В Алепо група бойци премина на страната на сирийската армия


В Алепо група бойци премина на страната на сирийската армияГрупа въстаници от така наречената Сирийска свободна армия в понеделник, за пръв път от началото на уличните боеве през юли миналата година в Алепо, премина на страната на войските на правителството на арабската република, – предава информационната агенция «Сурия ал-Ен».

По данни на СМИ, бившите метежници веднага са встъпили в бой на страната на правителствените сили. За числеността на отряда не се съобщава, – предава ИТАР-ТАСС

В същото време сирийските ВВС унищожиха в понеделник крупна база на ССА и складове с боеприпаси в град Бенеш в провинция Идлиб. В оазиса Палмира в центъра на Сирийската пустиня, в хода на спецоперация е бил ликвидиран Мунавар бен Муфди ал-Халиди, – главатар на военното крило на радикалната ислямска групировка «Джебхат ан-нусра» («Фронт за победа»), свързана с «Ал-Кайда». Обстоятелства около неговата гибел не се разкриват.

Части на сирийската регулярна армия и доброволническите формирования на Силите на националната отбрана, продължават операцията по освобождаването на планинската местност северно от морското пристанище Латакия. Войските си върнаха под свой контрол радарната станция в Маран, – предаде телевизионният канал «Ал-Манар». Ожесточените боеве не се прекратяват и на подстъпите към «столицата на Ефрат» – град Рака в североизточната част на страната. По неофициални данни, които представя телевизионният канал «Ал-Маядин», там са убити и ранени десетки войници и метежници.

Воински подкрепления са прехвърлени в град Камъшлъ – в граничещата с Турция провинция Ел-Хасика, където живеят сирийски кюрди. Въоръжените екстремисти обявиха миналата седмица за преминаване под техен контрол на разположеното южно от този град нефтодобивно предприятие «Али Ага» в Румейлан и заплашват да завземат летището. Сирийското командване усили отбраната на този стратегически обект. Около него са разположени армейски блокпостове и бронирана техника.

Неясна остава ситуацията в град Ярубия на сирийско-иракската граница. По сведения от Багдад, там се водят боеве с използване на артилерия и авиация.

В същото време сирийските войски освобождават от бойците квартал Джубар на осем километра от центъра на Дамаск, където миналата седмица проникнаха  въоръжени екстремисти. Боевете се водят около джамията Ел-Кебир и Парламентския площад. Отстъпващите метежници понасят загуби, но оказват ожесточена съпротива.

Междувременно, «Сурия ал-Ен» съобщи, че в Джубар в престрелка е загинал репортерът от телеканал «Ал-Джазира» Уалид Амир, който е освещавал провалилия се „щурм на Дамаск” в северно направление.

В Алепо екстремисти отново обстреляха с минохвъргачки християнския квартал Захра. Загинали няма, но са нанесени щети на няколко жилищни сгради, – съобщава телеканалът «Ал-Манар».

Posted on 11.03.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: