Митрополит Неофит е новият български патриарх


Митрополит Неофит е новият български патриархРусенският митрополит Неофит е новият патриарх на България. Той бе избран на Патриаршеския избирателен църковен събор след балотаж.
В избора участваха 138 делегати, като за митрополит Неофит на балотажа са гласували 90 от тях, а за Ловчанския владика Гавриил – 47. Една бюлетина е невалидна.

До втория вот се стигна, след като при първото гласуване нито един от тримата кандидати за патриарх не събра необходимия брой от 92 гласа „за”. Русенският митрополит Неофит събра 72 гласа, Ловчанският митрополит Гавриил – 43 гласа, а Старозагорският митрополит Галактион – 22 гласа. Имаше и една невалидна бюлетина.

Така на втори тур делегатите на Патриаршеския събор трябваше да избират между митрополитите Гавриил и Неофит. При преброяването на гласовете, всеки плик бе издиган гласно и бе прочитано името върху бюлетината.

Дядо Галактион пък не дойде днес на Събора. Той е болен и е с тежка бронхопневмония. Запознати с делата на БПЦ коментираха, че дори и да е болен, това не би могло да попречи на Патриаршеския избирателен събор.

Съборът започна с тържествен звън на камбаните на катедралата „Св. Александър Невски“. Делегатите и митрополитите се събраха рано в сградата на Светия синод и оттам заедно малко преди 8 часа се отправиха към сградата на Българската академия на науките в съседство, където се състоя тържествената церемония.

Точно в 9.10 ч. гласуването започна с официално и публично запечатване на изборната урна. Освен митрополит Галактион от събора поради болест отсъстваше и Западноевропейският Симеон. Отсъстваха и двама делегати, така че общият брой на участниците бе 138.

Новият патриарх е първият, издигнат в условия на относителна политическа свобода.

Решението за възстановяване на Патриаршията парадоксално е взето през 1948 г. от ръководството на БКП. Тогавашният екзарх Стефан, който през Втората световна война допринася за спасяването на българските евреи, е принуден от властта да се оттегли и е изпратен в изгнание.

В първите години на новия режим Църквата е под силен натиск. По данни на Съюза на репресираните в България след 9 септември 1944 г. от 2500 свещеници са били репресирани 500, от тях около 150 са убити. Сред загиналите е Неврокопският митрополит Борис. Когато Българската патриаршия действително е възстановена през 1953 г., за патриарх е избран митрополит Кирил, също деен в спасяването на евреите. Комунистическата партия смекчава преките репресии, но се опитва да превземе църквата отвътре. Тайните служби полагат всички усилия да навлязат в средите на клира, където срещат съпротива.

През 1971 г., когато патриарх Кирил умира, Църквата вече почти няма публично влияние. В такива условия е избран патриарх Максим, а решението за издигането му е взето от Политбюро. Това става и причина за разкола в началото на 90-те години, когато някои от митрополитите се обявяват против избора на Максим и настояват за издигане на нов патриарх.

Българският патриарх Максим почина през нощта на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст.


Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.
От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. Две години по-късно в  Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим.
През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим.
От 1.12.1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.
През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит.
От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а дядо Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

Posted on 24.02.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: