Nabucco се опитва да заобиколи „Южен поток“ през Кавказ


Nabucco

От Баку предложиха нов проект за доставки на газ в ЕС, заобикаляйки Русия

Азербайджанският  газ се ползва с повишено търсене на европейския пазар. Снимка от сайта http://www.socar.az

Компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH представи на международния консорциум за разработване на морското находище „Шах Дениз“ в Каспийско море пакет с предложения за доставки на азербайджански газ в Европа. В подкрепа на новия маршрут за доставки в ЕС се изказа директорът на Международния център за отбранителни изследвания, бившият посланик на САЩ в Азербайджан Матю Брайза.
Новата концепция на първоначалния проекта Nabucco, прекръстен на Nabucco-West, предвижда строителство на 1300 км тръбопровод, който ще премине от турско-българската граница – към страните от Централна Европа. „Ние сме сигурни, че Nabucco предлага най-печелившия вариант както за производителите, така и за потребителите на газ“, – каза пред журналисти генералният директор на Nabucco Райнхард Митчек.

В портфейла на консорциума „Шах Дениз“ вече има два проекта за доставка на азербайджански газ в Европа, заобикаляйки Русия. Тези дни компанията  BP-Azerbaijan, която е оператор за добив на газ от находището „Шах Дениз“, разпространи информация ,че консорциумът вече е пристъпил към оценка на двете предложения, получени от Nabucco Gas Pipeline International и Трансадриатическия тръбопровод (TAP). „Представените документи ще позволят на „Шах Дениз“ да проведе заключителните работи по оценката на всеки от маршрутите, на основание на което да се вземе окончателно решение“, – се отбелязва в съобщение за печата.
Както заяви пред „НГ“ източник от Държавната петролна компания на Азербайджан, вземането на окончателното решение се очаква през юни тази година. Що се отнася до предложенията, представени от Nabucco и TAP, то в тях се разглеждат техническите параметри, административния контрол, финансови и други аспекти.
По думите на същия източник, пожелал да остане анонимен, при вземането на решение специално внимание ще бъде отделено на следните критерии: търговска и финансова съставляващи, възможности за реализиране на проекта, инженерно-проектантски работи, безопасност и ефективност на експлоатацията, перспективи за увеличаване на пропускателната способност на тръбопровода.
Очаква се, че постъпилите предложения ще получат юридически статут в края на април 2013 година. При това се предполага, че през май в консорциума „Шах Дениз“ ще постъпят предложения за закупуване на газ от потенциалните европейски купувачи.
Следва да се отбележи, че активизирането на работите по Nabucco-West и TAP започна след съвместно решение на Баку и Анкара да построят Трансанадолския газопровод (TANAP), за финансирането на който, както вече писа „НГ“, в бюджета на Азербайджан за 2013 година е заложена сумата 86,35 млн. маната (над 100 млн. долара.).
Междувременно авторитетни експерти твърдят, че проектът Nabucco-West е по-привлекателния за азербайджанското правителство. За това конкретно каза  в интервю за изданието New Europe  директорът на Международния център за отбранителни изследвания и бивш посланик на САЩ в Азербайджан Матю Брайза. Обаче окончателната дума ще кажат акционерите на „Шах Дениз“, които, разбира се, ще предпочетат по-привлекателния от търговска гледна точка и по-рентабилен маршрут, – смята Брайза. Отговаряйки на въпрос за конкуренцията между проектите „Южен поток“ и Nabucco-West, бившият посланик забеляза: „Привържениците на „Южен поток“ искат този проект да постави под заплаха Nabucco и аз мисля, че те се безпокоят за Nabucco много повече, отколкото за всеки друг проект по причина на установените прецеденти: получаване на газ от Каспийския региона в газоразпределителния център в Баумгартен, – това първо. Второ, Nabucco ще служи на страните от Източните Балкани и Централна Европа, които сега са най-зависими от „Газпром“. При това Брайза изрази увереност, че независимо от конкуренцията и двата проекта – „Южен поток“ и или Nabucco-West, или TAP все пак ще бъдат построени“.

/Сохбет Мамедов/

Posted on 07.04.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: