Проведени са успешни изпитания на многоцелавта РЛС AN/TPS-80 G/ATOR като радар за ПРО


Проведени са успешни изпитания на многоцелавта РЛС AN/TPS-80 G/ATOR като радар за ПРОNorthrop Grumman Corporation е провела успешни изпитания на наземната мобилна РЛС AN/TPS-80 G/ATOR (Ground/Air Task Oriented Radar), в хода на които са били разкрити едновременното изстрелване на няколко ракети.

Намиращата се в момента в етап на разработване за Корпуса Морска пехота (КМП) на САЩ радиолокационна станция G/ATOR представлява първата наземна многоцелева РЛС, създадена за Министерството на отбраната на САЩ. Благодарени на своята способност точно и адаптивно да използва своите многобройни сензори, G/ATOR може да открива и проследява широк спектър от заплахи, в това число пилотирани летателни апарати, крилати ракети и безпилотни автономни системи, а също и минохвъргачни, ракетни и артилерийски боеприпаси.

В хода на изпитанията, системата G/ATOR успешно е открила няколко ракети, изстреляни от агенцията НАСА от опитния полигон на остров Уолопс (щат Вирджиния), в това число три различни типа ракети. Резултатите, получени от тестовете, ще бъдат използвани за потвърждаване на потенциалните бъдещи заплахи от балистични ракети и възможностите на противоракетната отбрана.

«Проведеният тест за откриване на ракети представлява още един пример за разширените възможности на многоцелевия радар с активна фазирана антенна решетка, – заяви Стив Маккой (Steve McCoy), вице-президент за тактическите сензори на Northrop Grumman. «За тяхното постигане е необходима само една минимална модернизация на програмното осигуряване на системата G/ATOR, без каквото и да било изменение на оборудването».

Маккой заяви, че другите радиолокационни системи също могат да извлекат изгода от тези възможности. Те могат да бъдат използвани и при 3-измерните РЛС TDELRR (Three Dimensional Expeditionary Long Range Radar) на ВВС на САЩ, радара за управление на огъня ма Patriot на СВ на САЩ, TPS-59 на КМП на САЩ и AMDR (Air and Missile Defense Radar) на ВМС на САЩ.

Posted on 04.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: