Меркел се опитва да печели за сметка на Путин


Меркел се опитва да печели за сметка на ПутинРазбира се, след решението на ЕС да одере  Русия в Кипър като липова кора нашите читатели очакват, че тема на днешната статия непременно ще бъде именно тази инициатива на еврогосподата. Е, а вие пък какво искате всъщност! Какво искате, да не би блестящите господа с дантелено бельо да седят без пари, а „голтаците и грубияните“ да се разкарват с пълни джобове из цяла Европа и да разговарят презрително с благородните господа. Не за това са завършили Харвард, тези „голтаци“ трябва да бъдат изхвърлени! Това може да не е джентълменско,  ама те се държат джентълменски с джентълмените, а „тези“ какво отношение имат към високопоставените господа? С една дума, пролетарии и .. внуци на пролетарии!

Ако не говорят точно така, то така мислят всичките тези високопоставени и благородни лица. На никой от тях изобщо през ум не му минава, че за такова нещо на пазара ще му лъснат физиономията и това няма да учуди никого. И въпреки това, тези хора смятат, че имат право да постъпят така. Навярно трябва да се каже, че от това нищо няма да излезе, тоест че този данък няма да бъде въведен във формата, в която се предлага днес. Интересни са подробностите за това предложение на ЕС. Ето за тези подробности и някои съпътстващи аспекти вероятно има  смисъл да поговорим, заради които госпожа Меркел се постара да подложи динена кора на президента Путин.

Наред с всички лежащи на повърхността причини за възмущение, има  и някои причини за анализ. Има някои моменти, които би било желателно да се кажат още преди началото на разговора. Например в различните СМИ бяха съобщени различни числа за руските активи в Кипър. Бяха споменати числа от 20 до 70 млрд. Не му ли се струва на читателя, че разликата е малко големичка? Не стига това, ами по-малките числа бяха съобщени най-напред, а при продължаването и обсъждането на инициативите на Европа … числата растяха. След като президентът  Путин се изказа по този повод, всички СМИ сякаш се откъснаха от синджира. Те почувстваха, че ударът попадна в целта, по-точно, така им се стори.

Някои „коментатори“ започнаха да говорят, че това е някакъв европейски аналог на закона Магнитски и без да обявява имена на конкретни лица, Евросъюзът реши да накаже Русия именно по този начин. Каква му е ползата от това на Евросъюза? Е, да кажем, че ЕС е отстъпил на натиска на САЩ. Обаче за самия ЕС това ще донесе голяма вреда, просто грамадна. Нека допуснем, ЕС ще получи от руските пари 10 млрд. евро. В този случай колко ще загуби ЕС от „изтичащите“ от Русия влогове? По някои оценки, от Русия изтичат най-малко четвърт трилиона долара годишно. Да не би някой да иска да каже, че Евросъюзът е толкова морален, че ще пренебрегне такава сума заради някакъв си Магнитски? Ако се вярва на господин Маркс, то капиталистът и за по-малко ще продаде и родната си майка, а за 70 милиарда ще бъде готов пет пъти да продаде душата си на дявола. Историята с Либия е ярко потвърждение на това. А там парите бяха на един порядък по-малко. Не, уважаеми читателю, морален повода тук наистина няма. Затова пък има нещо друго. Тук има доста дълбока игра и конците от нея явно водят в Германия. Както предупреждаваха анализаторите от DAILYMEDIA, есенните избори за Бундестаг ще заставят госпожа Меркел да предприеме някои крачки.

Госпожа Меркел се захвана с това, което се нарича стратегическа инициатива. Като подложи на удар руски капитали, Меркел намери за възможно за себе си да се постарае да застави Путин да се вслуша в Германия, а не да доминира в този дует. Когато господин Путин направи комплимент, като нарече Меркел „образцов германец„, в Бундестага се понесе неодобрителен шепот. Тъй де, не е хубаво да се дава оценка на жена – държавен глава. Причината за шепота може би беше измислена, оценката беше по-висока от това, което заслужава госпожа Меркел, но Путин затова е и Путин, защото той играе до край. В навечерието на есенните избори оценките на Путин би могло да бъдат изтълкувани съвсем наопаки. Затова госпожа Меркел реши да отиграе бъдещият удар на съперниците още сега. Впрочем, има и още една причина.

Бъдещите избори непременно ще поставят някои икономически въпроси пред партията на Меркел. Немците задължително ще попитат: „Защо ние трябва да живеем, като затягаме коланите и да даваме пари на Кипър, който живее не от джоба си, а на всичко отгоре държи у себе си пари на руските богаташи“. Ако бъдат взети парите на руснаците от кипърските офшорки, това би било оценено като победа на Германия над Русия. Нали е съвършено ясно кой би икономисал от помощ за Кипър в този случай. В този случай победата на партията на Меркел би била осигурена. Обстоятелствата по тази работа са такива, че от това няма да излезе нищо.

Няма да е трудно да се разбере, че  след такива маневри Русия не само ще загуби интерес към офшорките в Кипър, тя изобщо ще започне да си държи парите вкъщи. Това вече е въпрос за изгодните инвестиции и покупката на западни активи, които сега вече ще бъде лесно да бъдат загубени поради позициите на  някои държави в Европа. Самите пари там са различни и не винаги произходът им има криминален характер. През кипърски офшорки работи службата за външно разузнаване (СВР) на Русия, (впрочем, не само през кипърски). Разбира се, би могло всичко да се стовари на Еврогрупата и да се каже, че те така са решили, но тук всичко изглежда малко по-различно. В Еврогрупата се опасяват от ответните действия на Русия и казват, че въвеждането на данъка е суверенно решение на Кипър. По този начин става ясно, че господата от  ЕС просто се опитват да се измъкнат.

На автора му се струва обаче, че събитията изглеждат така. В условията на тотален икономически спад Европа търси на кого би могла да прехвърли собствения си товар. Меркел не иска да рискува с бъдещите избори в смисъл на помощ за Кипър и решава, че е време да се прекрати този данъчен рай, който на всичкото отгоре не иска да си плаща собствените сметки. Съвършено ясно е, че това са я посъветвали от Вашингтон. Това се вижда от формулировките и конкретно, че „това е суверенно решение на Кипър„, това е „печатът“ на държавния департамент, има и още някои потвърждения, че именно чичо Сам е автор на този експроприаторски бандитизъм, за съжаление авторът не може да сподели всичко.

По-нататък нещата изглеждат така. Вместо липсващите германски пари трябва да се получат руски пари, които всъщност да станат гаранция на заема. Когато отидете в банката за заем за покупка на жилище, в банката питат, а колко свои пари се каните да вложите като първа вноска, тук историята е същата. След като получат залога във вид на реални пари, по него се оформя помощта, която всъщност е просто кредит. Както се казва, нормална финансова операция. Все пак тук остават въпроси. Как ще преглътне това Путин?

Съвършено разбираемо е, че онези от държавните компании, които държат пари в Кипър (например Газпром, но не само той) – това е работа на Дворкович и неговия бос. Сега столовете им ще се разклатят. Путин не обича да прави резки движения, но не е нужно да се смята, че това е първата грешка на младия екип. Например Путин смята уволнението на Кудрин за крайно негативен фактор, но както знаем, Путин почти не се е изказва за тази стъпка на Медведев. Сега може да започне размяна на удари, а по-конкретно „избиване на младенците“. Може би ще започнат полека да източват младия екип. От една страна не е лошо, но от друга страна на държавата й трябват нови кадри, така че най-вероятно просто ще скъсят каишката на младия екип.

Колкото до фрау Канцлерката, то нейното бъдеще засега изглежда все по-катастрофално. Причините тук са няколко. Ако кипърците все пак гласуват за данъка (малко вероятно), то така или иначе ще започне изтичане на пари от цяла Европа, а не само от Кипър. Постъпвайки така в Кипър, Европа сега ще може да постъпи по същия начин във всяко друго свое място и за това съвсем няма да е нужно някоя страна да се приближава към национален банкрут. Така че изтичането на капитали от Европа ще влоши положението на цялото това образувание. По-нататък всичко ще става по-лошо. На фона на „изтичането“ ще бъдат необходими пари. Къде да идат в този случай.. в окрадената от самите тях Русия? Изглежда, че този път Путин ще бъде по-малко сговорчив. До изборите в Германия въпросът за парите ще се изправи в цял ръст. Темата няма да може да бъде премълчана. По този начин подложената „динена кора“ няма да даде изгоди. Това е предварително обречена комбинация. Кой ще спечели от всичко това? Тук нещата не са съвсем прости. Към когото побягнат парите от Европа, на него са му изгодни последните събития? Изборът за притежателите на сметки не изглежда богат. В по-голямата си част всичко ще се дръпне назад към долара и частично към йената.

За това, че Путин няма да остави работата просто така, може даже да не се ходи на врачка. Навярно не бива да очакваме прав удар, всички познават навика на Путин да  нанася диагонални удари, прорязващи целия масив. Така че това може да излезе навсякъде. Важно е да се помни, че Путин не се ръководи от чувство за отмъщение, а от желание да превърне лошото – в добро. По този начин навярно все пак ще бъде правомерно да се говори, че ще бъдат направени някакви предложения на ЕС или на Кипър, които ще позволят на Русия да проникне по-дълбоко в европейската финансова инфраструктура. Ако това стане, то Путин ще успее да превърне откраднатите в Русия пари от подли хора – в реални активи на Русия в Европа. В такъв случай това си заслужава и повярвайте, тогава Меркел ще спечели своите избори.

 

Posted on 23.03.2013, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: