КНДР взриви уранов боен заряд


КНДР взриви уранов боен заряд В своето заявление по повод извършения ядрен взрив властите в КНДР направиха намек за това, че са взривили уранов боен заряд. До такъв извод стигнаха чуждестранните експерти. Южнокорейските военни заявиха, че подробните характеристики на взрива ще могат да се разберат след два-четири дни.

Ще напомним, че на 12 февруари на полигона Пхунгери КНДР извърши трето по ред ядрено изпитание. По оценките на Сеул, е бил взривен заряд с мощност 6-7 килотона. Преди това КНДР извършиха  ядрени изпитания два пъти – през 2006 г. и 2009 г.

Повод за спекулации за намеците на Пхенян по повод на типа  ядрен боен заряд даде заявлението на властите от Севера, направено във връзка с извършения взрив. „Ние физически доказахме подобрените характеристики на нашите сили за ядрено сдържане, които станаха по-разнообразни“, – се казва в  заявлението.

Именно думата“разнообразни“ беше интерпретирана като намек на Пхенян за това, че е бил взривен уранов боен заряд.

Ще напомним, че двата предишни пъти КНДР взриви плутониеви устройства. Този път много експерти очакваха именно уранов взрив. Това би доказало, че Северът е постигнал значителен напредък в усъвършенстването на своите ядрени арсенали. Освен това, урановата програма е по-опасна от плутониевата от гледна точка на разпространението. За обогатяването на уран не са нужни големи, както в случая с оръжейния плутоний.

Впрочем южнокорейските военни експерти засега не бързат да правят изводи. Действително ли „словосъчетанието „по-разнообразни“ може да бъде интерпретирано като уранов боен заряд. Но действително ли той е бил такъв или Северът е имал предвид нещо друго – засега е трудно да се каже“, – заяви в хода на брифинга за журналисти представителят на Министерството на отбраната на Южна Корея Ким Мин Сок.

По думите на военните, с по-голяма доза достоверност ще може да се съди за характеристиките на взрива след два-четири дни. Именно толкова време ще е необходимо, за да може отделилите се при взрива газ и други компоненти да достигнат разположените по протежение на границата с КНДР южнокорейски сензори. От друга страна, не е изключена възможността, че газ въобще няма да бъде открит. „При ядрения взрив се отделят различни газове, които се просмукват в атмосферата. Нашите станции трябва да  уловят тези вещества, за да се определят характеристиките на взрива. Проблемът е в това, че ние можем да уловим газ, а може и да не го уловим. Това трудно може да се предскаже“, – заяви Ким Мин Сок. Става дума преди всичко за отделящите се при взрива инертни газове „ксенон и криптон”.

Във всеки случай за това е необходимо  време – от два до четири дни. В настоящия момент в Южна Корея действат две стационарни и една мобилна станции, които могат да улавят и най-малкото съдържание на ксенон, а също една стационарна и една мобилна станция, която определя съдържанието на криптон.

Posted on 16.02.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: