Турция става мишена за военен удар


Комплекс Patriot PAC-3. източник: htka.hu

Комплекс Patriot PAC-3. източник: htka.hu

Иран и Турция не могат да се разберат за Сирия

Министърът на външните работи на Турция – Ахмет Давутоглу в свое изказване пред Великото национално събрание на Турция (TBMM), съобщи за телефонен разговор със своя ирански колега – Али Акбар Салехи. Както пише вестник „Hurriyet“, страните са „обсъдили сирийски въпрос, но не са стигнали до съгласие“.

Обаче Давутоглу смята, че Турция и Иран „не бива да прекратяват диалога, а обратно, трябва да оставят пътищата отворени“.

Стремежът наистина трябва да е към това. Още повече, че ту по инициатива на Турция, ту по инициатива на Египет, страните от региона влизат в различни коалиции за сирийското урегулиране. Обаче поради това, че Анкара, за разлика от Техеран, отказва да използва като механизъм подписаното от нея самата заедно с членовете на Съвета за сигурност на ООН – „Женевско комюнике” за сирийското урегулиране, всички усилия на регионалната дипломация отиват на вятъра. При това, за същото спомагат и други негативни фактори.

Така тези дни порталът Defense News с позоваване на източници в НАТО съобщи, че основната задача на развърнатите в Турция зенитно-ракетни комплекси Patriot е защита на радара в базата Куречик, който проследява евентуални изстрелвания на ракети от Иран. По-рано както ръководството на Турция, така и в НАТО заявяваха, че официалната цел на прехвърлянето в Турция на шест батареи ЗРК е уж защитата на южната и югоизточната част на Турция, в случай на ракетни удари от страна на съседна Сирия. Но в Сирия продължава гражданската война и тя никога не е имала планове да нанася някакви удари по територията на Турция. Ако става дума за така наречените „заблудени“ снаряди, долитащи периодично от Сирия на територията на Турция, то според твърдения на същите натовски източници, системите Patriot са безполезни за защита от случайни трансгранични артилерийски и обстрелвания. Както посочи официален представител на НАТО по въпросите на разполагането на ЗРК Patriot в Турция, в случай на получаване на данни за опасности, системите ще бъдат приведени в действие на основание на заповед от щаба на алианса в Германия. Всяка такава заповед ще се съгласува и с представителите на турските въоръжени сили при НАТО. Но когато решението ще трябва да се вземе за броени минути или секунди, толкова сложно преминаване на заповедта за пуск на ракета Patriot предизвиква маса въпроси. Още повече, че както пише турският вестник Zaman, системата за ПВО Patriot не представлява подготовка за някаква военна операция или създаване на „забранена за полети зона“ в Сирия. Но защо са й на Турция такива ракети? Затова, както пише в тази връзка вестник Yeni Mesaj, става очевидно, че ракетните комплекси за Турция се превръщат в „троянски кон“, който е способен да я въвлече в много регионални неприятности. Впрочем, този вестник цитира и казаното от президента на Русия Владимир Путин по време на неговото посещение в Истанбул: „Пушката може да гръмне във вашите ръце“.

На свой ред вестник  Zaman с позоваване на руската агенция „Интерфакс“ съобщи, че сериозно предупреждение по адрес на Турция е направил и бившият командващ ВВС на Русия – Анатолий Корнуков. Той смята, че цел на ракетите Patriot – (освен Иран) – са и държавите-членки на ОНД и ОДКБ, в частност Русия. В такива случаи, както е известно, потенциалната заплаха става мишена за ответен или изпреварващ удар.

Затова изходът за Турция от сложното положения би било присъединяване към Женевското комюнике за Сирия и на тази основа да се търсят компромиси, преди всичко с нейния най-близък съсед Иран. Но засега, както показа телефонният разговор на Давутоглу със Салехи, различното отношение не само към Сирия, но и към проблемите на регионалната сигурност, руши предишното турско-иранско партньорство и спира конструктивния диалог.
Станислав Тарасов

 

Posted on 17.04.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: