ТРАГЕДИЯТА НА ИЗТОКА: УНИЩОЖАВАТ ИСТОРИЯТА


ТРАГЕДИЯТА НА ИЗТОКА: УНИЩОЖАВАТ  ИСТОРИЯТА Онзи, който съчинява лъжлива История и убива историческата Правда, управлява хората и ги лишава от корени. Дезинформацията — това е силата и властта на самозваните управници на Света.

Вече са известни причинитена разгарящия се в арабския свят пожар, който може да доведе до нова световна война. Това ще бъде глобална война за преразпределяне на природните ресурси, за съкращаване на «излишното» човечество и за световно господство. Това е опит да се  установи Нов световен ред под формата на Голям Хаос. Но присъства  и още една важна, но скривана цел — заличаването на следите от културите на Древния Изток, пълно унищожаване на паметниците на древните цивилизации.

Определени кръгове на Запад искат завинаги да унищожат историческата памет, данни, които не се вписват в тяхната картина на Историята на Древния свят. В това им «помагат» ислямистите-екстремисти.

Аз пиша от Тунис… И до тази спокойна и динамично развиваща се страна се добраха разрушителните сили. Само за последните дни на януари 2013 година в страната са разрушени 34 исторически паметника: мавзолеи на свети мюсюлмани, техните гробове. Туниската  общественост негодува. Правителството заклеймява подпалвачите и разрушителите и обещава да ги открие. Да се намерят непосредствените изпълнители на тези актове на вандализма над светите места, които, по твърдението на идеолозите екстремисти-ислямисти, по никакъв начин «не се вписват» в тяхното «разбиране за история».

История? Да, тяхната история. Те заплашват всичко да препишат на бяло. По-точно, на черно, като цвета на техните знамена. И те не само започнаха да очернят светлите личности в Историята на арабската цивилизация, но и да унищожават всичко, което напомня за тях.

При това без да се гнусят подпалват марабути и мавзолеи, изгарят и екземпляри на свещената книга на мюсюлманите – Корана.

Стигна до там, че те заплашват да разрушат и самите джамии, историята на създаването и названията на които са свързани със славни имена на хора, запомнили се със своите добри съзидателни дела за благо на обществото.

В Тунис те само заплашват, а в Сирия вече взривяват джамии и убиват имами, свещенослужители.

А колко марабути и мавзолеи са разрушени в Либия от онези, когото на Запад и до днес наричат «революционери» и «демократи»?

Колко паметници на Историята на арабските и африканските народи са разрушили ислямистите в Мали?

Най-после очите на Запада се отвориха и тези ислямисти, които нямат никакво отношение към истинския ислям нарекоха ги такива, каквито са: терористи. И им обявиха война! До пълно изкореняване!

Но… всичко онова, което вече е разрушено и е разрушено със знанието на Запада – под негово покровителство, при мълчанието и бездействието на институциите на ООН и в на първо място на ЮНЕСКО, ни кара да задаваме отново и отново въпроси. И главният въпрос е: кому е нужно арабските народи да се лишат от своите корени, своята многовековна история?

Кой и «заради кого», и «поради какво» иска да пренапише всичко? Да пренапише и да отгледа «зомбита», непомнещи своя род?

За да намерим отговорите, дайте още веднъж да погледнем печалната картина на кръстоносните походи на Запада срещу арабските и африкански страни през последните години и да помислим – какво трябва да направим ние, за да спрем тази черна чума на вандализма.

Войната на САЩ срещу Ирак

Разрушеният и разграбен Ирак — това са културите на междуречието на Тигър и Ефрат (протошумерските градове – Шумер, Акад, Вавилон, Асирия и др.).

В Ирак се извърши целенасочено унищожаване и разграбване на историческите ценности. При това, унищожаването е масово. Още в първите дни на окупацията на столицата на Ирак от американците беше разграбен Националният музей на Багдад. Грабителите бяха прикривани от американските военни и разхитителите знаеха, къде и какво да взимат – те имаха схеми на хранилищата на музея, спецоборудване за взлом на хранилищата. Едновременно беше разграбена и Националната библиотека на Ирак, където се съхраняваха документи от Античността. По-нататък окупантите имаха години, за да извършат методична работа по разграбване и унищожаване на археологически разкопки, некрополи, хисарлъци и т.н.

Световните медии премълчаха този факт.

Разграбването на Афганистан

 Американската окупация на Афганистан доведе до това, че когато окупантите грабеха и унищожаваха културно-историческото наследство на тази страна, оттам тръгна потокът не само от наркотици (по-точно, той многократно се усили), но и на исторически артефакти. Онова, което не може да се изнесе, се взривява и се унищожава на място.

Към унищожаването на съкровищата приложиха ръка и талибаните, които разстрелваха с пряко насочване и взривяваха паметници на доислямските култури.

 Заплаха надвисна и над Сфинкса

 По време на събитията през 2011 година в Египет грабители нахлуха в Каирския национален музей. След това беше унищожена старинната библиотека (Научен център), издигната в Кайро преди повече от 200 години, където се съхраняваха 200 хиляди ръкописа. В библиотеката имаше безценни карти и исторически манускрипти. Те изчезнаха безследно.

Днес радикалните ислямисти заявяват, че Сфинксът, египетските пирамиди и други следи от «езически времена» трябва напълно да бъдат унищожени. Трябва да се отбележи, че първите крачки към  такава «модернизация» на историята на Древния Египет в нужното им русло са извършили още британците през XIX-то и началото на XX-то столетие: те са разграбвали древните ценности.

 Либийската културна трагедия

 Метежът в Либийската Джамахирия и войната на НАТО срещу тази страна доведоха до това, че и там се извършва унищожаване на най-древното наследство на човечеството, грижовно съхранявано от онези, когото Западът наричаше «режим на Кадафи». Разбомбени са  древните антични градове Лептис Магна и Сабрата. Онова, което е могло да бъде изнесено от тези градове, е изнесено. Грабили са  мраморни статуи, колони, уникални и безценни мозайки, а също и  други артефакти в старинните, древноримски и древногръцки  градове  на Средиземноморското крайбрежие на Либия, които метежниците завзеха. Както свидетелстват очевидци, в грабежа са взимали   участие и спецназовците на НАТО.

Преди войната от 2011 година Либия привличаше с много неща: древноримските градове Сабрата и Лептис Магна, запазени най-добре в света, забележителностите на музеите на античността.

Древният град Сабрата, разположен на запад от Триполи, е основан от  финикийците през първата половина на I-то хилядолетие преди н.е. Величествените руини на Сабрата са запазили следи от три  исторически епохи: картагенска, римска и византийска. Лептис Магна е превъзходно запазен след археологически разкопки римски град, разположен на изток от столицата на Либия. Той също е основан от финикийци през VII в. преди н.е. като пристанище на търговския път в Северна Африка.

Навътре в пустинята Сахара можеше да се посети Джерма, столицата на древната държава на Гарамантите и Гат, намиращ се на самия край на планините Акакус. Планинските пейзажи тук съперничат по красота с всички, които могат да се срещнат на планетата Земя. Но главната забележителност на тези места бяха наскалните рисунки и петроглифи на древния човек. И ето, сега всичко това е подложено на разграбване и надругателство!

От Националната банка на Либия в Бенгази бяха откраднати съкровища, датирани от епохата на елинизма. Това е една от най- безпрецедентните по мащаб кражба на културни и исторически ценности в света. Изчезнали са 7,7 хиляди златни, сребърни и бронзови монети, много от които са сечени още по времето на Александър Македонски. Освен това, крадците похитиха древни статуетки и други предмети от бронз, слонова кост и стъкло. Изчезнаха и гривни, медальони, огърлици, обеци, пръстени и други украшения от скъпоценни камъни от античната епоха.

И още един печален факт: бойците от «Ал-Кайда», (а военен  комендант на окупирания от тях град Триполи стана поначало един от ръководителите именно на «Ал-Кайда»), напълно разграбиха Националния музей на Либия. Грабежите започнаха веднага след завземането на града от метежниците при подкрепата на силите на  НАТО. От правителствените сгради, посолства и частни домове изнесоха всичко, което имаше и най-малка ценност.

В Музея на Джамахирията се съхраняваха експонати от световно значение – паметници от времето на палеолита и неолита, епохата на Древния Рим, произведения на изкуството на раннохристиянската Византийска империя и ислямския период.

Уникалните мраморни статуи бяха похитени или разбити, мозаичните пана унищожени. Безследно изчезна известната на целия свят Триполитанска Венера, която италианските окупатори по заповед на  Мусолини отнесоха през трийсетте години в Рим. След Втората световна война Джамахирията настоя за нейното връщане и италианците бяха принудени да върнат съкровището на либийския народ. Къде е тя сега? Никой не знае…

Разграбена е археологическата колекция «Съкровищата на Бенгази», която наброяваше повече от 10 хиляди предмета на изкуството, изработени от антични майстори. Историците считат, че тази колекция е безценна. Това е огромна загуба за културата на всички страни от Средиземноморието.

Освен това, територията на Либия и другите страни от Северна Африка е интересна не само със знаменитата цивилизация на Древния Египет, античните култури на Картаген, Гърция, Рим, но и със загадъчните култури на Сахара. От времена, които отиват далеч назад във вековете, (на 10-20 хиляди години), когато пустинята е била цветущ край, останали са наскални рисунки и петроглифи. Просторите на днешната Сахара през второто хилядолетие преди н.е. са били населени от предците на бербери и туареги, а също и на малко изучения народ — гараманти. Древната  земя на гарамантите стана арена на ожесточени боеве на така наречените «въстаници», подкрепяни от алианса НАТО, срещу армията на Либийската Джамахирия. Както съобщават очевидци, наскалните рисунки и петроглифи или се изнасят, или се унищожават на място от бойците-ислямисти.

През октомври 2011 година в завзетата столица на Либия банда от повече от 200 въоръжени бойци нападна джамия и разграби гробниците на двама имами. Те изгориха няколко десетки свещени  мюсюлмански книги в училище, намиращо се до самата джамия. Седмица по-рано бойците нападнаха и разграбиха древно мюсюлманско гробище около Либийската столица.

Трябва да се отбележи, че мародерите грабят не само ислямските светини, но и местата на поклонение на християните. Те ограбиха православния храм в Триполи – Църквата св. Георги. Изграждането й се датира от 1647 година и е прието да се счита, че това е най-древния православен храм в Северна Африка. По думите на митрополита на Триполи – Феофилакт, престъпници откраднаха ръката на свети Георги, донесена от Атон, старинни Евангелия, чаши, херувими, кадилници…

Новите цели на грабителите – Сирия и Иран

Понастоящем под удар са Сирия и Иран. Това са две страни, чиито земи и пясъци скриват следи, а музеите съхраняват съкровища на древни цивилизации. Така, Дамаск е един от най-древните градове на планетата, неговата приблизителна възраст е 6 хиляди години.

Днес от ръцете на бойците-наемници, на които са абсолютно чужди понятията за културни ценности, по време на боевете в Сирия загива онова, което грижовно са съхранявали сирийците в продължение на векове.

В историческия център на сирийския град Алепо се намира главната светиня — джамията на Омаядите, изградена още през VIII век. Бунтовниците частично са разрушили стените на древното съоръжение, подпален е входът. Вътре е устроен погром, разграбен е гробът на пророк Закария – бащата на  Йоан Кръстител и от сградата е изнесено най-ценното — мощите — фрагменти от облеклото и косъм на пророка Мохамед.

………….

Аз се опитах бегло да ви разкажа само малка част от печалните  съобщения, постъпващи от страните на Северна Африка и Близкия Изток, които вече  невъзможно да се скрият. Последните съобщения са за разрушаване от ал-кайдовците в Мали и Либия на паметници на ислямската култура!

Ще повторя: за зомбирането на хората е нужно те да забравят своя произход, своите корени. Тогава те се превръщат в нечовеци, «пушечно месо» за нови завоевания – «джихади». Те нямат понятие за ценностите на човешкия живот, смисъла на творчеството и съзерцанието на Прекрасното и Вечното.

Posted on 12.03.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: