Част от Сирия може да стане независим Кюрдистан


Част от Сирия може да стане независим Кюрдистан В Истанбул беше избран министър председател на временното сирийско правителство, което възнамерява да се настани на „освободената“ от въстаниците територия. Не е изключено в най-близко време под негов контрол да се окаже по-голямата част от Сирия. Но очевидно на временното правителство ще му се наложи да сподели властта с още един важен регионален играч.

За сега за новия министър председател Хасан Хито не се знаят много неща. Въпреки това наличната информация е достатъчна, за да се разбере в чия воденица Хито възнамерява да налива вода. Той не крие, че е гражданин на САЩ. Женен е за американка. Един от синовете му се е сражавал в Сирия на страната на въстаниците и е бил ранен.

Очаква се, че в най-близко време Хито ще се премести в Сирия, (по-точно – в нейната северна част), която опозицията при почти откритата поддръжка от Турция, вече отдавна контролира. Но има още един проблем. В северната част на Сирия компактно е заселена с кюрди, с които нито Турция, нито сирийската опозиция дълго време не можеше да намери общ език. Обаче много е вероятно ситуацията да се промени рязко. При това точно във вторник.

Докато в Истанбул избираха Хито, от турския остров Имрали дойде една изключително важна новина, която местните СМИ веднага определиха като историческа. Там в затвор със строг режим от много години се намира лидерът на Работническата партия на Кюрдистан Абдула Йоджалан. И ето (какво съвпадение(!) именно във вторник той изведнъж съобщи, че в четвъртък е направил специално обръщение.

„Изявлението, което подготвям, ще бъде призив с историческо значение. То ще съдържа информация за военната и политическата насока за разрешаване на конфликта (между РПК и Турция – „РГ“)“, – цитират Йоджалан турските медии. Освен това се съобщава, че той не просто ще призове своите сподвижници да прекратят въоръжената борба в Турция, но и ще им предложи да се прехвърлят в съседните територии. На въпроса къде по-точно има напълно логичен отговор – в Сирия. Вероятно Йоджалан е решил да проговори едва след като е получил (очевидно от Анкара) гаранции за това, че кюрдите в Сирия ще получат реална автономия. Не по-малко е очевидно, че в действителност те ще продължат борбата си за създаване на независим Кюрдистан.

Двете събития, (които се случиха в един ден и отгоре на всичко в една и съща страна), трудно могат да бъдат приети за случайно съвпадение. Не е изключено да става дума за голяма геополитическа победа на Турция, която е успяла с един замах да реши едновременно няколко свои проблеми. Няма пряко потвърждение за това, но все пак не е трудно да се направят паралели.

Текст: Владислав Воробьов

 

Posted on 22.03.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: