Руски медии: София пак търгува „Южен поток“ за отстъпки


Руски медии: София пак търгува "Южен поток" за отстъпкиПроектът за „Южен поток“ отново се сблъска с проблеми в България. Временното правителство на страната възнамерява да преразгледа инвестицията в българския участък на тръбата, настоявайки, че предишното правителство се е съгласило на строеж при неизгодни условия, – пише вестник „Комерсант“.

В „Газпром“ наричат ситуацията в страната „лека неразбория“, от която новите власти искат да се възползват за допълнителна търговия с руските монополи. В руските медии се казва още, че в близките дни може да има среща между представители на компанията и български официални лица. „Всяко ново българско правителство усложнява съвместните проекти в енергетиката с Русия. Ясно е, че строителството няма да започне в срок“, – пише „Комерсант“.

Тези вълнения в руската преса бяха предизвикани от заявеното в сряда желание на премиера Марин Райков за работна среща и анализ на инвестиционното решение за „Южен поток“.

В енергийните ни среди наистина още не е ясно какви точно са намеренията на служебния кабинет, – коментираха вчера високопоставени източници.

Те недоумяват защо сега служебното правителство иска да пита Брюксел за проекта с мотива да се спази Третият либерализационен пакет. Такива стъпки вече са били правени, припомнят енергетици. Пък и „Южен поток“ е международен проект и участниците в него са оставили на „Газпром“ да се договаря с Еврокомисията. Проблемът е, че либерализацията на пазара в Европейския съюз изисква достъп до тръбата да се предоставя и на други фирми, които да пренасят газ.
Руската компания трябва да договори изключение от това правило за новия газопровод.
Запитан от „24 часа“ кога ще бъде издадено разрешение за строеж на тръбата, на българска територия министърът на икономиката Асен Василев отговори: Когато Брюксел каже окей.

В момента проектът у нас е на ниво ОВОС, оценката е в министерството на околната среда и водите. Паралелно се работи и по техническия проект. Изработен е предварителен подробен устройствен план, след като бъде одобрена ОВОС ще бъде изработен и окончателен подробен устройствен план.
Една от следващите стъпки е учредяване на права на преминаване и собственост на земите.

Инвестиционното решение за „Южен поток“ бе подписано в гранитната зала на Министерския съвет на 15 ноември миналата година от председателя на УС на „Газпром“ Алексей Милер и шефа на БЕХ Михаил Андонов. Веднага след него бе парафиран новият договор за доставка на природен газ, който намали цената на синьото гориво. Тогава пак руските медии твърдяха, че София търгува парафа си за газопровода, за да постигне евтин газ. От официалните български среди това обаче беше категорично отречено. По проект по газопровода ще бъдат транспортирани 63 млрд. куб. м природен газ на година, когато тръбата достигне капацитета си. Предвиждаше се първите количества да тръгнат още пред 2015

Марияна Бойкова;

 

Posted on 16.04.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: