Подготвят американските пилоти за война с Русия


Подготвят американските пилоти за война с Русия

Във Военно-въздушните сили на САЩ за владеене на руски и чеченски език започнаха да плащат допълнително по 500 долара на месец. Тази надбавка може да се получава не само от лица, които поради характера на своята работа свободно владеят чужди езици – разузнавачи и преводачи, – но и абсолютно всички военнослужещи.

За това съобщи полковник Пол Валенсуела, отговарящ за реализацията на програмите за изучаване на чужди езици и военно-географска подготовка във ВВС. Според него в Пентагона са стигнали до извода, че от уменията на военните да общуват с жителите на страната, в която се провежда бойна операция, непосредствено зависи нейният успех.

Освен това той допълва, че говори изключително за човешкия аспект на мисиите. „За постигане на успех е много важно да се разбират обичаите и културата на тези хора и да се говори на техния език“, – отбелязва той.

Паричната надбавка се изплаща за владеене на всеки един от над 100 чужди езика. В момента по 500 долара ежемесечно получават около 4,3 хиляди човека. При владение на два езика военнослужещият получава хиляда долара. Владеенето на чуждите езици трябва да се потвърждава всяка година с изпити.

Езиковата програмата е насочена към стимулиране на служещите във ВВС да изучават чужди езици. Желаещите да участват в нея преминават подготовка във военната база Максуел, щат Алабама. Според думите на Валенсуела, вече има над 1,1 хиляди желаещи. ВВС освен това предлага и годишен бонус в размер на 3 хиляди долара за езикови курсове и преминаване на обучение в чужбина.

Програмата на ВВС се отнася за повече от 100 чужди езика, които са разделени на три групи. Към приоритетните се отнасят: руски, китайски, арабски, френски, корейски, португалски, турски, туркменски, пушту, дари, фарси.

Във втората група „езици, необходими при възникване на кризи и  потенциални заплахи“ са включени: грузински, азербайджански, казахски, узбекски, сърбохърватски, иврит, чешки, виетнамски, и наречия на редица народи от Африка. В последната група – „други езици“ са включени: чеченски, украински, а също и езиците на всички останали бивши съветски републики.

Роман НЕВИНИЦИН

Posted on 02.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: