Рискът от война в Корея се увеличава


Рискът от война в Корея се увеличаваДаже най-малкият инцидент ще предизвика удар на САЩ срещу КНДР

Америка и Южна Корея са подписали план за съвместни действия в случай на «провокация» от страна на Севера. Споразумението повишава опасността от военен конфликт, – считат експертите. Според предишните договорености, Вашингтон беше длъжен да се притече на помощ на своя съюзник, ако бъде обект на мащабна атака. Сега за това е достатъчен и един незначителен пограничен конфликт.

Южна Корея и САЩ са подписали нов военен план. Той трябва да бъде приведен в действие в случай на събитие, което съюзниците наричат «провокация» от страна на Северна Корея. Планът предвижда обединен отговор на двете държави на ограничено нападение от страна на Севера.

САЩ поддържат в Южна Корея военен контингент с численост от 28 хил. души. Предишните договорености не обвързваха американците да се притичат на помощ на южнокорейците при възникване на малки инциденти, – отбелязва Би-би-си. Вашингтон е обещал на Сеул защита под формата на „ядрен чадър“. Ядреният инструмент за възпиране може да помогне за предотвратяването на голяма война. Обаче то не може да се използва при малки инциденти, – подчертават западните коментатори.

Според новия план Южна Корея ще може да извика САЩ на помощ, ако Пхенян осъществи последните си заплахи  – например, да извърши нападение на отдалечените южнокорейски острови. «Това ще позволи на двете държави да дадат обединен отговор на локалните провокации на Севера. При това Югът ще тръгне първи, а САЩ ще осигурят поддръжката», – заяви представител на Министерството на отбраната на Южна Корея.

В разговор с «НГ» изтъкнатият научен сътрудник на Института за Далечния изток на РАН Константин Асмолов нарече новя план опасна крачка: «Той увеличава пространството за злоупотреба със сила. Северна Корея има такава репутация, че на нейните обяснения никой няма да повярва. Тя може да бъде провокирана с нещо и след това да се нанесе удар срещу нея.

Могат да се посочат два примера. Изминаха три години от потапянето на южнокорейската корвета «Чхонан». Официалната версия на Сеул е, че корабът е бил потопен от севернокорейците. Но на мястото на събитието бяха изпратени руски специалисти. Техният отговор до сега е засекретен. Не е известно какво всъщност се е случило».

Другият случай е обстрелването от севернокорейците на южнокорейския остров Енпхендо в Жълто море. Но това беше предшествано от учения на южнокорейците, в хода на които те са обстреляли води, които Пхенян счита за свои. Но цялата вина за инцидента и жертвите беше хвърлена върху него. «Трябва да отчитаме и реалното съотношение на силите. По своята численост южнокорейската армия е на шесто място в света. Тя, за разлика от севернокорейската, е снабдена със съвременни оръжия», – заключава експертът.

В същото време, реакцията на Пхенян срещу плана на американските и южнокорейските военни не се забави. Севернокорейското командване приведо в пълна бойна готовност всички ракетно-артилерийски части на въоръжените сили на страната, – съобщи информационната агенция ЦТАК. По-точно заповедта се отнася за стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия. Освен това, по данни на ЦТАК, на ракетните части е заповядано да се подготвят за нанасяне на удари по континенталната територия на САЩ, а също и по островите Гуам и Хавай.

Страшна заповед. Но можем ли да я приемем на сериозно? Вестник Washington Post съобщава, че Народната армия на КНДР има 4200 танка и 8200 изтребителя. Внушителни числа. Но командването няма достатъчно гориво, за да вдигне тази армада във въздуха. А и тези самолети са остарели модели, те ще бъдат свалени първите часове на войната. Подобна е и ситуацията с танковете.

Колкото и сурово да звучат предупрежденията на Пхенян, той не е способен да реализира тези заплахи. Обаче те дават добър повод на американските и южнокорейските политици да поразсъждават по темата за агресивността на Северна Корея.

Владимир Скосирев

Posted on 04.04.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: