ВМФ модернизира БПК проект 1155 Фрегат до нивото на ударните есминци


БПК проект 1155 "Адмирал Пантелеев"

БПК проект 1155 „Адмирал Пантелеев“

Главният щаб на ВМФ на Русия взе решение да модернизира големите противоподводни кораби  проект 1155 „Фрегат“ (по класификацията на НАТО- Udaloy). В момента това са основните кораби за далечната морска зона в руския флот. Именно тях изпращат към Африканския рог за борба със сомалийските пирати.

Модернизацията на БПК ще включва оборудване със съвременни оръдия А-192, ракети „Калибър“ и най-новия комплекс за ПВО и ПРО с ракети С-400 „Редут“. Благодарение на това корабите ще „станат фактически есминци и ще могат да унищожават не само подводници, но и надводни кораби, самолети, ракети и земни обекти. Тоест, ще станат универсални бойни кораби„, – поясни представител на Главното командване на ВМФ пред вестник  „Известия“.

По неговите думи, модернизацията на 30-годишните БПК от проект 1155 може да струва 2 млрд. рубли за един кораб. При това цената на построяването на нов есминец за далечната морска зона превишава 30 млрд. рубли.

Адмиралът от запаса Владимир Захаров поясни през вестник „Известия“, че модернизирането на БПК 1155 ще позволи за кратко време да се получи кораб, отговарящ на всички насъщни изисквания на флота. Захаров поясни, че нов есминец за далечната морска зона, който ще може да замени „Фрегатите“, ще  се появи не по-рано от 2020 година. В проекта даже няма нови кораби с такава водоизместимост, като БПК 1155. А от съвременните кораби, намиращи се на въоръжение във ВМФ на Русия, такива функции имат само фрегатите проект 22350. Но те са два пъти по-малки, по-малко автономни и по-слабо въоръжени.

През 1970-е години поради габаритите на бордното оборудване, беше решено да бъдат разделени функциите на универсалния кораб между два специализирани — ударен есминец стана проект 956 „Современний“, а противоподводен — БПК 1155 „Фрегат“ с мощна хидроакустична станция на носа. Към момента ударните есминци проект 956 „Современний“ практически не се експлоатирани поради проблеми с котлите – в движение са само три кораба. Те също се подготвят за модернизиране. Наред с обновените БПК, те ще образуват основата на океанската групировка на руския ВМФ.

Във ВМС на САЩ сега има над 40 универсални есминци Arleigh Burke, които могат да потопяват подводници, надводни кораби и да поразяват земни цели с крилати ракети „Томахок“. Техническото задание за проекта за модернизация на БПК проект 1155 ще бъде разработено до края на годината. То е възложено на 1-и и 2-и централен НИИ на ВМФ. Сред това ще бъде обявен конкурс сред конструкторските бюра за най-добър проект за модернизиране, а след това ще бъде избран завода. Основните претенденти за тази поръчка са „Северная верф“ в Петербург и завод „Янтар“ в Калининград.

Освен въоръжението на БПК ще бъде обновена и ходовата част, а също така ще променят центъра на тежестта, поради който при голяма скорост корабът повдига нос и удря с дъното по водата – (това явление се нарича „дънен сламинг“).

В Северното проектно-конструкторско бюро, което разработваше БПК проект 1155 и най-вероятно ще получи поръчката казаха, че за внедряване на съвременните оръжейни комплекси ще се наложи да се промени системата за управление на кораба, тоест практически цялата електроника.

При модернизирането могат да се сблъскат с редица сериозни технически проблеми – дали ще са подходящи габаритите на новите оръжейни системи за стария корпус на БПК. Ако се наложи да се чупи корпуса, това може съществено да повиши стойността на проекта. „Калибър“ може да се постави на мястото на „Раструб“, но „Москит“ няма да може, – казват специалистите от КБ.

Първият модернизиран БПК ще се появи не по-рано от 2016 година: разработването на водещия проект ще продължи около 1,5 години — ще се наложи всяка подробност  да се съгласува с разработчиците и производителите на комплексите въоръжение, оборудването и другите системи на кораба. След това в продължение на още 2 до 4 години ще се доработва техническия проект за модернизацията — инструкциите „стъпка по стъпка“ за завода.

За 11 години – (от 1980 по 1991 година) са построени 13 БПК от проект 1155 (един от тях по подобрения проект 1155.1). На корабите се дават имена на руски и съветски адмирали. Сега в строя са останали осем такива кораба — четири в Тихоокеанския флот и толкова — в Северния. От 2008 година – за борба с пиратите в Сомалия бяха привличани пет от тях — „Маршал Шапошников“, „Адмирал Пантелеев“, „Адмирал Левченко“, „Адмирал Виноградов“ и „Адмирал Чабаненко“. БПК „Адмирал Харламов“ стои в резерв от 2006 година. Възможно е именно той да бъде водещият кораб за модернизацията на целия проект.

Posted on 23.03.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: