Американското фиаско в Афганистан се прикрива с голословни лъжи


USA-Afganistan

„Към края на следващата година нашата война в Афганистан ще приключи“, обяви американският президент Барак Обама на 12 февруари в традиционното си обръщение към нацията – „За състоянието на съюза“. Американската армия е непобедима, тя печели всички те си войни, както направи и в Афганистан: това послание получиха от своя президент високопоставените американски длъжностни лица и контролираните от Вашингтон медии. Тон в победната медийна кампания даде вече бившият министър на отбраната Леон Панета, който през декември миналата година радостно констатира, че международната коалиция в Афганистан уверено изпълнява плана, приет на срещата на високо ниво на НАТО в Чикаго. В резултат на това афганистанските власти били гарантирали сигурността на 75% от населението, която щяла да достигне до 100% през 2013 г. Министърът гарантира, че макар и да напускат Афганистан, САЩ ще продължават да помагат на афганистанците, така че Ал Кайда никога да не бъде в състояние да отвоюва Афганистан.

Щафетата бе поета от вицепрезидента на САЩ  Джо Байден, който на проведената наскоро Мюнхенска конференция за сигурност, окачестви като „голям успех“ войните на Запада срещу Афганистан, Ирак и Либия, които класифицира като „модели за бъдещи кампании“. Думите му бяха потвърдени от бившия командващ войските на НАТО в Афганистан генерал Ален, който уверено заяви, че коалицията е „на пътя към победата“. Заключителният акорд постави президента Обама, който в съвместно заявление с афганистанската марионетка на САЩ президента Хамид Карзай, окачестви процеса на обучение на афганистанските сили за сигурност толкова успешен, че даже е „надминал всички очаквания“.

На финалния етап в големия пропаганден блъф се включиха и американските правителствени писарушки, специализирали по темата Афганистан. Главната им пропагандна теза е, че основните проблеми в Афганистан са породени от съветската армия, донесла всички беди и нещастия на афганистанците. За разлика от тях американската армия щедро е дарила Афганистан с благата на демокрацията и правата на човека. Така например живеещият в САЩ от 1964 г. афганистански емигрант Тамир Ансари публикува в  «The Economist» статия, в която твърди, че от всички нашественици най-голяма щета на родния му Афганистан е донесла съветската окупация. Тяхна рожба са талибаните, чиято организация е формирана от психопати, маргинали и реакционери, бежанци от зверствата на руската армия. Твърденията му се споделят от утвърдения експерт по афганистански проблеми Майкъл Охенлон от Брукингския институт, според когото: „Съветските войски са окупирали Афганистан, бомбардирали села и убили стотици хиляди афганистанци. Поведението на съветските войски е правомерно да се сравни с войната във Виетнам. Няма съмнение, че САЩ се справиха с войната в Афганистан много по-добре и ние оставяме там местна армия и полиция, които с времето ще могат да гарантират сигурността на гражданите. От началото на войната там два пъти имаше свободни демократични избори. Ние дадохме на афганистанците правото да взимат самостоятелни решения“.

Нека да видим сега каква е действителната равносметка от войната на САЩ и НАТО в Афганистан. Основната причина за нейното провеждане беше борба с тероризма, в който САЩ обвиниха ислямското движение „Талибан“, приютило терористичната организация „Ал-Кайда“. Може да се констатира, че САЩ претърпяха провал по всички основни направления. В резултат от многогодишните бойни действия на войските от западната коалиция:

  • Понастоящем „Талибан“ контролира почти цялата страна, без столицата и няколко големи града, превърнати в крепости.
  • Обстановката в страната се характеризира с политическа нестабилност и хуманитарна катастрофа.
  • Държавната администрация е разяждана от невиждана корупция.
  • Производството на наркотици нарасна повече от 40 пъти.

Бойните действия на американската армия в Афганистан се свеждат до наказателни бомбардировки на населени пунктове, в които по данни на разузнаването има въоръжени формирования на талибаните. Поради грешки на разузнаването и пилотите, обект на такива бомбардировки често стават села на мирни жители, последното от които беше село в провинция Кунар, погрешно обявено за талибанска база. Американски специални части в провинция Вардак бяха замесени в убийства и изтезания на местни жители. Утвърдена практика на американското командване е плащането данък на полеви командири на талибаните, за да не атакуват опорни пунктове на американската армия. От началото на 2011 г. Пентагон вече плаща на талибаните „данък охрана” на своите конвои с по-ценни товари и снаряжение, за което от тогава се разходват около 400 милиона долара годишно. Вероятно в края на изтеглянето от Афганистан цената ще нарасне многократно. В резултат на американското умиротворяване на Афганистан, столицата Кабул и по-големите градове почти ежедневно са разтърсвани от терористични актове. Рязко е нараснала милитаризацията на региона и нелегалната търговия с оръжие.

Обстановката в страната се характеризира с политическа нестабилност и хуманитарна катастрофа. В резултат на 13 годишната си окупация американците така и не успяха да формират стабилни политически структури, които да се ползват с по-голям авторитет пред населението от този на „Талибан“ и да са действително надежден партньор на САЩ. Американската демокрация така и не се прихвана върху древния пущунски корен. Значителна част от афганистанците с носталгия си спомнят за властта на талибаните, по време на която в страната имаше относителен мир, нямаше корупция, а производството на опиумен мак беше значително ограничено. Режимът на американската марионетка Карзай е толкова слаб, че едва ли ще просъществува след изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Днес Афганистан вече не е самодостатъчна държава. Той може да съществува само благодарение на ежегодната помощ на Запада, която възлиза на около 4,1 милиарда долара. Значителна част от тях потъва в джобовете на правителствените чиновници и племенната аристокрация. През 2012 г. корупцията в Афганистан достигна невиждани размери,. Обемът на корупционните сделки по сравнение с 2009 г. се е увеличил с 40%,  нанасяйки на страната ущърб в размер на 3,9 милиарда долара. Извоюваното от американците право афганистанците да взимат „самостоятелни решения“ се свежда до самостоятелното им решение да плащат подкупи, които 51% от населението счита за „приемливо явление“.

„Надминалият всички очаквания“  процес на формиране на надеждни афганистански сили за сигурност днес се проявява в редовно участие на афганистански военнослужещи в терористични актове срещу окупационната армия и все повече зачестяващи случаи на дезертьорство. С изтеглянето на тази армия се очаква цели части от афганистанските сили за сигурност да преминат на страната на талибаните.

В резултат на американската окупация производството на наркотици в Афганистан нарасна повече от 40 пъти. Според Управлението на ООН по наркотиците и престъпността само през 2012 г. в страната са произведени 3 милиона и 700 хиляди тона опиумен мак. По сравнение с 2011 г. посевната площ на опиумния мак е нараснала с почти 20%. Понастоящем 80% от опиумния мак се произвежда в Афганистан. През 2012 г. Афганистан се превърна и във водещ световен производител на канабис. За опасността на тази наркотична лавина за националната сигурност на САЩ свидетелства докладът на американското разузнаване, подписан на 12 март 2013 г. от директора Джеймс Клепер. Вярна на своята агресивна същност управляващата класа на Вашингтон продължава да разглежда света, като място, в което САЩ трябва да доминират. Всяко разминаване с американската политика по света се разглежда като предизвикателство за националната сигурност на САЩ. Това особено ясно проличава от този доклад. Основни причинители на американски тревоги, разбира се са последните суверенни държави на света притежаващи ядрено оръжие Русия, Китай и Индия. Поради опасността да придобият ядрени оръжия, в този клуб влизат Северна Корея и Иран. Но не са само те. Оказва се, че и по-голямата част от света е заплаха за твърдината на световната демокрация. В това си качество са споменати Сирия, Ливан, Египет, Ирак, Йемен, Либия, Пакистан, Судан и Южен Судан, Сомалия, Мали, Нигерия и страните от Централна Африка. Съвсем срамежливо е споменат и Афганистан, но не като място, в което организацията „Талибан“ продължават да има надмощие, независимо от огромния американски и натовски военен контингент. Според доклада търговията с афганистански наркотици е основен източник за приходи на талибаните и води до нарушаване на стабилността в Западна и Северна Африка, като по този начин, според американското разузнаване, застрашава националната сигурност на многострадалната империалистическа родина.

Независимо от гореизложеното, армията на НАТО в Афганистан стриктно се придържа към политиката на стриктен неутралитет, известна като „макова ненамеса“. Нещо повече официални представители на НАТО, какъвто например е Роберт Пшел, директор на Информационното бюро на алианса в Москва заявява, че: „НАТО не отговаря за проблемите на наркотиците в Афганистан. За това отговарят властите на страната и съответните държавни структури“.  Натрапва се извода, че най-вероятно пасивността на армията и разузнаването на САЩ в Афганистан се дължат на желанието им да попълват изтънелия си бюджет от дялово участие заедно с талибаните в световната търговия с опиум и канабис. Без изобщо да ги интересува националната сигурност на САЩ.

Единственият резултат от войната на САЩ срещу талибаните ще бъде връщането им на власт след изтеглянето на американската армия. Но този път напълно законно, чрез демократични избори.

/www.bgnews.me/

Posted on 05.04.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Американците, държат дрогата в Афганистан, това е ясно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: