В Киргизия обсъдиха въпроси по осигуряването на сигурността в Централна Азия


В Киргизия обсъдиха въпроси по осигуряването на сигурността в Централна Азия

В Киргизия обсъдиха въпроси по осигуряването на сигурността в Централноазиатския регион. Тази тема беше разгледана днес на заседанието на кръглата маса с участието на генералния секретар на Организацията на държавите за колективна сигурност (ОДКБ) Николай Бордюжа.

Това мероприятие беше организирано от Секретариата на ОДКБ, Съвета за отбрана и Министерството на външните работи на Киргизия, на което бяха поканени експерти от държавите-членки на организацията, както и ръководители на информационно-аналитични структури, влизащи в състава на неотдавна създадената Аналитична асоциация на ОДКБ, председател на която е самият Бордюжа. Това подразделение ще се занимава с разработването на мероприятия и стратегии за координиране на информационната политика в интерес на страните от ОДКБ, както и извършване на експертен и ситуационен анализ и обмен на необходимата информация.

Като главен резултат от срещата Николай Бордюжа посочи анализа и правилната оценка на ситуацията в Централна Азия, ясното определяне на заплахите в контекста на извеждането на международния военен контингент от Афганистан, обсъждането на препоръките и на възможните практически мерки за реагиране срещу предполагаемите заплахи.

– През май 2013 година в Бишкек ще се проведе среща на върха на ОДКБ. На президента на Киргизия беше представен план за провеждането на това мероприятие, който той утвърди като председател на съвета за колективна безопасност на ОДКБ, –  заяви Николай Бордюжа.

След заседанието на „кръглата маса“, генералният секретар на ОДКБ се срещна с професорско-преподавателския състав и студентите на киргизко-руския славянски университет „Борис Елцин“, където запозна аудиторията с историята на самата организация и разказа за нейните планове за сътрудничество в хуманитарната сфера. За заслугите му на поста генерален секретар и големия принос в развитието на киргизко-руските отношения Николай Бордюжа беше удостоен със звание „почетен професор“, което, според признанието на самия гост, било за него приятна изненада. Трябва да се каже, че преди генералния секретар притежатели на тази мантия бяха ръководителят на Сметната палата на Русия Сергей Степашин, покойният патриарх Алексий II, бившият първи секретар на Киргизката ССР Турсунбек Усубалиев, първият президент на Киргизката Република Аскар Акаев и други.

Posted on 30.03.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: