Хуманитарна катастрофа в ЕС


Хуманитарна катастрофа в ЕСКрахът на привичния свят за жителите на Евросъюза стана катастрофа, – разрушаване на изглеждащото като нещо естествено социално партньорство на държавата и обществото, обществото и капитала.

Мащабите на спада на социалните стандарти в Европа действително впечатляват…

27% европейските деца под 18 години са под заплаха от бедност и социална изолация.  При това в Ирландия този показател е 38%, в Унгария – 40%, в Латвия – 44%, а в България – 56%. (1) ЮНИЦЕФ цитира още по-страшно число: 72,6% от румънските деца живеят в нужда. (2) По данни на Евростат за 2011 година, 120 милиона жители, или 24,2% от населението в страните от ЕС са заплашени от бедност и загуба на социална осигуреност. През 2010 година този показател обхващаше 23,4% от жителите. (3)

В бедност живеят около 670 хиляди жители на Литва, 10% от които работят. 22% от тях — „в абсолютна бедност“. По данни на анкета, проведена през 2010 г. от компанията Baltijos tyrimai, 10% от литовците гладуват. Най-зле оценяват материалното си положение семействата, живеещи в районни центрове или малки градчета. На повече от половината от живеещите тук семейства парите не им стигат за храна и облекло. (4)

През последната година във Великобритания се е увеличил два пъти броя на получателите на безплатна храна. Нови супени кухни се отварят на всеки три дни. Броят на британците, живеещи под чертата на бедност, всеки момент ще превиши 13 млн. Много английски жени са принудени да се хранят през ден, тъй като децата изяждат всичко в семейството. (5)

Обемите на продоволствената помощ, постъпили в Естония през 2012 г. от ЕС, станаха рекордни: 2571 тона сухи продукт (макарони, булгур, брашно, захар и т.н.) и 590,8 хиляди литра рапично олио на обща сума в 2,2 млн. евро. Планира се помощта да се разпредели сред 129,5 хиляди души при население на страната 1,29 млн. души.

Свързаната с католическата църква голяма благотворителна организация „Каритас“ прави извод, че бедността в Испания се е „стабилизирала и станала хронична“. Ако през 2007 година от безплатните обеди и пакети с продукти на „Каритас“ редовно са се възползвали 400 хиляди души, то през 2010 г. техният брой се е увеличил на 950 хиляди. (7) При това, ако по-рано проблемът засягаше преди всичко семействата на имигрантите, сега бедността дойде в домовете на коренните испанци в трудоспособна възраст.

Понастоящем в страните на Европа има над 80 млн. бездомни при население от 501,1 млн. души. Тоест, около 16% от гражданите на ЕС нямат покрив над главата си. „Откакто се разрази кризата, – казва сътрудник на белгийската служба за бърза медицинска помощ,  а може би даже малко по-рано, положението на бездомните силно се влоши. Ние намираме по улиците много хора, пристигнали тук от Франция, Испания, Холандия”. (8)

Деградира системата на здравеопазването. Например в болниците на Великобритания за 4 години са умрели от глад 1165 души. Daily Mail отбелязва,  че само през  2011 година 43 пациенти са умрели от недохранване, 291 са умрели в състояние на силно изтощение, а броят на изписаните от болниците пациенти в състояние на изтощение  се е удвоило и достигнало 5558. (9)

 

Малки трагедии

Зад лавината от цифри и икономически показатели не е трудно да не се забележи съдбата на отделния човек. А нали зад всяка единица от тези милиони се крие човешка трагедия.

Естонска майка:  „Аз самата работя, но получавам минимална заплата. Квартирата е много скъпа, едва изкарахме зимата и скоро пак ще е зима. Днес казах на моите деца да пестят и да не ядат много хляб, защото вече няма какво да ядем и трябва да стигне за още ден-два…. Срам ме е, че живея в европейска държава, а не в Африка. Срам ме е, че работя и не мога да купя гащички на децата, имат само по два чифта, а и те вече са с дупки. Страхувам се, че скоро ще започне училището Ще се наложи да ходя в социалния отдел и да протягам ръка за помощ, може би ще помогнат. Аз съм вече на 41 година и никога не съм живяла така, както живеем сега, ден – за ден, а утре каквото Бог дал… (10)

Същата тази благотворителна организация „Каритас“ дава многобройни примери за безизходна бедност. „Жена на 56 години, живее заедно с две деца и двама внуци, на седем и три години. Децата нямат работа и право на помощи. Самата тя може да разчита на помощ в размер на 426 евро – (срокът на действие завършва в края на ноември). Наемът за квартирата е 276 евро.

Възрастна жена (74 години), получава пенсия от 340 евро, живее с болния си син на 50 години.

Жена, разведена, с четири деца на възраст 16 ,11, 4 и 3 години, работи като чистачка за заплата от 434 евро, – от тях 410 евро отиват за жилището“.

При заплахата от загуба на работата и социалния статут, в Европа стремително расте броя на депресивните заболявания и на самоубийствата. От момента на началото на икономическата криза ръстът на броя на самоубийствата е от 5% до 17%. Във Великобритания броят на хората, които са се самоубили, е нараснал с 10% — до 6,75 самоубийства на 100 хиляди жители, в Гърция — с 40%. През 2011 година  Би-би-си проведе изследване в медицинските учреждения и откри, че по време на финансовата криза лекарите са изписали с 40% повече рецепти за антидепресанти, отколкото през предишните години. (11)

От отчаяние хората се оказват на границата на полудяване. Така, 44-годишна жителка на Испания е готова да продаде единия си бъбрек, част от черния дроб, роговицата на окото и единия бял дроб, за да събере пари да си плаща квартирата. Главното според нея е бъдещето на дъщеря й, нейният живот е загубил за нея всякаква ценност. Общината на Валенсия решила да й помогне и се съгласила да намали наема на 400 евро, но тя не е в състояние да плати и тези пари, защото нейната социална помощ е само 426 евро месечно. В допълнение към всичко това тя е и инвалид, така че изборът на работа за нея е силно ограничен. Нейната 22-годишна дъщеря-студентка получава съвсем малка пенсия за баща си, който умрял преди две години. (12)

През март 2013 г., буквално тези дни, почина 36-годишния Пламен Горанов, който на 20 февруари извърши самозапалване пред сградата на общината на град Варна в знак на протест против повишаването на цените на комуналните услуги. Това стана трети случай на самозапалване след началото на протестните акции в България. (13)

Заместник  директорът на британския Център за психично здраве Анди Бел смята, че психическото здраве не само на  безработните, но и на тези, които още не са загубили работното си място, но живеят в страх от уволнение, се е превърнало в голям социален и медицински проблем.

 

Отговорът на правителствата към населението

Вместо мерки за социална защита, по-справедливо преразпределяне на доходите и спасяването на най-уязвимите слоеве от  населението, правителствата на страните от Евросъюза и ръководството на общоевропейските структури провеждат твърда неолиберална политика. Бюджетът на ЕС за 2013 година е съкратен с 2,2% и е намален с дефицита от 50 млрд. евро. Бюджетната политика на страните от ЕС е такава, че социалните проблеми само ще се задълбочават.

В края на септември 2012 г. правителството на Испания представи проект за закон за бюджета за  2013 г. и формулира Испанската стратегия за икономическа политика. Секвестърът е предвиден в размер на 8,9% — това при положение, че през 2012 г. бюджетът на Министерството на икономиката вече беше съкратен с 19%, на образованието  – с 21,2%, финансовото – с 22,9%, на развитието – с 34,6%, на външните работи  и на сътрудничеството – с 54,4%. През 2013 г. най-много от всички ще загуби Министерството на здравеопазването – 22,6%. Напълно са отменени помощите при раждане на дете. А безработицата в Испания вече превиши 24% (сред младежите – 50%). (14)

Под натиска на ЕС правителството на Гърция проведе редица съкращения на бюджета и повишаване на данъците. В частност, за 3 години са замразени  заплатите на служещите от бюджетната сфера, с 10% са съкратени надбавките за бюджетните служители, с 30% — изплащаните на Великден и Коледа 13-а и 14-а заплата, предвидено е постепенно повишаване на пенсионната възраст до 63-67 години, с 2% е повишена ставката на ДДС, а също така акцизите на спиртните напитки и тютюневите изделия. При това от 2009 г. безработицата е нараснала в 3 пъти (сред младежите тя е 57%) (15), 22,9%  от гърците живеят под чертата на бедност, реалните доходи на домакинствата са спаднали със 17%, но данъците на  работещите, самонаетите, на малкия и средния бизнес през 2013 г. трябва да се повишат с 42%. (16)

Не за първа година се съкращава бюджета на Великобритания. През 2010 г. разходите в социалната сфера бяха съкратени със 17 млрд. фунта стерлинги. За сметка на съкращаването на бюджета за 2012 г. 750 хиляди семейства престанаха да получават надбавки за деца,  в резултат на замразяването и орязването на данъчните облекчения за възрастни се влоши положението на 4,4 млн. британски пенсионери. (17)

Същевременно, от октомври 2008 г. – до декември 2011 г. помощта на държавите-членки от Евросъюза за банките беше 1,6 трилиона евро. Това достига 13% от БВП на страните от ЕС. По-голямата част от тези средства (67%) беше предоставена във вид на държавни гаранции за финансирането на банките. Броят на милионерите в страните на ЕС постоянно расте. Например, в Германия през 2011 г. броят на хората, чието състояние превишава един милион долара,се увеличи с 8%. Броят на милиардерите в Германия през 2010 г. беше 103 души. Година по-рано милиардерите във ФРГ бяха 99.(18)

Много красноречива подробност: когато Британия съкращаваше бюджета, орязвайки социалните програми, финансирането на кралския двор остана на предишното ниво.

Някои си мислят, че Германия и Великобритания са високоразвити страни, където расте благосъстоянието на цялото население. Това далеч не е така. Финансовият план на Германия предполага икономия на 80 млрд. евро до 2014 година. Планира се да се намали броя на професионалните войници с 40 000, да се разгледат възможностите постепенно да се отърват от военна служба още 60 000 випускници-донаборници. Икономията ще удари и по държавните служители: след реформата ще бъдат отменени коледните бонуси за тях  — с това държавният бюджет ще спести до 2,5% от фонд работна заплата. До 2014 година правителството на Германия планира да съкрати 10 000 работни места в държавния сектор. (19) 12,8 милиона души, или 15,8% от възрастното население на Германия, са заплашени от бедност. В Германия детската бедност има по-големи мащаби, отколкото в цял ред други промишлено развити страни. По данни на ЮНИЦЕФ, в бедност живеят 8,8% от германските деца. Този показател не е много по-добър и в другите „флагмани“ на Евросъюза: във Великобритания – 5,5%, във Франция – 10,1%.  По-зле стоят нещата само в кризисните държави от Източна Европа.

 

Кризата като ресурс за развитие

Днес пред очите ни се руши европейският проект за социално партньорство, който, за разлика от американския икономически модел на твърд капитализъм, беше извънредно привлекателен. Нов старт на икономическото развитие на Евросъюза очевидно не е възможен без задълбочен анализ на причините за възникване на кризата, преоценка на ценностите, преосмисляне на идеологическите основи на съществуването на Европа и търсенето на нови модели на взаимодействие с останалия свят.

Коренната причина за безизходицата, в която попадна Евросъюза, е въвличането на Европа в проекта за „големия Запад“ в ролята на сателит на САЩ. В крайна сметка това обуслови и възникналите сега пред ЕС икономически проблеми. Става дума не само за неолибералните догми, нарастването на дълговете и откъсването на финансовата сфера от реалния сектор на икономиката. Участвайки в авантюрите на САЩ в Близкия изток, в ОНД, в Югоизточна и Централна Азия, Европа дестабилизира ситуацията покрай нейните граници и по същество със собствените си ръце създаде заплахи за енергийната си сигурност, икономическото и демографското развитие. Разбира се, преосмислянето на отношенията със съседите ще стане истински идеологически разпад за европейските елити, но все едно това ще трябва да се направи.

Болната европейска икономика изисква не само повишаване на финансовата и бюджетната дисциплина, но и коренно преустройство на икономическата политика с цел подобряване на достъпа до ресурси, либерализация на търговията, обмена на технологии, реиндустриализация, задълбочаване на промишленото коопериране с развитите държави от Евразийския континент. Създаването на общо пространство за икономическо сътрудничество „от Лисабон – до Курилите“ за сметка на намаляване на конкуренцията, отстраняване на тарифните и нетарифните бариери, създаване на нови транспортни коридори, е  способно да осигури ръст на европейската икономика и в крайна сметка да възстанови европейския модел на социалната държава за своите  граждани.

Европейските ценности – това са социална справедливост, подкрепа на слабите и незащитените, солидарност, гаранция за фундаменталното право на живот, високо равнище на  културата и образованието, а далеч не „прокарването на демокрация“ в Сирия и Либия, младежкото правосъдие и гей-парадите. И тези ценности са достойни да бъдат запазени.

Posted on 14.04.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Атанас

    50% от ставащото е умишлено и тук – http://darikfinance.bg/novini/89859#comments съм написал как се ограбват хората на световно ниво и в РБ-я.

  2. Атанас

    А тук http://darikfinance.bg/novini/92575#comments съм написал основните неща за откриване на 1млн. нови раб.места и за 3 – планетарни катастрофи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: