Русия възпира откритата агресия на Запада срещу Сирия


Русия възпира откритата агресия на Запада срещу Сирия

Русия възпира откритата агресия на Запада срещу Сирия

Провокираната от Запада агресия срещу режима в Дамаск вече отдавна се превърна в регионален религиозен сблъсък между сунитски джихадисти от целия арабски свят и противопоставящите им се шиити, подкрепени от сирийски алауити, друзи и християни. Подклаждан от продължаващата се външна намеса, този сблъсък на свой ред предизвика верига от тлеещи конфликти от Бейрут – до Багдад. Вълната от сирийски бежанци в съседните страни се превърна в непосилна тежест за техните правителства и допълнително допринася за разпространяването на конфликта през изкуствено създадените в региона държавни граници. В хода на агресията срещу Сирия все по-активно участие взимат въоръжени формирования на „Ал-Кайда„, най-голямата от които, известна като бригадата „Джабхат ал-Нусра“ се е утвърдила като най-значителна военна сила на т.н. Свободна сирийска армия, поради бойния си опит и религиозен фанатизъм. Хаосът налива вода в мелницата на тези екстремисти, независимо от това, че САЩ официално ги обявиха за „терористична организация“. По всичко личи, че „лошите” терористи от „Ал-Кайда“, а не „добритеот официално признатата Сирийска национална коалиция взимат връх в антисирийската джихадистка паплач.

Вероятно тези страхове са в основата на предприетите през м. март усилия на Запада да изведе напред „добрите“ джихадисти, като им осигури международна политическа легитимация и засили тяхното снабдяване с оръжие, боеприпаси, свързочни и превозни средства.

На 6 март държавният секретар на САЩ Джон Кери „срамежливо” призна, че много страни“ обучават сирийските бунтовници като част от опитите за сваляне на режима на Башар Асад. Тутакси британският външен министър Уилям Хейг заявява, че Великобритания ще увеличи помощта си за опозиционните сили в Сирия, включително с доставки на бронирани автомобили, бронежилетки и екипировка за операции по издирване и спасяване, но изключи оръжейни доставки и военна интервенция. „Лондон и Европейският съюз трябва да бъдат готови да предприемат по-нататъшни стъпки, ако не бъде намерено политическо решение на кризата“, – подчерта министърът.

В навечерието на съвещанието на външните министри на ЕО в Дъблин, президентът на Франция Оланд поиска европейците да отменят ембаргото за доставка на оръжие на сирийските “борци за демокрация”, като заяви, че “в случай на необходимост Франция ще заобиколи ембаргото”. Назад не остава и британският премиер Камерън, който заплашва, че ще действа както сметне за правилно, т.е. ще доставя оръжие на сирийската опозиция. Великобритания вече е започнала да изтегля специалните си части от Афганистан, с цел да ги подготви за мисия в Сирия. Командването на спецчастите разработва секретни планове за снабдяването на сирийските джихадисти с оръжие на стойност 20 милиона фунта стерлинги. Тези планове ще се ръководят от специално подготвени специалисти от Ми-6 и от френското Генерално управление за външна сигурност. Против Камерън и Оланд обаче се обявиха Германия, Холандия, Австрия и Швеция. „Никой не може да гарантира, че оръжието,  изпращано за сирийската опозиция ще попадне в правилните ръце”, – подчерта външния министър на Австрия Михаел Шпинделегер.

На 20 март върховният командващ на силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис заяви пред членовете на сенатския комитет по отбраната на Конгреса на САЩ, че съюзът готви извънредни планове за действие при възможни бъдещи военни операции в Сирия по „изпитаният алгоритъм на либийския сценарий„. Той отбеляза, че американски военни ще бъдат в готовност да заминат за страната, ако в Брюксел постъпи подобно искане от Съвета за сигурност на ООН и страните – членки на блока.  На въпроса на председателя на комитета Карл Левин, разглежда ли се възможността за нанасяне на удари по обектите на противовъздушната отбрана на Сирия, американският генерал от гръцки произход отговори положително, като уточни че ще бъдат установени зони закрити за сирийската авиация. Според генерала неизбежна е „балканизацията“ на Сирия: „На Балканите бяха убити 100 хиляди души, а два милиона се превърнаха в бежанци. За съжаление, това, вероятно, е бъдещето на Сирия. Личната ми гледна точка е такава – намесата би била полезна за преодоляване на сегашната задънена улица и сваляне на сирийския режим“, – изтъкна Ставридис.

Същият ден по време на посещението на Обама в Израел, премиерът Бенямин Нетаняху сондира позициите на САЩ за “военната операция на ЦАХАЛ в Сирия и Ливан, за да се спре попълването на ракетните запаси на “Хизбулах”. В отговор Обама подчертава че: „използването на химическо оръжие от сирийския режим би било сериозна и трагична грешка“ и предупреждава, че режимът на Асад трябва да разбере, че ще бъде отговорен не само за употребата на химическо оръжие, но и за трансфера му в ръцете на терористи.

На 22 март медиите съобщават, че САЩ се готвят за нанасяне на превантивен удар с безпилотни летателни апарати по обекти, където – (както се предполага) се съхранява химическо оръжие в Сирия. В конгреса е задействана процедурата за одобрение на такива операции. Според конституцията, конгресът трябва да даде съгласието си за всякакви военни намеси на САЩ извън границите на страната. Представители на ЦРУ провели секретни брифинги за двата комитета на конгреса по разузнаването – от сената и камарата на представителите. Обикновено това се прави преди приемането от Белия дом на важни решения.

ЦРУ вече започна съответните приготовления. В Ленгли е формирана специална група, която е заета изключително с оценка и определени конкретни цели в Сирия, както на материалните, така и на човешките. Във ведомството са извикани от Пакистан и Йемен офицери на ЦРУ, които се занимавали с насочването на безпилотни летателни апарати към цели в тези страни.

На 23  март Обама изрази безпокойство, че Сирия се превръща в „анклав за екстремисти“ и затова международната общественост трябва да ускори преходът на властта в Сирия. На 25 март на срещата на върха в Доха – Катар, Арабската лига призна правото на всяка от страните, членуващи в организацията, да оказва военна помощ на сирийските бунтовници във войната срещу режима на Башар Асад. В резолюция от срещата на високо равнище в Доха – Катар се отбелязва, че политическото решение на сирийската криза е приоритет, но „всяка страна членка има право да доставя всички средства за самоотбрана, включително военни, в помощ на съпротивата на сирийския народ и на Свободната сирийска армия“. Тази стъпка открива и пътя за международната изолация и делегитимация на режима на Асад. Сирийската опозиция получава правото единствена да представлява страната на международната сцена. Същият ден новоизбраният лидер на сирийската опозиция Муаз ал Хатиб отправя искане до държавния секретар на САЩ Джон Кери – САЩ да помогнат за отбраната на контролираните от джихадистите северни райони на Сирия, с разположените в Турция ракети „Пейтриът“.

Като че ли всичко е готово за открита агресия срещу Сирия. САЩ вече са направили необходимата политическа и военна подготовка. Техните натовски и арабски съюзници вече са изразили своята подкрепа и даже настояват за намеса. Постъпила е и официална молба от признатия от Запада главатар на джихадистите. Защо не почват? Какво чакат? Резултата от разговорите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с високопоставени руски представители. Срещата е проведена на 27 март. Не знаем за какво са си говорили, но същия ден  Расмусен заявява: „Ние нямаме никакво намерение да предприемаме военна намеса в Сирия. Надяваме се международната общественост да успее да обедини усилията си и да намери политическо решение на сирийската проблема„.

Официалния представител на външното министерство на Русия Александър Лукашевич окачествява като противоправни и несъстоятелни решенията, приети на срещата на Лигата на арабските държави за предоставяне мястото на официален Дамаск в тази организация на опозиционери, а също за готовността да им окажат военна помощ. „В международно-правен план приетите от Лигата решения по Сирия са противоправни и несъстоятелни, тъй като правителството на Сирийската Арабска Република е било и остава законен представител на държава-членка на ООН”, – подчертава Лукашевич.

Сблъскал се с твърдата позиция на Русия, Западът реанимира опитите за намеса в Сирия чрез ООН. На 28 март в свое изявление заместник-генералният секретар на ООН по миротворческите операции Ерве Ладсус съобщава, че: „ООН продължава подготовката за разгръщане на миротворческа операция в Сирия с надеждата, че правителството на страната и опозицията ще започнат преговори. В този случай може да потрябва помощ за стабилизиране на положението и подкрепа на политическия процес“.

За да демонстрира още веднъж решимостта на Русия да не допусне откритата намеса на Запада в Сирия, на 29 март по разпореждане на президент Владимир Путин, руският Черноморски военен флот започва големи учения, с участието на повече от 7000 военнослужещи 36 бойни кораба, над 100 бойни самолети. По тревога са вдигнати и командосите от Главното разузнавателно управление на руската армия.  Руските десантни кораби „Азов” и „Николай Филченков” с бойци от спецчастите на морската пехота и бойна техника са се насочили от Новоросийск към сирийското пристанище Тартус. Русия няма да допусне заемане от сирийската опозиция на място в ООН тъй като опозиционните групи не са легитимни, – заявява същия ден постоянният представител на Русия при ООН Виталий Чуркин. Така Русия още веднъж спаси Сирия.

Posted on 01.04.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: