Митът за армията на САЩ


Митът за армията на САЩКакто е известно, армията на САЩ е наемна, а не „професионална„.

Професионализмът е нещо по-друго, макар че в армията на САЩ има доста голям брой професионалисти. На служба постъпват млади хора поради различни причини – финансови проблеми, желание да получат възможност да им платят образованието и други. В основата си личният състав на армията са хора от бедни или неосигурени семейства.

До началото на активното участие на САЩ в световни конфликти – (Ирак, Югославия, Афганистан), с набирането за  служба в армията практически нямаше проблеми. Младите хора с удоволствие постъпваха на служба.

Решаваха си проблемите и … се уволняваха. Мнозина оставаха на служба за срокове до 20 години. Този период на служба вече даваше право на пенсия и всякакви социални осигуровки.

Но ето че станаха събития, в които САЩ започнаха да играят водеща роля. Както и всяка война, войните, които водят САЩ предполагат загуби, осакатявания, ранявания и всякакви други „прелести“, след които животът на човека става тежък. А още по-тежко е, ако се опитват да го изолират от обществото и се правят,  че нищо страшно не е станало.

По време на първата война в Персийския залив американската телевизия съобщаваше, че загубите са около 64 души.

По-късно, когато новинарските агенции пресметнаха общите загуби, постъпващи от различни източници, те станаха вече 146 човека. По сведения на ветеранската организация на САЩ от 2002 година, загубите на американските войски, взели участие в „Първата война в Залива“, се оценяват на 8013 души!

Постепенно, с открехването на истината и все по-голямото затъване на Щатите в локални войни, лозунгът към постъпващите в армията „Получи всичко, което можеш да получиш(!)“, получи за американците съвсем друго звучене: „Всичко, което можеш да получиш, е смърт!“. Е, или в най-добрия случай можеш просто „да откачиш“ за целия си останал живот.

В резултат, агенциите за набиране на нови войници започнаха да изпитват трудности. Младите хора, като си представят последствията от такъв избор, се въздържат от подписването на контракт за служба в армията.

Сега в армията на САЩ американците са малцинство. Мнозинството са „зелените карти“ — чужденци, които са имигрирали в Съединените щати и за да получат американско гражданство, – постъпват в армията на САЩ. И не горят от особено желание да поддържат честта на пагона. С други думи, те ще се съгласят на всяка съмнителна работа, за да получат желаната „хартийка“. Типичните американски военнослужещи изглежда така: 25-годишени, много негри, неестествено голям процент войници с очила – (не против прах, а с диоптри).

Мнозина военнослужещи, които вече са отслужили своите 20 години, за да получа пенсията си и са се канили да се уволнят, понастоящем остават на служба, тъй като министерството на отбраната настоява, че обстоятелствата не позволяват да приемат оставката им!

В резултат на бойните действия и използването на нови мощни средства за поражение, мнозина военнослужещи са заболели от тежка форма на болести, които в мирно време се срещат много рядко.

Световната здравна организация специално разследва това обстоятелство и направи извод, че „кратковременният случаен контакт с уранов хексафлуорид с висока концентрация  („DU“) предизвиква остро респираторно заболяване, което може да стане причина за смърт“. В доклада на СЗО се отбелязва, че при плъхове и  морски свинчета, „след кратък дихателен контакт с уранов хексафлуорид, след 30 дни се наблюдава оток на белите дробове – (течност в белите дробове), кръвоизливи, възпаления и емфиземи“. При опитните животни няколко дни след контакт с източника на заразяване се наблюдавал отказ на бъбреците. Урановият хексафлуорид или „обеднен уран“ беше използван във войната против Ирак — ето защо продължава да расте броят на смъртните случаи сред участниците във войната в продължение на 10 години след нейното завършване.

Войната в Ирак, както и всяка война, предполага намаляване на личния състав – (смърт, раняване, дезертьорство). За да се осигурят войските с хора, в тях се изпращат поначало зле обучени запасняци и персонал от Националната гвардия. Те попадат в ситуации, когато не е по силите даже и на най-професионално подготвените военни специалисти да издържат на такива огромни натоварвания. Ето че същите тези „воини“ — (фармацевти, сладкари и фабрични работници от малките градчета на средните щати на Америка), се хвърлят в огъня на партизанската война, в която участва почти цялата страна.

Разбира се, върху решението на американските младежи да постъпят на служба в армията, влияе фактът на пребиваването на военни контингенти на САЩ на териториите на Ирак и Афганистан. Мнозина знаят за загубите. Мнозина са виждали осакатени и болни. И най-главното, правителството на САЩ, (както някога и властите в СССР), се опитва да намали загубите, да скрие  информацията за истината за войната. Ето защо мнозина жители на Америка не искат да участват в действията на тяхната армия, а мнозина и не могат.

Три четвърти от американците на наборна възраст са неспособни да носят службата в съвременна армия, – съобщава „Washington Profile“.

До този извод са стигнали специалисти от „Управление кадри” в американската армия (Army Recruiting Command). По техни данни, в САЩ живеят 32 милиона млади хора на възраст от 17 до 24 години. Обаче сред тези потенциални войници само 4,3 милиона съответстват на изискванията, на които трябва да отговарят новобранците.

Сред онези 27,7 милиона души, които не отговарят на стандартите на американската армия, 4,4 милиона са лица с криминално минало, а също така страдащи от алкохолизъм, наркомания или затлъстяване.

Още 2,6 милиона страдат от други болести, които не им позволяват да постъпят в редовете на въоръжените сили. Всички останали – (около 20 милиона!) не са подходящи поради, нивото на своето интелектуално и физическо развитие.

Както беше съобщено по-рано в пресата, през 2008 година във връзка с проблемите с набирането на хора за въоръжените сили, Пентагонът свали интелектуалната летва за новобранци за сухопътните сили.

През последните 5 години в армията на САЩ се наблюдава рекорден брой самоубийства.

За увеличаването на броя на самоубийствата допринасят войните в Ирак и Афганистан. Установено е, че през 2008 година са се самоубили 128 войници на САЩ – (данни за 2009 и 2010 година засега няма). Американски военни казват, че не знаят точните  причини, поради които все повече войници посягат на живота си. Обаче признават, че своята роля за това играят продължителните командировки в зоните на военни действия. През 2007 година в американската армия са извършени 115 самоубийства, а през 2006-а — 102. Показателите за 2008 година означават, че за първи път от времената на войната във Виетнам, броят на самоубийствата в армията пропорционално е надминал съответните показатели сред гражданското население.

„За нас решаването на този проблем е една от най-важните задачи, — казва министърът на сухопътните войски Пит Грийн. — Защо расте броят? Ние не може да кажем защо. Но ние можем да ви уверим, че правим всичко възможно, за да повлияем на ситуацията“.

Около 35% от самоубийствата са извършили войници, които изобщо не са изпращани в местата за носене на службата, а 30% от самоубийците са служили по местоназначение. Още 35% от случаите са станали у дома, — най-често след повече от година след връщането им от армията.

Като оценява трезво състоянието на своите сухопътни сили, тяхното командване залага за компенсиране на ниското качество на военнослужещите от най-ниското звено – на високо технологични образци оръжие и нови принципи на водене на военни действия. Новата американска доктрина „Всеобхватна операция“ гласи, че победата може да се постигне без използване на  сухопътен компонент. Войникът ще дойде на бойното поле чак след установяването на режима на окупация.

В хода на войната против Югославия през 1999 година, американското военно командване изпита новата доктрина за водене на бойни действия по цялата територия на противника: нанасяне на удари по центровете, контролиращи производството, населението и транспорта. Съставна част на тази концепция, разработена една година преди нападението срещу суверенната балканска страна, съществуваше също положението за действия за изпреварване на противника в областта на вземането и изпълнението на решения, което се извършва едновременно с действия по разрушаване на командната верига на противника и по общата планова деморализация на неприятеля.

Във войната през 1999 година Югославия представляваше своеобразен полигон, на който беше проверено преминаването от доктрината за въздушно-земното сражение, определена в устава на Сухопътните войски на САЩ – „FM 100”, – към доктрината за въздействие върху противника от разстояние с управляеми системи оръжие, а също така с методите на политико-пропагандно въздействие върху силата на волята на личния състав на армията на противника и самия народ.

За щастие или за съжаление, югославският опит се оказа твърде скоротечен и твърде специфичен, за да се изяснят  всички предимства и недостатъци на този метод. В Ирак и Афганистан вече всичко беше различно. Обаче главната цел на американското военно командване – да воюва без войници, — се очертава доста ясно. Показва ли това косвено качеството на „живата сила“ на американската армия? Без съмнение. Да желае да води бойни действия без използване на хора може само онзи, който не е сигурен в качеството на  човека. При това ясно се разбира, че в случай на малко повече собствени жертви, – много бързо може да се стигне  до прекратяване не само на конкретната операция, но и на цялата война.

Проблемите с вътрешен характер са обусловени от принципа на комплектуване на войските. Отчитайки негативните последствия от комплектуването на армията в САЩ, е необходимо да се осъществява балансиран подход към принципа на комплектуване на армията в Русия.

Posted on 16.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. доцент Колев

    Няма какво да се коментира. Ясно, точно и вярно.Само че кой чете подобни работи?Войната днес е евфемизирана като „операции“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: