ПОБЕДАТА НА ПУТИН – СЛЕД ЕДНА ГОДИНА


ПОБЕДАТА НА ПУТИН - СЛЕД ЕДНА ГОДИНАТочно преди една година Владимир Путин беше избран на поста държавен глава. Тържествени мероприятия за днес не са планирани. Президентът възнамерява да работи в нормалния си режим.

Миналата година за Путин гласуваха почти 64 процента от избирателите.

Нивото на доверие към президента се запазва високо. Според анкетите на ВЦИОМ и ФОМ, той значително изпреварва всички други руски политици.

Социолозите от «Левада-центра» са установили, че според руснаците с името на Путин е свързано възстановяването на «статута на велика държава» на Русия и считат, че той е направил за страната повече добро, от колкото лошо.

Главното е какво те очакват от Путин, – а то е да осигури справедливо разпределение на доходите. 43% считат, че за сега това не се е случило. Сред останалите главни очаквания на населението са – възстановяване на обикновените хора на средствата, които те са загубили в хода на реформите през 90-те години и укрепване на закона, и реда.

При това 47% от анкетираните считат, че Путин изпълнява обещанията си, дадени в хода на предизборната кампания. А с това категорично не са съгласни само 8%.

Политолозите оценяват по различен начин първата годишнина от втория мандат на Путин.

Във всеки случай, в Кремъл никой не се кани да празнува изборната победа от преди една година. «По никакъв начин няма да празнуваме, президента ще има нормален работен ден», – обяви прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков.

Както отбелязва ИТАР-ТАСС, Песков е предложил на експертите и политолозите да отговорят на въпроса «успешна ли е за Путин първата година от новия шестгодишен президентски срок». Все пак той увери, че през цялото време “ се е работило много много активно“.

Според съобщение на прес-службата на държавния глава и днешния поделник няма да бъде изключение. Путин има планирани преговори с украинския му колега Виктор Янукович, които, съдейки по всичко, няма да бъдат лесни. Вече в продължение на много години  газовият въпрос е препъни-камък в двустранните отношения, който за сега не е решен със взаимно съгласие.

Александър Ципко

Има качествена разлика между първата година от първия мандат на Путин като президент и тази година. Тогава той се безпокоеше за консолидацията на елита и едновременно натискаше на два регистъра – либералния и патриотичния, имаше и тесен съюз около Путин. Сегашната ситуация е друга.

Предизборната кампания показа, че либералният елит е против Путин и се бори срещу него много жестоко. Путин победи благодарение на консервативната Русия, която е болшинство. Това е патриотичната Русия, провинциалната, православната. Това са хора, които са по-тясно свързват себе си с миналото на Русия, с нейните традиции и ценности.

Първата година на Путин се заключаваше в това, максимално да удовлетвори исканията на Русия, която гласува за него и от която зависи бъдещето. Социалната стабилност на страната зависи от традиционната и консервативна Русия.

В тези условия Путин заложи на социалната политика – жилищно-комуналния сектор, строителство на  детски градини и жилища. Той се обръщаше към тази част от хората, за които това са жизнено важни въпроси.

И ако консервативна Русия по-рано често проявяваше умора от Путин, понеже той от много време е във властта, то през последните месеци се появи едно осъзнаване, че всичко върви напълно нормално. Путин познава Русия и тази част от населението още сега смята, че той трябва да остане, и да се кандидатира за втори срок.

От друга страна трябва да разбираме, че: за да се запазят симпатиите на традиционната и консервативна Русия, е необходимо повече, и по-често да се занимава с налагането на закона, и реда. Нужно е по-видимо да се провежда политика на справедливост. Необходими са стъпки, които да демонстрират, че той принуждава елита да споделя това, което незаконно е придобито през деветдесетте години на миналия век.

За да запази сегашните настроения и рейтинги, Путин трябва да въведе или съответната данъчна система, или някакви фондове. Хората трябва да видят, че елита е способен да сподели богатствата си и поне малко да мисли за народа. Именно с решаването на тези въпроси Путин трябва да се заеме в най-близко време.

Posted on 08.03.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: