ФБР ще шпионира Gmail в 2013 година


ФБР ще шпионира Gmail в 2013 година

Съветникът във Федералното бюро за разследване Андрю Вайсман заяви, че през тази година шпионажът на Gmail ще стане един от най-важните приоритети на ведомството.

Ще отбележим, че тази дейност е свързана с разследването на съдебни дела. Така, ако съдът издаде необходимото постановление, ФБР ще може да получи необходимата информация за потребителя – например, неговите съобщения в електронната поща и интернет-месинджърите. Както се оказа, възможността да се научи „забраненото“ се реализира само по отношение на доставчиците на интернет. Самите интернет-ресурси, особено ако става дума за големи сайтове, могат да шифроват предаваната информация. В резултат специалните служби не могат да я получат.

Сред тези ресурси, по думите на Вайсман, са Gmail, Skype, Dropbox и Google Voice.

Ще отбележим, че в САЩ доставчиците на Интернет са длъжни по закон да монтират специално техническо оборудване, благодарение на което ФБР да могат по решение на съда да следят един или друг потребител. Обаче за конкретните интернет-сайтове това не важи.

Най-вероятно, защото за шпионирането на Gmail специалните служби ще използват закона „За подслушването“ (Wiretap Act). Документ предполага следното – ако е необходимо, то ФБР може да поиска от Gmail помощ за прехващане на данни, но при това службите не могат да го заставят да прави това. Наистина, още през тази година законът може да бъде преразгледан и отменен.

/http://state.com/

Реклами

Posted on 31.03.2013, in Балканите and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: