Бивш турски министър: Западът поставя на Ердоган задачата да реализира проекта за Големия Близък Изток


Турски летец

Председателят на Висшия консултативен съвет на турската партия „Саадет“ Огузхан Асилтюрк, бивш министър, приближен до Реджеп Тайип Ердоган, подложи на рязка критика политиката на Партията на справедливостта и развитието по отношение на кризата в Сирия. Той посочи, че САЩ и правителството на Ердоган провокират конфликт в САР и тласкат страната към още по-голямо кръвопролитие.

Асилтюрк заяви, че западните страни са възложили на Ердоган задачата за реализирането на проекта „Голям Близък Изток“. Турция се намира в сферата на интересите на САЩ и НАТО, които представляват военна сила и машина за убийства, намираща се под контрола на ционизма.

Турският политик посочи, че прекратяването на насилието в Сирия е невъзможно без обща мюсюлманска солидарност и призова ислямските страни да предприемат мерки, способстващи прекратяването на кръвопролитията, вместо да искат от САЩ и Запада военна интервенция в САР.

Според него, САЩ и правителството на Турция изострят конфликта и сеят дрязги между сирийците, опитвайки се да повторят в Сирия иракския и либийския сценарии. Една от причините за атаката срещу САР е нейното географско положение. Турция провокира намесата на Запада в Сирия, доколкото тя не може сама директно да се намеси, поради позицията на Русия и Китай.

Асилтюрк изрази учудване от това, че турското правителство заема позиция не съответстваща на интересите на народа, за да се задържат на власт с подкрепата на Запада.

Политикът подчерта, че по молба на Ердоган западните страни са разположили ракетните комплекси „Патриот“ на територията на Турция в Малатия, което може да има сериозни последствия и да провокира военен удар по Истанбул.

Posted on 06.04.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: