Новият Папа е готов да строи мостове между вероизповеданията


Новият Папа-Хорхе Марио Берголио

За какво говореше по-рано бъдещият Понтифик

Хорхе Марио Берголио е опитен богослов, който се дистанцира от „теологията на  освобождението“ още в зората на своята кариера.

Специалистите предполагат, че той е близък до консервативното светско движение „Comunione e Liberazione“ и може да постави акцента върху проблемите на глобализацията, социалната справедливост и пропастта между бедните и богатите. Религиозните възгледи на новия понтифик може да се охарактеризират като доста умерени. Берголио се смята за богослов, готов за диалог. Тъй като по своята природа Берголио не е теоретик, той с удоволствие „ходи сред хората“, макар че предпочита да избягва голямата  сцена. Богословът предпочита да стои по-далеч от политиката, но нарича негативните явления с техните имена – корупция, бедност, несправедливост.

Като църковен сановник в Аржентина, новият глава на римокатолическата църква Хорхе Берголио се прояви като противник на либерализма. Той неведнъж е влизал в конфликт с президента Кристина Киршнер, която не пречи на разпространението в страната на различни видове контрацептиви и одобрява еднополовите бракове.

Бъдещият Папа е известен също и с това, че активно помага на бедните. Навремето той обвиняваше съвременните църковни нрави в лицемерие, напомняйки,  че Исус Христос не се е гнусял от общуването с прокажени. Веднъж при посещение на болница за хора с венерически заболявания, Х. Берголио целувал краката на болни от СПИН. Аржентинският свещеник посещавал редовно и бедняшките квартали в околностите на Буенос Айрес – според него, бедняците, населяващи тези райони, се нуждаели повече от останалите от пастир. „Неравномерното разпределение на благата създава ситуация на въпиющ социален грях, което не дава възможност на много братя и сестри да живеят пълноценен живот„, – каза веднъж Берголио.

На проведената миналата година среща на временно управляващия Аржентинската и Южноамериканската епархия архиепископ Наро-Фомински Юстиниан с кардинал Хорхе Марио Берголио той каза между другото, че той не отрича възможността да се обучават православни християни в католическия университет в Буенос Айрес. Освен това, кардинал Хорхе увери тогава архиепископ Юстиниан в „своето неизменно приятелско отношение към Руската православна църква“.

По време на посещението на синагогата в Буенос Айрес бъдещият понтифик заяви: „Аз дойдох тук като поклонник, като пилигрим. Аз искам с душата си да бъда винаги с вас, мои скъпи по-големи братя!“.

Характеризират новия Папа като опитен, известен с широките си възгледи, склонен към диалог и сътрудничество човек, способен да „строи мостове между изповеданията“.

Новият Папа се отличава също с високо ораторско майсторство и организаторски качества. През юли 2010 година в столицата на  Аржентина Буенос Айрес на хомофобен митинг се събраха над 150 хиляди участници,  които бяха против юридическото признаване на бракове между хора с еднакъв пол. Митингът беше организиран по призива на католическия кардинал Хорхе Берголио, който нарече планираните от аржентинската власт изменения „антропологически регрес“ и „дяволски проект„.

Ето някои от последните изявления на новия глава на римокатолическата църква, които ще помогнат за създаване на обща представа за Понтифик:

– Търговия с хора и проституция. Говорейки в Буенос Айрес в деня на борбата с търговията с хора Франциск заяви, че „Робството не е отменено и досега. В този град (Буенос Айрес), а и в други кътчета на света, работниците се експлоатират в тежки условия и ако ти си имигрант, то ти си лишен от възможност да  излезеш и да се движиш свободно по улиците на града. В този град може да срещнеш на улиците множество бездомни деца. Продължават да използват жените и момичетата за търговия с телата им“.
– Аборти и евтаназия.
Кардинал Берголио неведнъж призоваваше своето духовенство и миряните да се борят против абортите и евтаназията.
– Хомосексуализъм. Той потвърди църковното учение за осъждане на хомосексуализма, макар че констатира важността да бъдат  уважавани онези личности, които са хомосексуалисти.  Х. Берголио решително се бори против законодателството, въведен през 2010 година от правителството на Аржентина, разрешаващо еднополови бракове. В писмо до манастирите на Буенос Айрес той пише: „Нека да не бъдем наивни, ние говорим не за обикновена политическа борба, това са разрушителни претенции против Божия план. Ние говорим не за обикновен проект за закон, а по-скоро за машинация с бащата на лъжата, който се стреми да обърка и да излъже децата Божии“. Той настояваше също, че осиновяването от гейове представлява една от формите на дискриминация по отношение на децата. Това предизвика упрека на президента на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер, която заяви, че тонът на църквата напомнял „Средновековието и инквизицията“.

– Неравенство. През август миналата година кардинал Берголио призова аржентинците  „да въстанат против несправедливостта, че хлябът и работата не стигат до всеки„. Новият Папа неведнъж се е позовавал на това, което той нарече „аморален, несправедлив и незаконен социален дълг„. „Правата на човека се нарушават не само от тероризъм, репресии, убийства … но и от съществуването на крайна нищета и несправедливи икономически структури, които предизвикват и пораждат голямо неравенство“.

– Насилие. „Ние знаем, че онзи, който излиза на улицата, има нужда от в защита. Нека да поискаме защита от незащитеността и нестабилността, която поражда толкова много насилие в нашето общество“.

– Арменският геноцид. Като архиепископ на Буенос Айрес, говорейки на церемония в аржентинската столица през 2006 година, призова Турция да признае арменския геноцид през 1915 година, като отбеляза, че това е „тежко престъпление против човечеството и арменския народ, извършено от Османската империя“.

– Образование и наркотици. Отсъствието на нормално образование, алкохолът, наркотиците … това е тъмата. Ние не знаем, доколко сериозни са тези безобидни на пръв поглед предложения (да опитаме)…, това е корупция, която се разхожда даже в училищните коридори„. „Ние сме длъжни да защитим младото поколение и целия свят от тъмата, която ни кара да забравим основните инстинкти за самосъхранение„.

– Социална справедливост. Макар Берголио последователно да проповядва състрадание към бедните, някои наблюдатели са разочаровани от факта, че той не придава голямо значение на проблемите на социалната справедливост. Вместо да формулира ясна позиция по въпросите на политическата икономия, Берголио предпочита да подчертава важността на духовността и светостта, като смята, че това по естествен начин ще доведе до по-голямо съчувствие към страданията на бедните. Въпреки това той се изказа в подкрепа на социалните програми и публично изразяваше съмнения в справедливостта на свободната пазарна политика.

/Едуард Гушчин/

Posted on 16.03.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: