Руските експортьори избират Азия


Руските експортьори избират АзияДоставките на втечнен природен газ (ВПГ) от Русия на европейския пазар, където те могат да станат конкурентни на доставките на тръбопроводен газ от „Газпром„, са нецелесъобразни, – смята ръководителят на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак. Приоритетното направление за експорт на ВПГ е пазарът на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР), – предава РИА Новости.

 Ръстът на експорта на руски газ в страните от АТР е изгоден както за Русия като цяло, така и за руските експортьори. Така например   „НОВАТЕК”, като получи право да експортира газ в страните от Азия, ще може съществено да увеличи приходите си от реализирането на газ и рентабилността. Даже в случай, че на компанията бъде забранено да експортира газ в Европа, това няма да окаже съществено отрицателно влияние на нейните приходи. Прогнозира се, че още през 2013 година средната цена на ВПГ на азиатските пазари ще бъде $600 за хиляда куб. м, което е практически в 1,5 пъти по-високо от цените на руския газ на европейския пазар.

В перспектива либерализацията на експорта на ВПГ към страните от Азия може да стане позитивен фактор също и за и за Роснефт, която разглежда възможността за строителство на мощности за ВПГ в Далечния изток.

 В същото време, забраната за експортиране на газ в европейските страни от независими производители е позитивна за „Газпром„. Европейските страни, както и страните от ОНД и от Балтика, са основния експортен пазар на „Газпром“.

 Тръбопроводните мощности на държавния монополист, ориентирани към доставка на газ за европейските потребители, като се има предвид пропускателната способност на украинската газова тръбопроводна система (ГТС), в момента са 246,4 млрд. куб. м газ годишно. Освен това, „Газпром“ планира да увеличи тръбопроводните мощности към Европа. Така, още към 2015 година ще бъде въведен в експлоатация първия етап на газопровода Южен поток с мощност 16 млрд. куб. м газ  годишно. Общата планирана мощност на Южен поток може да достигне около 63 млрд. куб. м газ годишно. Освен това „Газпром“ разглежда възможността за строителство на две допълнителни разклонения на Северен поток, което ще увеличи двойно общия годишен капацитет на Северен поток – до 110 млрд. куб. м газ. По този начин в условията на и без това голямата конкуренция от страна на Катар, Алжир, Либия и Египет на европейските пазари, забраната за независимите газови производители, а фактически за „НОВАТЕК” да експортират ВПГ в страните от ЕС е позитивен фактор за „Газпром“.

 Колкото до азиатския пазар, то предполагам, че ако руските компании предложат конкурентни цени на потребителите, то както „Газпром“, така и „НОВАТЕК” ще успеят да заемат своите части от пазара, без да се ощетяват взаимно.

Posted on 23.03.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: