ПУТИН: ДОКУМЕНТИТЕ НА БРИКС ЩЕ ПОМОГНАТ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ТУРБУЛЕНТНОСТТА НА ПАЗАРИТЕ


ПУТИН: ДОКУМЕНТИТЕ НА БРИКС ЩЕ ПОМОГНАТ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ТУРБУЛЕНТНОСТТА НА ПАЗАРИТЕ

Президентът на РФ Владимир Путин смята, че документите, които ще бъдат приети на срещата на върха на БРИКС, ще помогнат да се преодолее турбулентността на световните пазари.

„За да се преодолеят негативните тенденции на глобалните пазари, страните от БРИКС трябва да използват по-широко  собствените си ресурси и възможности, трябва качествено да се разширява търговско-икономическото сътрудничество, в пъти да се увеличат взаимните инвестиции, да се задействат големи многостранни делови проекти„, – каза руският лидер на пленарното заседание при срещата на върха на „петорката“. „По тези направления вече се работи“, – добавил той, предава ИТАР-ТАСС.

Путин съобщи, че след заседанието ще бъдат подписани споразумения между страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Китай, Индия, ЮАР) за сътрудничество и съфинансиране на проекти в сферата на „зелената икономика“, а също така за  инфраструктурни проекти в Африка.

„В стадий на реализиране е идеята за създаване на Банка за развитие на БРИКС„, – отбеляза президентът, като напомни, че Русия подкрепи тази инициатива. „Смятаме, че основната задача на Банката трябва да стане кредитирането на икономически изгодни проекти, естествено, главно на териториите на самите страни от БРИКС“, – подчерта Путин.

Той призова деловите кръгове от БРИКС да вземат участие в тази работа. „Бизнес кръговете трябва да се съсредоточат в търсенето на нови възможности за иницииране на многостранни инвестиционни проекти“, – смята президентът на Русия.

Съдействието на страните от БРИКС през периода на председателството от Русия в „двайсетицата“ ще помогне за ускоряването на глобалния икономически ръст“, – уверен е Путин.

Президентът на РФ разчита на съдействие от страните на БРИКС през периода руското председателство в „двайсетицата“, за да се постигне ускоряване на глобалния икономически ръст. „Ние работим в рамките на руското председателство в „Групата на двайсетте„, като се ръководим от логиката на постоянното взаимодействие с партньорите от БРИКС, – отбеляза той,  като благодари на лидерите на страните от „петорката“ за подкрепата на руските инициативи и за помощта в реалното запълване на проектите за решения на срещата на върха, която ще се проведе в Санкт Петербург на 5-6 септември 2013 г.

Президентът на РФ призова също страните от БРИКС да засилват и разширяват връзките между държавите от обединението, за да го изведат сред ключовите елементи на системата за глобално управление.

„За нашата страна сътрудничеството в рамките на БРИКС е едно от най-важните направления на външната политика“, – заяви руският лидер, като напомни, че това е фиксирано в приетата на 9 февруари 2013 година Концепция за участието на Русия в БРИКС.

„Като стратегическо цел в средно- и дългосрочна перспектива ние виждаме закрепването на БРИКС на позицията на един от  ключовите елементи на системата за глобално управление, при това става дума както за политико-правната, така и за финансово-икономическата област„, – заяви той.

По-рано днес прессекретарят на държавния глава  Дмитрий Песков съобщи, че решението за създаване на Банка за развитие на БРИКС може да бъде взето днес, а всички подробности ще бъдат съгласувани на следващите срещи на върха на Организацията. „Сега се водят разговори какви да бъдат съотношенията на участие, как ще се изгражда системното управление и други“, – каза той.

В навечерието министрите на финансите на БРИКС не можаха да съгласуват ключови въпроси по създаването на Банката за развитие – една от главните интриги срещата в Дърбан. Съществуваха различни гледни точки за обема на нейния първоначален капитал, мястото на седалището и каква точно ниша ще заеме банката в сферата на световните финанси. Страната-домакин на срещата – ЮАР, активно прокарва идеята за разполагане седалището на Банката за развитие на Организацията в нея.

Същевременно експертите разсъждават за размера на нейния начален капитал, споменаваха се суми в размер около 50 млрд. долара. Обаче засега не е ясно в какво съотношение той ще бъде поделен между страните-участнички в БРИКС – на равни дялове или като се изхожда от размера на техния БВП.

Реклами

Posted on 30.03.2013, in Икономика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: