Тънкостите на американската дипломация: от «Претоварване» до «Кирзахстан»


Джон Кери

Поредният «епичен провал» с шефа на външнополитическото ведомство на САЩ. Новоизпеченият държавен секретар на САЩ Джон Кери, както се казва, «откри Америка» – намери на световната карта неизвестната до сега държава Кирзахстан!!! Това се случи по време на 50-минутната реч за външната политика на САЩ в университета във Вирджиния на 20 февруари. Съдейки по всичко, началникът на Държавния департамент е обединил Казахстан и Киргизстан.

«Смелите служители на Държавния департамент на САЩ работят в най-опасните места по земното кълбо. Те се борят с корупцията в Нигерия. Те отстояват върховенството на закона в Бирма, те подкрепят демократичните преобразования в Кирзахстан и Грузия», – не без гордост отбелязва Джон Кери. Впрочем, колегите на държавния секретар забелязаха грешката и в стенограмата от речта на дипломата неизвестната страна беше заменена с  Киргизстан.

Всъщност в своята реч Кери се опитвал да приведе тежки аргументи в подкрепа на възобновения акцент във външната политика. „Позволете ми да бъда много ясен: чуждестранната помощ не е евтина разпродажба. Това не е милосърдие. Това е инвестиция в силна Америка и свободния свят», – цитират медиите Кери.

Напомняме, че не толкова отдавна американското списание „Тайм“ направи класация на политическите гафове на годината. В почетната десетка влезе историята с „бутона презареждане„, която бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън поднесе на руския си колега Сергей Лавров. Поради грешка на преводачите „perezagruzka“ (презареждане) се превърна в „peregruzka“ (претоварване). „Ние отдавна искаме да презаредим нашите отношения. И дълго търсихме подходящата руска дума. Надявам се, че сме го намерили“, – тържествено обяви Клинтън, връчвайки на министъра на външните работи на Русия един жълто-червен бутон с красноречивия надпис „peregruzka“.

И това не е единственият гаф на Държавния департамент под ръководството на Клинтън. Както веднаж Хилари Клинтън изпрати официални поздравления до кралицата на Великобритания Елизабет II една седмица преди официалните чествания, което едва не доведе до шумен скандал. Впрочем, в този смисъл Клинтън все пак е далеко от съпругата на американския президент Мишел Обама, която си позволи да прегърне английската кралица Елизабет II в нарушение на етикета. Такова нещо никога преди не се е случвало в Бъкингамския дворец…

Велик познавач на етикета и географията е и самият президент. Така например, като кандидат за президент в една от речите си той заяви, че в САЩ има 57 щата. Всъщност те са само 50. След това, в своя реч в щата Дакота, Обама няколко пъти нарече щата Южна Дакота. Намирайки се в Южна Дакота,той реши, че изнася реч в Айова. „Благодаря ти, Су-Сити!“ – провиква се той на митинг в южно-дакотския град Су-Фолс. Разбирайки, че е направил грешка, Обама бързо се поправил: „Пардон. Су-Фолс. От дълго време се намирам в Айова“.

Впрочем, Хилари Клинтън също внесе своята лепта в подборката на предизборните гафове. Изказвайки се на митинг на своите поддръжници тя разказва, как е попаднала под снайперски огън в босненското летище Тузла. Журналистите веднага пуснаха кинохроника, на която се вижда, че Клинтън е била посрещната на летището с цветя, а не с куршуми.

Но, в името на справедливостта, най-много гафове принадлежат на 43-тия президент на САЩ Джордж Буш – младши. Сред тях – на пример – са: «Уелс? А коя е тази страна?» и «Аз наскоро се срещнах с руския президент в Словакия. Или в Словения – не помня, как точно се нарича тази страна». Но най-прекрасната – както се казва, грешка по Фройд звучеше така: «Наши врагове са находчиви и изобретателни, и ние – също. Те никога няма да престанат да мислят за нови начини да навредят на нашата страна и на нашия народ, и ние също»!!!

Posted on 04.03.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: