Владимир Путин: Страните от БРИКС са слон, носорог, бивол, лъв и леопард


Владимир Путин: Страните от БРИКС са слон, носорог, бивол, лъв и леопардНамиращият се в южноафриканския град Дърбан президент на Русия Владимир Путин направи първото си изявление по време на работната закуска с деловите кръгове от БРИКС.

„БРИКС — това са пет страни, а в Африка „петицата” има особен смисъл. Голямата африканска петорка е традиционното название на петте вида млекопитаещи, които са най-почитани и уважавани сред африканските ловци: слон, носорог, бивол, лъв и леопард“, — поясни Путин.

Според руският държавен глава, с общите усилия на държавите и деловите кръгове от страните в БРИКС, могат да бъдат създадени допълнителни предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на нашите народи и нашите държави за осигуряването на стабилността, безопасността и процъфтяване на целия свят. „В рамките на БРИКС се работи за съдействие на развиващите се и най-малко развитите икономики, в това число и за нашите африкански приятели“, — каза руския лидер.

След приключване на срещата, банките за развитие на страните от БРИКС ще подпишат споразумения за съфинансиране на проекти в областта на инфраструктурата и „зелената енергетика“. „Те ще бъдат добра основа, добро поле за реализиране на възможностите на компаниите от страните на БРИКС“, — подчерта Путин.

Лидерите на БРИКС възнамеряват да обсъдят един ключов проблем: какво трябва да се направи, за да може световната финансова система да бъде по-устойчива и как страните от БРИКС да се защитят от циклично повтарящите се кризи в световната икономика? Създаването на специална Банка за развитие, която трябва да помага на страните от БРИКС в сложни ситуации, е един от вариантите за решаването на тези проблеми, – съобщава „Вести“.

Posted on 01.04.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: