Уолстрийт, (отколкото към Съединените Щати), са планирали метеж след президентските избори. Освен узурпация на властта, в техните задачи е влизало организирането на масов терор вътре в САЩ, вероятно с използване на похитено ядрено оръжие, въвеждане на закон за военно положение, нападение срещу Ирак и Иран с помощта на Саудитска Арабия и страните от Залива. Планът е бил известен не само на Министерството на отбраната, но и на всички разузнавателни агенции; заговорниците са идентифицирани, всички са поставени под наблюдение, а и те не се крият особено. Цялата информация е получена от повече от един официален източник“.

 

Сергей Правосудов, кандидат на историческите науки

Posted on 19.04.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Атанас

    Така беще с бомбите с обеднен уран – произведени един път ТРЯБВА ДА СЕ ХВЪРЛЯТ НЯКЪДЕ защото трябва да се дадат още пари за сваляне от въоръжение и по-лесно е просто да се хвърлят някъде като миротворителна дейност.
    Може да се предположи даже че се създават конфликти за да може оръжейната индустрия на САЩ да не фалира защото САЩ фалира.
    Не трябва да си търсят причина за конфликт – http://www.youtube.com/watch?v=9T2igt6Ei1s&feature=related

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: