БСП, ДПС и Синята коалиция са доволни от срещата при президента


Срещата_при_Президента

Лидерите на парламентарно представените партии, които над три часа бяха на среща с президента Росен Плевнелиев, коментираха, че като цяло са удовлетворени от консултациите. Иван Костов даже призова медиите да помагат с каквото могат, защото държавният глава е поел огромна отговорност.

„Аз категорично заявих, че смятам този парламент за изчерпан като доверие и възможност да състави правителство, което да отговори на очакванията на хората. В рамките на оставащите дни на работа на това Народно събрание, да се концентрираме върху теми, които пряко засягат живота на хората, в това число и на протестиращите“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че е поставил редица условия към служебния кабинет:

Служебният премиер трябва незабавно да поиска и да разкрие реалното състояние на фискалния резерв, на изпълнението на бюджета, на задълженията на болниците, на задълженията на общините, на задълженията на държавата към бизнеса, за да знаем на каква почва стъпва. Иначе може да се окаже една много тежка ситуация да бъде прехвърлена като отговорност от досегашното правителство на служебния кабинет, без той да има инструментите да я овладее„.
Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че президентът трябва да направи много внимателен разчет на финансовото състояние на страната, за да не допусне, в периода, в който той ще носи отговорността, изведнъж да се появят такива неразрешими финансови проблеми, че да започнат процеси на фалити, предаде „Фокус“. Според Костов – задачата на президента е много сложна и отговорна.

Може да се окаже, че няма да има пари, с които да се плати увеличението на пенсиите от 1 април. БСП твърди, че ситуацията е много тежка; на мен не ми се вижда ситуацията да е много тежка. Най-големият кошмар на президента е – да няма пари да плати нещо. Представяте ли си какво би станало„, попита риторично лидерът на ДСБ.
Той допълни, че е имал лична среща с държавния глава, на която е споделил  опит при решаването на политически кризи, но не е давал предложения за нов министър-председател на служебното правителство. „Никой няма право в момента да налага на президента каквото и да било“, категоричен бе Иван Костов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също декларира удовлетвореност от разговорите. „Постигна се съгласие, че ресурсите на този парламент са изчерпани.
До края на мандата на Народното събрание ще бъдат приети поправки в закони, които да отговорят на очакванията на хората“, обясни Местан и допълни:
Ние поставихме един по-специфичен проблем, поискахме от президента да покани вече неограничена мисия, а за пълно наблюдение на изборния процес наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ. В последния момент стигнахме до разбирането обаче, че това решение може да се вземе от действащо Народно събрание„.

Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че не се подкрепя идеята да се наложи мораториум върху строителството на AEC „Белене“:

„Само Синята коалиция предложи решение за окончателно спиране на проекта „Белене”, но нямаше съгласие от другите групи то да бъде гласувано. Това увеличава нашите съмнения, че се играе двойна игра и при бързото решение за прекратяване на мандата на парламента, това решение да не бъде взето“.

На въпрос на журналисти каква е гаранцията, че следващите седмици ще се изпълнят тези решения на съвета при президента, Димитров каза, че пълен консенсус няма.

Posted on 23.02.2013, in Вътрешна политика. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: