Вертолетът Ка-52 е способен да спре настъплението на цяла армия


Вертолетът Ка-52 е способен да спре настъплението на цяла армия

В южната част на Русия застъпиха в дежурство вертолети Ка-52. Уникалната бойна машина е способна да изпълнява задачи във всякакви метеорологични условия и да поразяват цели на разстояние до 10 километра. По думите на специалисти, само дузина от такива  вертолети е способна да спре настъплението на цяла армия.

Най-новият вертолет на руските Военновъздушни сили се усвоява в небето над Краснодарския край — в бойно дежурство застъпиха дванадесет вертолета Ка-52.

Това е уникална бойна машина. Тя е способна да изпълнява фигури от висшия пилотаж с всякаква сложност, да зависва на едно място за продължително време, да изпълнява стрелба с ракети, движейки се не само напред, но и надясно или наляво.

Вертолетът може да се разглежда отблизо, но в кабината не дават да се гледа, там има секретна апаратура. Отвън има 30-милиметрово оръдие, такива се слагат на БТР и на десантните машини от последно поколение. Тук са и точките за окачване на ракети и главното — системата за далечно откриване на цели.

– Геостабилизирана оптико-електронна станция. Именно с нейна помощ ли може да се откриват цели на голямо разстояние? 

– Да, там има топловизионна камера, лазерен далекомер.

Ка-52 ще унищожи танк или бункер на разстояние до осем километра, когато противникът още не го вижда. Дмитрий Рисьов, изпълнявал бойни задачи в Северен Кавказ и в Южна Осетия, е впечатлен от характеристиките на новата техника. В кабината работят двама летци: единият отговаря за въоръжението, другият управлява машината. И седя един до друг.

„Могат да общуват даже с жестове. Не е задължително да се говори, не са нужни много думи. А обзорът — сами виждате — кабината е много просторна. Такъв обзор помага при кацане на площадка с ограничени размери“, — отбеляза предимствата Дмитрий Рисьов, командир на звено вертолети Ка-52.

Това е единственият в света „ударен“ вертолет, построен по специална система — той няма допълнителен винт на опашката, но затова пък основните са цели два. Това позволило да се постигнат небивали възможности.

„Полетът не зависи от посоката на вятъра. Тази схема помага по-ефективно да се използва вертолетът в планинска местност, в условията на високи температури, повишена влажност. Това е неговата стихия“, — уверен е Евгений Суходолски, командир на вертолетната ескадрила от Ка-52.

Във военновъздушните сили в Южна Русия през март 2013 година стана най-мащабното през последните десетилетия превъоръжаване. В Краснодарския край под Кореновск разширяват авиобазата — тя ще стане няколко пъти по-голяма,  ще бъде задействана най-нова техника. В авиационния полк вече усвоиха Ми-28 „Нощен ловец„, а сега получиха цяла ескадрила Ка-52, които наричат още „Алигатори“.

–  Въпроси по изпълнението на полетната задача?

– Въпроси няма. 

– Щом няма въпроси, щастлив полет.  Свободни сте.

Този вертолет е компактен и невероятно маневрен. При това в Русия само Ка-52 е снабден със система за катапултиране. Може да води бой даже нощем. Само десет минути след получаването на заповедта цялото подразделение е готово да излети за изпълнение на бойна задача. Една атака на такава група може да спре настъплението на цяла армия.

/ИНФОБАЛКАНИ/

Posted on 31.03.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: