Русия създава космически кораб от ново поколение


Космически кораб

В Русия се разработва транспортен космически кораб от ново поколение, съобщи за ИТАР-ТАСС президентът на РКК „Енергия“ Виталий Лопота.

По думите на Лопота, етапът на техническо проектиране на транспортния космически кораб вече е завършен. Сега се извършват експертизите. Те ще приключат до няколко месеца и проектът ще навлезе в следващата си фаза – проектиране и изработване на първия опитен образец.

В РКК „Енергия“ се търсят също организационни, технически и технологични решения, необходими за техническото и работно проектиране на транспортно-енергиен модул.

Лопота засяга и въпроса за астероидно-кометната заплаха. Според него за решаването на проблема може да помогне създаването на свръхтежка ракета-носител. В РКК „Енергия“ са на мнение, че е необходимо развитието на руска система за наблюдение на астероиди.

От своя страна ръководителят на „Роскосмос“ Владимир Поповкин информира на пресконференция в Байконур, че след 2020 година ракетата-носител „Протон“ постепенно ще бъде изведена от експлоатация. Тя ще бъде заменена от новото поколение ракети-носители „Ангара“. На космодрума „Восточний“ ще бъде създаден стартов комплекс за тях. Първият полет на „Ангара“ оттам може да се очаква през 2015 година.

Реклами

Posted on 01.04.2013, in Въоръжени сили and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: