Аржентински кардинал е новият папа


 Само след два дни конклав 115-те кардинала избраха новият глава на Римокатолическата църква - аржентинецът Хорхе Марио Берголио, който ще приеме името Франциск І. Неговият избор бе възвестен, след като от комина на покрива на Сикстинската капела се издигна бял пушек, а след това забиха камбани от базиликата "Св. Петър". Бялият дим, който възвести по-рано избора на новия папа, се издигна от комина на Сикстинската капела около 18.05 ч. по Гринуич. След няколко мига на несигурност събралата се тълпа бурно приветства белия пушек, чийто цвят не се различаваше ясно отначало. Малко по-късно обаче прозвуча звън на камбани от базиликата "Св. Петър" като в празнични дни, което потвърди, че има избран папа.  Въпреки дъжда хиляди вярващи се стекоха на площад „Свети Петър” да ликуват и  скандират "Вива ил папа" ("Да живее папата").  Малко след 21:00 часа българско време името на новия папа бе съобщено от протодяконът, френският кардинал Жан-Луи Торан от балкона на базиликата "Свети Петър". Минути след това новият папа отправи първото си послание "Урби ет орби" (Към града и към света) облечен в новите си бели папски одежди.  115-те кардинали започнаха конклава във вторник, но при първия вот не успяха да изберат наследник на Бенедикт XVI, който внезапно се оттегли. Тази сутрин отново черен дим се издигна от комина на Сикстинската капела във Ватикана.  Преди началото на изборната за кардиналите среща нито един духовник не бе спряган като абсолютен фаворит за поста. Кардинал Берголио обаче бе един от тримата, спрягани за вероятен наседник  на Бенедикт XVI.  Херхе Марио Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1,2 милиарда католици по света.  Папата е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, в Аржентина. Той е първият южно-американски папа.Само след два дни конклав 115-те кардинала избраха новият глава на Римокатолическата църква – аржентинецът Хорхе Марио Берголио, който ще приеме името Франциск І. Неговият избор бе възвестен, след като от комина на покрива на Сикстинската капела се издигна бял пушек, а след това забиха камбани от базиликата „Св. Петър“.

Бялият дим, който възвести по-рано избора на новия папа, се издигна от комина на Сикстинската капела около 18.05 ч. по Гринуич. След няколко мига на несигурност събралата се тълпа бурно приветства белия пушек, чийто цвят не се различаваше ясно отначало.
Малко по-късно обаче прозвуча звън на камбани от базиликата „Св. Петър“ като в празнични дни, което потвърди, че има избран папа.

Въпреки дъжда хиляди вярващи се стекоха на площад „Свети Петър” да ликуват и  скандират „Вива ил папа“ („Да живее папата“).

Малко след 21:00 часа българско време името на новия папа бе съобщено от протодяконът, френският кардинал Жан-Луи Торан от балкона на базиликата „Свети Петър“. Минути след това новият папа отправи първото си послание „Урби ет орби“ (Към града и към света) облечен в новите си бели папски одежди.

115-те кардинали започнаха конклава във вторник, но при първия вот не успяха да изберат наследник на Бенедикт XVI, който внезапно се оттегли. Тази сутрин отново черен дим се издигна от комина на Сикстинската капела във Ватикана.

Преди началото на изборната за кардиналите среща нито един духовник не бе спряган като абсолютен фаворит за поста. Кардинал Берголио обаче бе един от тримата, спрягани за вероятен наседник  на Бенедикт XVI.

Херхе Марио Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1,2 милиарда католици по света.

Папата е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, в Аржентина. Той е първият южно-американски папа.

Реклами

Posted on 13.03.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: