Катар използва своето богатство за да стане регионален лидер


Емир шейх Хамад бин Халифа ал-Тани

Катар, една неголяма страна от Персийския залива, която във вторник прие арабската среща на върха, стана ключов регионален играч благодарение на подкрепата си за арабските въстания и маргинализация на традиционните фактори в региона.

Но „дипломацията на чековата книжка“ на тази богата на енергийни ресурси държава, верен американски съюзник и неговата подкрепа на ислямистите, които успяха да вземат властта в някои страни, преживяли Арабската пролет,… предизвиква критика.

Емир шейх Хамад бин Халифа ал-Тани  е „обладан от стремежа да остави на своите наследници една страна, която ще бъде забележима на световната карта, въпреки че преди само 20 години тя беше фактически неизвестна,“ — казва Оливие Да Лейдж, автор на публикуваната наскоро френска книга „Qatar: the new masters of the game“. „Непропорционалната на размера и населението значимост на Катар се обяснява с неговите значителни финансови възможности... и забележимото отсъствие на исторически утвърдените играчи в арабския свят,“ — казва той, имайки предвид Египет и в по-малка степен, Саудитска Арабия.

Населението на Катар не превишава два милиона души, основно чуждестранни имигранти, съблазнени от възможностите за работа в пустинната държава, която се намира върху третите по големина в света залежи от природен газ, а също така и заема 13-то място в света по проучени запаси от петрол.

Директорът на Близкоизточния Център Карнеги Пол Салем твърди в едно изследване, публикувано през декември, че в историческа перспектива Катар не представлява уникален случай на малка държава, превърнала се в регионална сила, припомняйки между другите примери Венеция. „Но това поставя въпроса за влиянието на медиите и властта на парите,“ — казва той, имайки предвид катарския новинарски канал „Ал Джазира“, който изигра основна роля в отразяването на въстанията от „Арабската пролет”.

В Тунисуправляващата ислямистка партия Ennahda е обвинявана в това, че е финансирана от Доха с цел установяване на ислямска държава.

Доха вижда в сключването на съюз с „Мюсюлмански братя” способ, с помощта на „дипломацията на чековата книжка” да заложи регионалната основа на икономическото и политическото влияние в Близкия Изток и извън него,“ — написа египетският френскоезичен седмичник Al-Ahram Hebdo на първата си страница от 20 март. „Масивната финансова поддръжка, оказана от Катар на Египет, включваща 5 милиарда долара и обещание за инвестиции на още 18 милиарда долара в продължение на пет години предизвикват опасения, че това може да даде на малкото емиратство значителни преимущества в определянето и формулировката на вътрешната и външна политика на Египет,“ — пише седмичникът.

Катар бере плодовете на своите отношения с ислямистите, които винаги е подкрепял, давайки приют на техните лидери, когато бяха заплашени с преследване и арест в родните им страни.

Катар сега е най-силният съюзник на новите правителства в Тунис и Египет.

В Либия Доха беше на острието на борбата против режима на покойния диктатор Муамар ал Кадафи, изпращайки оръжие и бойци, за да подкрепи метежниците, докато катарските военни самолети под ръководството на НАТО бомбардираха армията на Кадафи. Вдъхновени от падането на Кадафи, който беше убит от метежниците, Катар реши да въоръжи и финансира въстание срещу правителството на сирийския президент Башар ал Асад.

Благодарение на своя влиятелен новинарски канал „Ал Джазира“, Катар разбра, че „може да бъде ключов играч в един нов регион, вместо да бъде защитник на агонизиращия стар ред“, — каза Пол Салем, директор на Близкоизточния Център Карнеги.

Обаче дипломатическата роля на Катар си остава преди всичко насочена към  „обслужване на политическите и икономическите интереси на самия Катар,“ – посочва Амел Бубекър, изследовател в Брукингския институт в Доха.

Posted on 04.04.2013, in Енергийни проекти, Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: