За създаването на собствена противоракетна отбрана в Полша ще трябват 33 милиарда евро


Създаването на собствена противоракетна отбрана в Полша ще трябват 33 милиарда евро

В плановете на полското правителство влиза намерението да създаде собствена система за противоракетна отбрана, за която вече е планирано да се похарчат около 3,6 милиарда евро. Изявление с аналогично съдържание беше направено от Радослав Сикорски, който заема поста министър на външните работи на полската държава, няколко дни след отказа на Съединените Американски щати да реализират завършващия етап от развръщането на ЕвроПРО. Конкретно този етап предвиждаше разполагането в Полша на SM-3 Block IIВ – ракети-прехващачи.

Сикорски отбеляза, че техният национален противоракетен щит съвместно с елементите на американския щит, (разполагането на които на територията на полската държава е набелязано за 2018 година), ще стане част от системата на НАТО, насочена против ракети. Полша по всякакъв начин ще развива „сдържащи сили„, за които съществува необходимост да се закупят безпилотни летателни апарати, подводници, бронетранспортьори, вертолети и ракети. Полският министър на външните работи подчерта също, че НАТО при това е основният гарант за сигурността на държавата.

Програмата за създаване на „сдържащи сили“ и собствена система за ПРО, е разчетена за 10 години. При това остава неясно дали горепосочените 3,6 милиарда евро ще бъдат похарчени изключително за създаване на противоракетна отбрана или пък правителството ще ги насочи и за закупуване на нова военна техника и въоръжения. Ще напомним, че по-рано необходимостта от създаване на собствен щит против ракети беше изразявана от Бронислав Комаровски – президент на Полша.

През октомври миналата година полските власти обявиха своите намерения да инвестират в развитието на американските компоненти на ЕвроПРО сума в размер от 10 до 14,1 милиарда злоти (местната парична единица), което е еквивалентно на 3,1 – 4,4 милиарда щатски долара. При това заемащият поста ръководител на Бюрото за национална сигурност генерал Станислав Козей, беше упълномощен да заяви, че именно благодарение на такива вноски полската държава ще получи възможност да се защити от шантажа (ракетния), който идва от страна на Русия.

В съответствие с плана на САЩ, който беше актуален по-рано, в Европа се планираше създаването на радар с повишена мощност, предназначен да предупреждава за ракетно нападение, а разполагането му трябваше да стане на  територията на Турция. В Средиземно море трябваше да бъдат разположени фрегати с противоракети SM-3. Освен това се планираше разполагане на такива ракети-прехващачи на територията на Румъния и Полша – по 24 обекта във всяка държава.

/ИНФОБАЛКАНИ/

Реклами

Posted on 31.03.2013, in Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: