САЩ ПОДГОТВЯТ НОВА ВОЙНА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК


САЩ ПОДГОТВЯТ НОВА ВОЙНА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК  Предстоящото изтегляне на американската армия от Афганистан бележи края на засиленото военно присъствие на САЩ в региона на Близкия Изток. Вашингтон е принуден значително да намали своите въоръжени сили в чужбина под натиска на необходимото съкращаване на военния бюджет, притиснат от огромния държавен дълг и икономическа криза. Въпреки амбициите си да бъдат в състояние да налагат волята си във всяка точка на света, САЩ вече не разполагат с възможности за това.

Глобалният  баланс на силите неуклонно се измества от Запад на Изток, където рязко нараства ролята на Русия и Китай. Отдавна подготвени за този негативен за САЩ ход на историческото развитие, стратезите на Вашингтон са предначертали нова стратегическа концепция, наречена „Контролиран хаос”. Единственият начин САЩ да запазят лидерските си позиции е да се превърнат в т.н. „незаменима държава”, без чиято намеса и помощ нито една страна в света да не може да избегне разрушителния хаос. Политическият и икономически хаос е най-благоприятната среда, в условията на която САЩ ефективно биха могли да продължат да налагат своята воля на света като върховен арбитър на взаимно враждуващите страни, чрез прилагане на древноримския принцип: „Divide et impera – Разделяй и владей”.

Най-сигурен източник на хаос е войната. И при това война, в която САЩ не са пряко заангажирани, поради което разполагат с необходимата свобода за действие, да се намесят на тази страна и тогава, когато това отговаря на интересите на САЩ. Затова в своята реч след преизбирането си президентът Обама заяви, че САЩ са решени да осигурят сигурност без „безкрайна война”. Планирано е Вашингтон да се превърне в задкулисен подпалвач на безкрайни войни, в хода на които враждуващите страни ще закупуват американско оръжие и ще бъдат принудени да търсят посредничеството на САЩ за тяхното прекратяване.

Най-взривоопасният и следователно подходящ за една нова война е регионът на Близкия Изток. Тук САЩ в случай на мащабна регионална война се надяват да извлекат максимума геополитически и финансово-икономически изгоди. Те вече разполагат с разработена технология за манипулативно пренасочване гнева на радикализирания сунитски ислям в желаната от тях насока. Засегнатите от ислямската агресия противници на САЩ ще се наложи да отделят значителни ресурси за противопоставяне на тази агресия и за своето оцеляване, което ще доведе до значително отслабване на тяхната мощ и амбиции.

САЩ се изтеглят от Близкия Изток, но оставят под свой контрол стратегически бази, летища и инфраструктурни военни обекти, които ще им оставят възможността да се намесят, когато интересите на Вашингтон наложат това. С тази цел значително се преустройват и укрепват посолствата на САЩ в региона, които се превръщат в непревзимаеми крепости. Свои бази на много места в региона вече имат и частните американски военизирани фирми, които доказаха своята ефективност в Ирак като незаменими помощници на Пентагона.

САЩ ПОДГОТВЯТ НОВА ВОЙНА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК  Особено внимание САЩ отделят в региона върху изграждането на центрове за обслужване на безпилотни самолети. Възможността за дистанционно безнаказано убийство на противниците на САЩ без съд и присъда се оказа много изкусителна за президента Обама и активно се използваше по време на първия му президентски мандат. За да продължи тази практика и за в бъдеще, в началото на годината Белият дом „защити” тактиката си да използва бойни безпилотни самолети за удари срещу членове на „Ал-Кайда“ и други терористични организации, заявявайки, че тя е „легална, етична и мъдра”. Министерство на правосъдието на САЩ предупреди, че всеки, засечен за връзки с „Ал-Кайда“, може законно да бъде убит, дори и ако разузнаването не успее да докаже, че действително е замесен в терористична дейност. Никому във Вашингтон не направи впечатление, че убийството без съд и присъда е пряко нарушения на Конституцията на САЩ, която изисква осъдителна присъда за обвиняемия, преди да бъде екзекутиран. По този начин Обама с подписването на т.н. „списъци за убийство” получава възможността „законно и конституционно” да убие всеки човек в света с ракетен изстрел от безпилотен самолет, без да му е необходимо да доказва какви точно са отношенията му с Ал-Кайда или друга терористична организация и дали наистина подготвя терористичен акт. Тази тактика превръща Обама в диктатор, съчетаващ функцията на обвинител, съдия и екзекутор. Без съмнение тази тактика активно ще бъде използвана за разчистване на сметки с всеки противник на САЩ и разпалване на нова война в Близкия Изток.

Превръщането на Близкия Изток във взривоопасна среда е невъзможно без насищането му с оръжие. Поради тази причина изтегляйки се Вашингтон предава излишъците от своето въоръжение и боеприпаси на приятелските режими в региона. Същевременно САЩ успешно са наложили превъоръжаването на съюзниците в целия Близък Изток с ново, предимно американско оръжие. Така Саудитска Арабия е закупила от фирма Boeing 36 ударни хеликоптери AH-6i Little Bird, от фирма BAE Systems 55 самолети PC-21 и 22 BAE Hawk 128, 20 HC-130J Super Hercules и 5 самолета KC-130J. Предстои закупуването на 600 германски танка «Леопард-2».

Активно се превъоръжава и монархията джудже Катар, чийто амбициозен емир Хамад бин Халифа ат-Тани е поръчал доставката на 11 американски  противоракетни системи Patriot PAC-3 за 10 милиарда долара, противоракетни комплекси THAAD на стойност 8 милиарда долара, 22 многоцелеви хеликоптера MH-60R/S Seahawk за 2,5 милиарда долара. Предстои закупуването на 200 германски танка «Леопард-2». През миналата година са доставени 6 многоцелеви хеликоптера MH-60R за 750 милиона долара, 24 ударни хеликоптера AH-64D Apache Longbow Block II за 3 милиарда долара. Страните обединени в „Съвет за сътрудничество на арабските държави от персийския залив” също закупуват нови първокласни американски системи за своите военно-въздушни, военно-морски сили и противовъздушна отбрана. Обединените арабски емиратства са поръчали американски противоракетни комплекси THAAD на стойност 2,6 милиарда долара.

Огромни средства за въоръжение са отделили и други страни в региона. Ирак е поръчал в САЩ 36 изтребителя F-16 и е доставил 140 танкове M1A1 «Абрамс». В Русия са поръчани 30 многоцелеви ударни хеликоптера Ми-28НЭ и 50 зенитни комплекса «Панцир-С1». Оман е закупил през 2012 г. 12 изтребителя Eurofighter Typhoon, 8 военно-транспортни самолета CASA C-295, започнал е модернизация на притежаваните изтребители F-16 и е поръчал в Сингапур 4 стражеви кораба. Продължава превъоръжаването с американско оръжие на египетската армия, независимо от радикалния ислямистки уклон на ръководството на тази страна. Милитаризацията заля Турция, Азербайджан, Иран, Индия и Пакистан.

Следва да се отчита и факта, че в резултат на държавните преврати в страните, връхлетени от т.н. „арабска пролет” и агресията срещу Сирия значителна част от арсеналите на засегнатите държави попаднаха в ръцете на нелегални търговци на оръжие, чийто черен пазар, възникнал след „умиротворяването” на Афганистан, Ирак, Либия и Мали, неимоверно се разшири.

Такова тотално превъоръжаване и милитаризация е сигурен белег за назряваща война. Приблизително може да се предвиди и началото на военните действия на региона, което с голяма степен на вероятност ще се случи през 2015 г. след планираното окончателно изтегляне на американската армия от Афганистан, насрочено за 2014 година.

Трайното дестабилизиране на Близкия Изток е невъзможно без разпалването на израелско-палестинския конфликт, в който със сигурност ще бъдат замесени съседните арабски страни. За реализацията на този сценарий е необходимо дистанцирането на САЩ от ролята на безусловен защитник на Израел. Тази политика Обама започна да провежда по време на първия си мандат и сега ще трябва да я доведе до необходимата кондиция за избухването на поредната израелско-арабска война. Следва да се отчита и манталитета на ционистите, за които интересите на евреите са над всичко. Поради тази причина в случай, че се почувстват застрашени те без никакво колебание или морални угризения ще използват своето ядрено оръжие.

Друга конфликтна точка в региона е противопоставянето между мюсюлманите шиити и сунити. Докато регионален защитник на първите е Иран, то сунитската ислямска карта вече няколко години успешно се разиграва от САЩ. По този начин все повече нараства конфликтността на противопоставянето на линията  Иран – Сирия – Ирак – Ливан. Арабските монархии, разполагащи с огромни финансови възможности, човешкия потенциал на Египет и в съюз с Турция могат открито да се противопоставят на Иран.

Напрежението в региона по линията  Турция, Ирак, Иран и Сирия допълнително нараства с подхранваните от САЩ взривоопасни амбиции на кюрдите да създадат своя държава, чието начало е положено в иракски и сирийски Кюрдистан. Основен потърпевш от тази политика на Вашингтон е главният му съюзник в региона – Турция, чиято неоосманистка външна политика е сама по себе си перманентен генератор на взривоопасно междуетническо и междудържавно напрежение. Грабителският й характер намери своето потвърждение в Сирия, където от окупираните от джихадистите територии турската армия без никакви скрупули ограбва местни заводи и предприятия, изнасяйки в Турция цели производствени линии.

След изтеглянето на САЩ от Афганистан, Вашингтон със сигурност ще опита да насъска талибаните към агресивна радикална ислямизация на региона по линия на страните от т.н. „Евразийски балкани”, намиращи се по протежение на планираните енергийни магистрали, към които спадат Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Грузия и Турция.

Американските войски се изтеглят, за да превърнат региона в  „Дъга на нестабилността”, чийто основен прицел е Русия. Вашингтон предприема политиката си на подготовка на Близкия Изток на регионална война с ясното съзнание за нейната крайна цел – дестабилизацията чрез ислямската карта на сунитския радикализъм на основните геостратегически противници на САЩ – Русия и Китай. Не случайно през октомври миналата година ислямският пудел на Вашингтон – сунитския шейх Юсуф ал-Кардави призова арабските страни към джихад срещу Русия, като ги подкани да обявят политически и икономически бойкот на Москва. Русофобията продължава да бъде доминиращ вектор на американската външна политика.

С цел необходимата предварителна подготовка за много по-мащабен военен конфликт през последните години САЩ водят политика на повишаване цената на петрола. Тази политика стимулира американския бизнес да влага средства в разработка на американски петролни залежи, с цел осигуряването на пълна петролна автономия на САЩ в случай на голяма война. За разлика от петрола, цените на природния газ се натискат надолу, т.к. основния потърпевш от това отново е Русия. Това още веднъж потвърждава откритата антируска насоченост на американската политика, чиито първи плодове ще бъдат пожънати в Близкия Изток.

Posted on 22.02.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: