Сергей Шойгу ще добави подправки към „Гнездото на осите“


Министърът на отбраната обещава да засили подводните сили на ВМФ. Снимка от официалния сайт на Министерството на отбраната на РФ Русия намери високоточен отговор на разгръщането на американската система за ПРО

Русия ще снабди „своите подводни сили с високоточно оръжие с голяма далечина“. Това каза вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу при посещението си във Вилючинск (Камчатка), където се базира основната част на подводните сили на Тихоокеанския флот (ТОФ) на Русия. По думите на ръководителя на военното ведомство, това „ще увеличи значително възможностите за използване на подводниците в рамките на стратегическото сдържане“. Съдейки по всичко, това изказване не беше направено случайно. В условията на увеличаване на военните заплахи от страна на НАТО, изострянето на обстановката в  Азиатско-Тихоокеанския регион и развръщането на американската противоракетна отбрана, Москва възнамерява да засили морския компонент на своите Стратегически ядрени сили.
В справочниците на НАТО базата на руските подводници в Камчатка носи името „Гнездото на осите„“. Говорейки за ролята на тази база, Сергей Шойгу подчерта: „Мястото на базиране на атомните подводни кораби във Вилючинск е уникално. То гарантира възможност за тяхното свободно развръщане в океанската зона, което на свой ред позволява да се решат поставените задачи при всякакви условия на обстановката“.

Както заяви временно изпълняващият длъжността командващ на подводните сили на ТОФ контраадмирал Виктор Кочемазов, именно екипажите на субмарините, дислоцирани във Вилючинск са признати за най-добрите във Военноморския флот на Русия. Така, в състезанията за първенство на ВМФ между ракетните подводници със стратегическо предназначение по унищожаване на земни цели с изпълнение на стрелби с балистични ракети, победи екипажът на подводния крайцер „Свети Георги Победоносец„, който командва капитан 1 ранг Сергей Немогушчий.
А победител в състезанието между многоцелевите атомни подводници по търсене и унищожаване на подводници на противника с изпълнение на стрелба с практическо торпедно оръжие, е обявен екипажът на подводницата „Омск“ (командир капитан 1 ранг Роман Величенко).
Междувременно, ако се съди по изказването на Сергей Шойгу, пред екипажите на подводниците  дислоцирани във Вилючинск, както и пред другите съединения от подводните сили на ВМФ стоят нови задачи, свързани с оборудването на корабите с високоточно оръжие с голяма далечина. По мнение на експерти, такова оръжие най-вероятно ще станат крилатите ракети (КР) „Калибър“ във вариант с далечина на стрелбата до 2500 километра. На тези ракети, според експертите, няма равни в света. Те могат да унищожават от подводно положение като земни, така и надводни цели. Според несекретни източници, с този тип ракети е проведена успешна стрелба от подводно положение през ноември 2012 година в акваторията на Бяло море. Тогава в СМИ се появи информация, че с „Калибър“ ще бъдат снабдявани многоцелевите атомни подводници от 4-о поколение проект 885 (клас „Ясен“) и даже стратегическите ракетоносци проект 955 (клас „Борей“). За възможното оборудване на ракетоносеца „Юрий Долгорукий“ (проект „Борей“) освен с междуконтинентални балистични ракети „Булава“ – с крилати ракети с голяма далечина обяви през януари 2013 година главнокомандващият ВМФ адмирал Виктор Чирков. Той не каза точно какви КР ще бъдат поставени на „Бореите“, но, както смята главният редактор на списания „Експорт на въоръжение“ Андрей Фролов, най-вероятно това ще бъдат именно „Калибри“. Експертът смята, че е напълно възможно с „Калибър“ да бъдат снабдени някои съвременни дизелови подводници, както и всички многоцелеви атомни подводници проект 971, приети на въоръжение във флота през 80–90-е години на миналия век. Сега някои от тях са на ремонт и модернизация в корабостроителния завод във Вилючинск. При посещението си в предприятието, Шойгу обърна внимание, че ремонтът на атомната подводница проект 971 „Братск“ се е забавил много. И даде указание да се решат всички проблеми, включително и по оборудването на модернизираните атомни подводници с новите крилати ракети с голяма далечина.
Както каза пред „НГ“ капитан 1 ранг Константин Сивков, (който дълго време оглавяваше управление в Центъра за военностратегически изследвания при Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия), „Калибър“ – това е високоточно оръжие, неговото вероятно отклонение от целта при стрелба на хиляди километров не превишава 2 – 10 метра„. Той отбеляза, че характеристиките на тази ракета са много сходни с данните на американската крилата ракета „Томахок“ с морско базиране. С „Томахок“ през 1999 година от корабите на САЩ бяха разстрелвани промишлени обекти в бивша Югославия, използваха ги също във войната против Ирак, а сега ги използват в Афганистан. Експертът смята, че „Калибър“ е била разработена още през 80-е години на миналия век, но и сега се смятат за съвременни. Според него това, че с тях се оборудва подводния флот, е „много правилна насока“. При необходимост „Калибър“ може да се използва против обекти на ПРО, авионосни ударни групировки на море и по други важни цели. Бойните глави на тези КР могат да бъдат както с ядрен, така и с обикновен заряд. Ядреният боеприпас на „Калибър “ се равнява на 10 атомни бомби като тези, хвърлени от американците в  Хирошима през август 1945 година.

/Владимир Мухин/

Реклами

Posted on 31.03.2013, in Въоръжени сили, Национална сигурност and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: