Посланикът на САЩ убеждава партията на Янукович в перспективността на шистовия газ


Посланикът на САЩ убеждава партията на Янукович в перспективността на шистовия газНа 27 март се проведе среща на народния депутат на Украйна и ръководител на парламентарната фракция на  Партията на регионите Александър Ефремов,  с посланика на САЩ в Украйна Джон Тефт, – съобщиха на кореспондента на ИА REGNUM в пресслужбата на  ПР.

Страните засегнаха в частност въпроса за енергийното осигуряване на Украйна и конкретно добива на шистов газ на територията на страната. „Експерти са изчислили, че благодарение на добива на шистов газ в САЩ ще бъдат създадени 1,5 милиона работни места. И ние казваме, че бихме искали да видим това и във вашата страна. Аз вече 20 години се занимавам с въпросите за Украйна както във Вашингтон, така и тук сега. Надявам се, че ще мога да дойда и да видя, че Украйна се развива със същите темпове, както и Съединените щати“, – каза Джон Тефт.

По-рано Тефт заявяваше, че добивът на нетрадиционен газ в Украйна ще може да даде на страната енергийна независимост и в резултат – огромен стимул за други производства. „Имаше много публикации, с които честно казано просто се опитват да плашат хората. Като изучих внимателно това, което ставаше в това отношение в САЩ, може да се извлекат определени  уроци. Няма да е преувеличение ако кажа, че по отношение на добива на газ в САЩ стана революция. През 2005 година Щатите добиха 21,3 млрд. куб. м. газ. През 2011-а –  десет пъти повече, около 212 млрд. куб. м. Виждате какъв приръст за сметка на шистовия газ. Експерти казват, че през следващите 20 години ние ще можем да увеличим този показател повече от два пъти и да достигнем 473 млрд. куб. м. В резултат това ни избави от необходимостта да внасяме природен газ“. Дипломатът напомни, че с американските компании също са се случили „определени инциденти, свързани със защитата на околната среда„. „С времето онези щати, където се извършваше проучване и добив, изработиха регламентиращи документи и ясно описаха как трябва да се подхожда към процеса, как да се минимизират, а даже да се сведат до нула екологичните рискове… Украйна следва да изисква всички компании да се придържат към такива стандарти“, – отбеляза Тефт.

Ще напомним, че в Донецка област понастоящем се провеждат масови митинги против добива на шистов газ, в които участват хиляди хора. Както беше казано на митингите, населението се опитва да защити екологията на региона и в частност водните ресурси, които се подлагат на химическо замърсяване в резултат на нетрадиционния добив на шистов газ. Аналогични протести вървят и в Западна Украйна.

Реклами

Posted on 31.03.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: