Американски генерал се нахвърли с критика срещу производителите на F35


Кристофър Богдан (снимка lexleader.net)

Кристофър Богдан (снимка lexleader.net)

Генерал-лейтенант Кристофър Богдан, който наблюдава в Пентагона програмата за разработване и експлоатация на най-новите изтребители F-35, се нахвърли с критика срещу техните производители – компаниите Lockheed Martin и Pratt & Whitney. Той ги обвини в опит да“изстискат всичко до цент“ от правителството на САЩ и неспособност да видят дългосрочните предимства на проекта, – предава Ройтер.

„Lockheed Martin и Pratt & Whitney се държат така, сякаш се готвят да ми продадат последния F-35 и  последния двигател“, – заяви Богдан на Международния авиосалон в Австралия. Високопоставеният военен пристигна там, за да убеди местните власти да не се отказват от покупката на  100 изтребителя F-35, в конструкцията на които вече два пъти през тази година бяха открити дефекти, поради което техните полети бяха спрени.

За да получат изгоди в бъдеще, производителите трябва да поемат върху себе си част от риска и да инвестират в проекта заради съкращенията на разходите, смята Богдан.

От своя страна неговите остри забележки предизвикаха възмущение в компаниите. В Lockheed Martin заявиха, че те са „необичайно съсредоточени“ върху изпълнението на договорите за разработване, производство и поддръжка на новия боен самолета. „Ние (…) ежедневно се стремим да намалим разходите (за производство)“, – увери прессекретарят на компании Майкъл Рейн.

Той каза, че след първия самолет компанията е съкратила с 50% разходите за производство. Освен това, понастоящем се водят преговори, за да увеличим още повече икономиите.

В Pratt & Whitney направиха рязка декларация, като заявиха, че са вложили значителни средства, за да намалят разходите за производството на двигатели за новите самолети и са поели по-голям риск от обикновено.

„Независимо от многобройните съкращения в плана за закупуване на F-35, Pratt & Whitney поддържат  дългосрочната перспектива и демонстрира привързаност към решението да инвестира над 50 милиона долара от собствените си средства и да поеме върху себе си риска от изпреварването на графика, посочен в договора, за да предотврати евентуални закъснения в реализирането на програмата“, – се казва в изявлението на представителя на компанията Метю Бейтс.

F-35 е многоцелеви изтребител, проектиран с използване на технологията за трудно откриване и способен да носи ядрени бойни глави. През декември миналата година Министерството на отбраната на САЩ сключи договор с Lockheed Martin за  покупката на поредната партида от тези самолети на обща сума около 3,8 млрд. долара. За разработването, покупката и експлоатацията на F-35 САЩ планираха да похарчат през следващите 50 години около 1,5 трлн. долара. Но на този етап Пентагонът се опитва да убеди конгреса да отмени съкращаването на военния бюджет, което ще застави военните да отложат покупката на три от около трийсетте самолета F-35, които беше планирано да бъдат поръчани през тази година.

Posted on 06.03.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: