НАСА затвори достъпа до данни за китайците


NASA

Във Вашингтон обичат  Китай, но не обичат китайците. До този парадоксален извод може да се стигне , след като в четвъртък станаха известни мерките, които е предприело Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) за защита на своите тайни.

Както съобщи на изслушване в Конгреса ръководителят на управлението Чарлз Болдън, той е затворил достъпа до електронната база данни на НАСА за всички работещи под негово ръководство… китайци. При това, ако се съди по подкрепата, която Болдън получи от конгресмените, това решение е срещнало разбиране и в Белия дом. Обаче в НАСА са решили да не се ограничават само с китайците. Мораториум за достъп към обекти на НАСА е въведен също за граждани на: Мианмар, Еритрея, КНДР, Саудитска Арабия, Судан и Узбекистан. Може също да се предположи, че негласни ограничения действат и за руснаците. По-рано директорът на контраразузнаването на САЩ наричаше Русия – (наред с Китай, Иран и Куба) – „най-настойчивите и всепроникващи заплахи“! Не по-малко конкретно по този повод се изказа директорът на националното разузнаване на САЩ. В неговото ведомство смятат, че „Русия и Китай се занимават с разрушаване на информационната структура на САЩ„. И така, според представените от НАСА сведения, от достъп до базата данни на организацията са били лишени 281 чужденци, от  които 192 са граждани на Китай.

Мащабната психоза във върховете, която вече няколко години се проявява по отношение на живеещите в САЩ китайци, изискваше според законите на жанра неопровержими доказателства на вината им.

На специалните служби на САЩ се представи удобен случай да се демонстрират лошите намерения на жителите на КНР по отношение на американския народ. В средата на март на летище Дълес те задържаха бившия сътрудник на НАСА Бо Цзян, който работел за управлението по договор. Арестували го в самолет, излитащ за Пекин. Както твърдеше един от конгресмените, Бо Цзян уж се опитвал да изнесе в родината си огромно количество важна документация, имаща отношение към информационните технологии. Обаче на Бо Цзян било повдигнато обвинение по съвсем друг повод: за даване на лъжливи показания във връзка с компютърната техника, която взел със себе си за Пекин. Какво стои зад тази неясна формулировка … не е съвсем ясно.

Шпионски скандали с китайски граждани в Америка стават непрекъснато. През 2008 година беше осъден на 24 години затвор американски гражданин от китайски произход. Той бил инженер в компания-доставчик на Пентагона и (както твърдеше ФБР), се опитал да изнесе документи „за служебно ползване“ за технологии, използвани от военноморските сили на САЩ. Впрочем, адвокатите на бившия инженер твърдяха, че събраната от него информация не била секретна и при това в много от подробностите … остаряла. Друг случай стана през февруари 2010 година. В него също беше замесен американец от китайски произход, който се опитвал да открадне сведения за американските совалки и ракетата „Делта-4“. Той беше осъден на 15,5 години затвор по закона за търговския шпионаж.

Обаче тези и други факти, показващи интереса на чуждите разузнавания към военните и търговските тайни на САЩ, никога по-рано не са водили до забраняване на професия за граждани на определени държави. Даже във времената на маккартизма, когато в САЩ съществуваше забрана за определени видове дейност за привърженици на леви партии, не ставаше дума за тотална забрана за практикуване на професия по национален и расов признак.

Впрочем, ако погледнем американската история, на дискриминация от този вид, на която сега в НАСА са подложени цели народи поради страх от шпионаж, са съществували в САЩ в началото на XX век. Тогава расовата сегрегация довела до това, че в автобусите имало места „само за бели“, а училищата и даже плажовете били разделени в зависимост от цвета на кожата – на учениците и курортистите. Изглежда, че в НАСА са решили да си спомнят за този „опит“ и на вълната на шпиономанията легално да се върнат към проверените методи за подбор на специалисти по национален признак.

/Евгений Шестаков/

Posted on 23.03.2013, in Въоръжени сили, Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: