ВМФ на Русия трябва да получи през 2013 година три нови АПЛ


ВМФ на РусияВоенноморският флот на РФ трябва да получи през 2013 година три атомни подводници (АПЛ): две стратегически по проект 955 „Борей“ и една многоцелева по проект 885 „Ясен“, съобщи пред РИА Новости на 26 февруари 2013 година високопоставен представител на отбранително-промишления комплекс (ОПК).

Той напомни, че промишлеността трябваше да предаде на флота още през 2012 година двете подводници „Александър Невски“ (проект 955) и „Северодвинск“ (проект 885).

Поради различни обстоятелства срокът за предаване на тези две подводници беше пренесен за следващата година.

1

Стратегическа АПЛ проект 955 „Борей“

„В резултат, през 2013 година ВМФ трябва да получи „Александър Невски“ и „Северодвинск“, а също и „Владимир Мономах“ (проект 955), която беше спусната на вода в  завод „Севмаш“ през декември миналата  година“, — казал представителят на ОПК.

2

Многоцелева АПЛ проект 885 „Ясен“

 

Освен това се планира през тази година да бъде приета на въоръжение дизел-електрическата подводница „Санкт Петербург“ (проект 677, клас „Лада“), след завършване на цикъла от изпитания в северните морета. Подводницата сега е в опитна експлоатация.

3

Дизел-електрическа подводница „Санкт Петербург“ (проект 677, клас „Лада“)

 

БПК „Североморск“ ще вземе участие в съвместно учение с кораби от ВМС на страните от НАТО

4

Текст: Пресслужба на Западния военен окръг

На снимката: БПК „Североморск“. Пресслужба на Западния военен окръг

На борда на големия противоподводен кораб (БПК) „Североморск“ от Северния флот (СФ) се проведе планираща конференция за подготовката за провеждане в акваторията на Аденския залив на международно учение за противодействие на пиратството. 

В Аденския залив, в точката на среща на БПК „Североморск“ с 508-о оперативно съединение от кораби на военноморските сили на страните от НАТО в състав: италианския десантно-вертолетен кораб-док „Сан Марко“ и три фрегати с управляемо ракетно оръжие „Ивер-Хютфелд“ (ВМС на Дания), „Гекова“ (ВМС на Турция) и „Никълъс“ (ВМС на САЩ), на борда на руския кораб беше докарана делегация на офицери от командването на оперативното съединение от ВМС на НАТО под ръководството на адмирал Антонио Натал.

На съвещанието, командирът на отряда кораби от СФ капитан 1 ранг Владимир Якушев заедно с офицери от руския походен щаб, представи пред чуждестранните си колеги подробен план за ученията, който по-късно беше утвърден.

Планира се след няколко дни в хода на ученията по антипиратската дейност, което ще се проведе в акваторията на Аденския залив и покрай бреговете на Африканския рог, руските и чуждестранните моряци ще отработят епизоди по организацията на  работата на руската и италианската групи за инспекция при освобождаването на завладените кораби.

Качването на групи от морската пехота на СФ и ВМС на Италия на палубите на корабите-участници в учението ще става без кацане от вертолети Ка-27ПС и EH-101 Merlin.

По време на далечния поход, който започна на 18 декември 2012 г., моряците-северноморци вече оставиха зад кърмата около 10000  морски мили, осъществиха делови посещения в пристанищата Сеута (Испания) и Суда (Гърция), взеха участие в крупномащабните учения на ВМФ на Русия в Средиземно море.

 

Posted on 06.03.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: