ПУТИН ВНЕСЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЗАБРАНА НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ В ЧУЖБИНА ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ


ПУТИН ВНЕСЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЗАБРАНА НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ В ЧУЖБИНА ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ Президентът Владимир Путин  внесе в Държавната дума законопроект, забраняващ на чиновниците в страната да притежават банкови сметки в чужбина. В справката към документа се казва, че този закон трябва да наложи забрана на държавните служители, техните съпруги и деца да притежават сметки в чуждестранни банки, – съобщава «Газета.Ru».

В текста се уточнява: «Тази забрана се разпростира върху лицата: заемащи държавни длъжности в Русия, длъжности на първи заместник и заместници на Генералния прокурор на Русия, длъжности на членове на съвета на директорите на Централната банка, държавните длъжности на субектите на Русия, длъжности на федералната държавна служба, длъжности в държавните корпорации (компании), фондове и други организации, създадени въз основа на федералните закони, назначаването на които и освобождаването от които се извършва от президента на Русия, правителството или генералния прокурор».

Понастоящем в държавната дума вече се разглежда  внесения от правителството  законопроект за забрана  на чиновниците и военните да притежават недвижими имоти  в чужбина.

Путин подкрепи ограничаването на правата на чиновниците да притежават сметки в чужди банки, недвижими имоти и акции, – излизайки с послание към Федералното събрание.

«Наред с контрола на доходите и имуществото се въвежда и контрол над разходите и крупни придобивки на чиновниците, ръководителите на държавните компании и техните най-близки роднини», — каза той през декември.

Говорейки за ограничаването на правата на чиновниците да притежават сметки в чужди банки, Путин заяви, че: «това искане трябва да се отнася и до първите лица в държавата и правителството, администрацията на президента, техните роднини, членовете на Съвета на федерацията и депутатите от Държавната  дума». То също  добави, че недвижимите имоти във всички случаи трябва да бъдат декларирани.

Както съобщиха «Актуални коментарии» по-рано, на 7 февруари председателят на  комитета на Държавната дума за сигурността  и противодействие на корупцията Ирина Яровая съобщи, че на държавните служители ще бъде забранено да притежават каквито и да било чуждестранни акции и ценни книжа.

По думите на депутата, е необходимо да се формира ново отношение към държавната служба. «Държавните служители трябва да работят в ползата на интересите на Русия. В своето послание президентът на Русия Владимир Путин обърна внимание на това, че хората, които постъпват на държавна служба, трябва да бъдат готови, че към тях ще  се предявяват специални изисквания», – напомни тя.

«В посланието на президента се казва, че цялото недвижимо имущество на руските чиновници трябва да бъде придобито законно.  Държавните служители не трябва да укриват информация. Цялото недвижимо имущество на държавните чиновници трябва да бъде декларирано, трябва да премине всички процедури по проверка за законност на неговото придобиване. Проверките трябва да се извършват независимо от стойността на чуждестранните недвижими имоти. Привличане към  отговорност, в случай на откриване на корупционен елемент, ще протича в съответствие с руското законодателство», – каза Яровая.

Председателят на комитета на Държавната дума обърна внимание  на това, че държавните чиновници също  не трябва да притежават сметки в чуждестранни  банки. «Към сметките в чужди банки се отнасят сметките намиращи се в банка, която е извън юрисдикцията на Русия. Чиновниците, в съответствие с новия закон, ще трябва да ликвидират сметките си в чужди банки и да прехвърлят всички средства в руски банки. Всички сметки на руските държавни служители  трябва да бъдат контролирани», – добави тя.

Председателят на комитета съобщи, че чиновниците трябва да решат всички въпроси със сметките в чужди банки в рамките на една година. «Преходният период за руските чиновници след приемане на законопроекта за сметките в чужди банки ще продължи не повече от една година. Този срок е повече от достатъчен », – отбеляза депутат.

Що се отнася до, акциите, то по думите на парламентариста, забраната за притежаването им  ще се разпростре върху всички чуждестранни  ценни книжа.

Яровая също съобщи, че и сега във  ФСБ съществува друго изискване за забрана на притежаването на недвижимо имущество в чужбина. «Сигурно трябва да се посъветваме с обществеността, експертите, за да може това изискване да се разпростре и върху служителите на други силови структури», – предложи председателят на комитета.

«Законопроектът за сметките в чуждестранни банки е насочен не само към хората, които днес се намират на държавна служба. Ние искаме да формираме нова мотивация за тези хора, които в бъдеще ще постъпват на държавна служба», – подчерта депутатът.

Яровая добави също, че законопроектът за парламентарен контрол сега се подготвя от комитета за второ четене. «Той ще бъде разгледан  в най-кратък период. Мисля, че в  близките  две пленарни седмици в Държавната дума ние ще се постараем да го обсъдим», – заключи тя

Posted on 16.02.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: