От самолетоносачи до „Пирании”


Самолетоносач

Както заяви вицепрезидентът на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Игор Захаров на Международната изложба на авиационно-космическа и военноморска техника LIMA-2013 в малайзийския Лангкави, – „Онзи опит, който ни даде експортната поръчка за индийския самолетоносач „Викрамадитя„, ни помогна напълно да възстановим практиката, натрупана в съветското корабостроене в създаването на кораби от такъв клас“.

По неговите думи, ако висшето ръководство на страната и Министерството на отбраната намерят за необходимо да имат  авионосни кораби в състава на ВМФ, то родните корабостроители ще се справят с тази задача.
Вицепрезидентът на ОСК отбеляза, че в държавната отбранителна поръчка за тази година темата за самолетоносачите не е засегната. Обаче Министерството на отбраната пристъпва към коригиране и планиране на държавната програма за въоръженията за периода до 2025 года, очертанията на която засега не са известни. Въпреки това, по неговите думи, проектантите от „Невското бюро” продължават да работят над облика на съвременен самолетоносач.
Същевременно става дума не само за самолетоносачи. Руските предприятия са способни да построят за ВМФ собствени универсални десантни кораби. И в тази връзка строителството на втората двойка вертолетоносци от типа „Мистрал“ ще се отрази негативно състоянието на  руския корабостроителен отрасъл, заяви също Игор Захаров. „ОСК ще приветства решението да се ограничим със строителството на първите два кораба от типа „Мистрал“, – каза тай.
По неговите думи, ако от ръководството на страната и на военното ведомство бъде взето решение за проектиране и строителство на кораби от същия клас, като „Мистрал“, то за руските корабостроители това е изпълнима задача. 
Ще отбележим също, че Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) има намерение да закупи за сравнение образец от френския безпилотен комплекс за създаване на собствен противоминен необитаем апарат. „ОСК разработва собствен необитаем противоминен апарат и води преговори с френската компания „Ехо“ за евентуално закупуване за сравнение на комплект с безпилотен катер тип „Инспектор“ и автономен апарат.
Допълнително ще подчертаем, че граничната служба с помощта на ОСК активно се снабдява с патрулни кораби „леден клас”, а корпорацията не спира работата в ОСК по тематиката за ледоразбивачите. А Санкт Петербургското морско бюро по машиностроене „Малахит„, което влиза в ОСК, работи над създаването на свръхмалки подводници от типа „Пирания„.

Автор  Олег ПОЧИНЮК, „Красная звезда“

Posted on 05.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: