Медведев: Нужен ни е нов финансов световен ред


Медведев: Нужен ни е нов финансов световен редКакво е това финансов световен ред, каква е ползата от кризата и коя е страната, която е  «скъпа на сърцето практически на всеки руснак», разказва Дмитрий Медведев в интервю за кубинската информационна агенция «Пренса Латина» по време на официалната си визита в Куба. Ето и някой от най-ярките му изявления.

  • «Нужен ни е нов финансов световен ред». По-рано, посочва Медведев, в света действаше така наречената класическа Бретън Уудска финансова система, но сега времената се промениха: «и други държави искат да участват във вземането на ключовите финансови решения». Много страни нямаха възможност да участват във вземането на ключови решения, но «в резултат на съгласуваните действия на Русия, Китайската Народна Република, Индия, Бразилия, Южно-Африканската Република и редица други държави, ние успяхме да изменим тази ситуация».

«Но ако ме попитате дали сегашният световен финансов ред е справедлив, аз ще ви кажа: „Не“! Той изисква продължаване на системната работа, която трябва да се извърши от всички държави, – подчертавам, не само от «осморката», не само от «двадесетте», а въобще от всички държави, които се намират на нашата планета, защото ако гласът на само една държава не бъде чут, това ще означава, че интересите на нейните граждани не са защитени».

  • Русия възнамерява да играе най-активната роля в световната икономика. «Защото ако ние не играем активна роля, вместо нас ще я изиграе някои друг, и аз не съм убеден, че това ще бъде една добра игра».
  • В руската икономика всичко е добре. «При нас в този смисъл всичко е нормално, даже бих казал – просто е добре».

Икономиката, макар и бавно, има ръст, инфлацията е ниска, нивото на безработица – също, дълговете са малки и като цяло при нас всичко си е наред, за пореден път увери Медведев.

«Но пред руската икономика стоят много предизвикателства, на които за сега не сме отговорили. На първо място – нашата икономика зависи много силно от цените на суровините, а това е лошо – ние трябва да я диверсифицираме. <…> И, разбира се, съществува и един не по-малко важен проблем – проблемът за повишаване на жизненото ниво в страната».

  • Русия в Латинска Америка – «сериозно и за дълго». Медведев подчерта, че с Бразилия, Аржентина, Чили, Венецуела, Еквадор и много други държави «ние имаме значително и значително развити отношения».

«Нашите контакти имат системен характер, без да говоря за Куба, която е скъпа на сърцето практически за всеки руснак».

«Да, Русия премина през различни времена. Например ако сравним нещата днес с тези от 1990-те години, разбира се, тогава нашите връзки със страните от Латинска Америка бяха значително по-малко активни. Но това беше свързано с нашите вътрешни проблеми, на нас не ни достигаха сили за собственото ни развитие. И няма какво да крием –  отношенията с другите държави изискват икономически потенциал, изискват воля, изискват активност. Но тези времена останаха в миналото», – заяви премиерът.

Екатерина Штукина

Posted on 01.03.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: