Отава отвори очи


Отава отвори очи Канада ще изпрати безпилотни летателни апарати в Арктика

Канадските военновъздушни сили възнамеряват да закупят безпилотни летателни апарати (БЛА), които се планира наред с другото да бъдат  използвани за контрол на арктическите пространства, съобщи вестник „Торонто стар“.

Макар че програмата за покупка на БЛА изостава сериозно от графика, канадските военни са сигурни, че за сметка на закъснението са се разкрили възможности да получат по-съвременни модификации на безпилотните самолети.

Говорейки в началото на седмицата при изслушване в парламента на Канада, представител на министерството на отбраната на страната заяви за необходимостта да се закупят универсални платформи, способни да извършват продължителни полети на разстояния до 1600 километра от бреговата линия, с цел „да се гарантира суверенитета на северните граници“.

„На мен ми трябват „дронове“ за продължително патрулиране, за да станат те наши очи в небето над Арктика“, – заяви генерал Айвън Блондин, говорейки в парламентарната комисия по отбраната.

Наред с възможността да носят въоръжение, канадските военни се надяват да окачват под БЛА специални контейнери с оборудване, които да могат да се използват при операции за търсене и спасяване.

Наред контрола над Арктика, Отава се надява с помощта на „дроновете“ да извършва наблюдение на ледовата обстановка и да контролира морските пътища.

По-рано се съобщаваше, че основен доставчик на БЛА за канадските ВВС най-вероятно ще стане американската компания „Northrop Grumman“. През юни миналата година на канадците беше предложена адаптирана за условията на Арктика версия на стратегическия безпилотен апарат „Global Hawk“.

Във връзка с намаляването на площта на ледовете, откриването на нови морски пътища, а също така с перспективите за  добив на въглеводороди в Северния ледовит океан, Арктика придобива все по-голямо стратегическо значение не само за арктическите страни – Русия, Канада, САЩ, Норвегия и Дания, но и за външни играчи, – отбелязват експерти. Макар че в момента не става дума за милитаризация на Арктика, специалистите не изключват конфронтационен сценарий за разделяне на сферите на влияние в богатия на суровини регион.

Текст: Александър Гасюк

Posted on 31.03.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: