Американските ВВС възнамеряват да разработят енергийно оръжие


Енергийно оръжие

Американските военно-въздушни сили възнамеряват да изразходват милиони долари за изследвания на неизвестни «биоефекти», които претърпява човешкото тяло, когато е подложено на удари с микро- и радиовълни. ВВС се надяват да ги използват за създаване на нови видове енергийни оръжия.

Наскоро «Подразделението за изучаване на биоефектите» на американските ВВС обяви, че ще извърши редица изследвания, за да установи какви молекулярни изменения в тялото на човека може да предизвика излъчването на  енергийното несмъртоносно оръжие. Военно-въздушните сили планират да изследват целия спектър от въоръжения: «Химическите агенти за борба с безредици, системите за насочена енергия, акустичното оръжие, широкодиапазонното светлинно излъчване, а също и тъпите ударни материали». За нуждите на изследванията, които ще продължат седем години, за отпуснати 49 милиона долара.

Ако подобно оръжие бъде разработено от друга държава и го използва срещу американските военни, Военно-въздушните сили искат да изяснят с какви последствия за здравето на хората могат да се сблъскат. Обаче този проект има и обратна страна. Съобщението гласи, че установяването на новите биовъздействия върху човешкото тяло може да има «както отбранително, така и атакуващо» значение, и да доведе до «създаването и развръщането на системи за насочена енергия».

Но първо трябва да се извършат тези изследвания. За тази цел подразделението ще проведе «геномни, метаболитни и белтъчни изследвания, за да се определи какви са критичните молекулярни или биохимични изменения, предизвикани от въздействието на оръжията с насочена енергия, до или по време на провеждането на операцията». Това означава да се изучи по какъв начин фокусираните удари с високоенергийни микровълни и радиовълни променят нашите метаболити, ДНК и протеини.

Според теорията повечето системи за насочена енергия не трябва да причиняват на човека дълготрайни вреди след излизането от тяхната зона на поразяване, освен различните нелетални ефекти, например като  упорито повръщане. С други думи, ако на военните им е необходимо да спрат човек, който се приближава до техните позиции, звуковият бластер или топлинният лъч могат да бъдат полезна опция за «ескалация на силата», както за това се казва в съобщението на военно-въздушните сили. Тоест това по скалата на възможното въздействие се намира някъде между звуковото предупреждение и изстрел за поразяване.

Необходимо е да отбележим, че подобни устройства не представляват някава новост. Звуковите оръдия, такива като LRAD (акустично устройство за далечно действие) използват комбинация от звукови честоти, които са толкова непоносими за човешкия слух, че предизвикват обилно повръщане. В случай на попадане под въздействието на ADS (система за активно противодействие), в която се използват милиметрови вълни за създаване на усещането, сякаш човек гори жив – което е много болезнено, но определено преднамерено не е смъртоносно. Обаче ако системата се включи на пълна мощност човек може да получи достатъчно сериозни изгаряния.

Подобно оръжие, освен това, представлява в известен смисъл и дипломатически проблем. Една система за активно противодействие за кратко време е била изпратена в Афганистан, но след това набързо е била върната без нито един път да бъде използвана, защото политиците са преценили, че използването на тази система ще има голяма ценност за пропагандата на талибаните. Но след убийството на американския посланик и нападенията в Бенгази срещу американските дипломати, Държавният департамент заяви, че използването на нелеталното оръжие може да стане една от потенциалните системи за защита на посолствата от терористични атаки.

Но разбира се, разработката и използването на екзотично оръжие, нарушаващо функционирането на човешкото тяло със съвършено неизучни способи, едва ли може да се нарече дипломатично.

Posted on 09.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Не се намери кой да ги заличи тези евреи от земята!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: