ТП82 – ОРЪЖИЕТО НА КОСМОНАВТА


ТП82 – ОРЪЖИЕТО НА КОСМОНАВТАРазнокалибрен пистолет с три цеви за оцеляване при всякакви условия

История на разработката:

Инициативата за разработването на това оръжие бе подета от Алексей Леонов, който през 1965 година, заедно с Павел Беляев, извърши първото непредвидено аварийно кацане в тайгата. Обикновеният „Макаров“, който влиза в аварийния комплект на космонавтите още от времето на Юри Гагарин, не позволява решаването на проблемите на оцеляването, срещу които човек се изправя в тайгата.

„С „Макаров“ можеш единствено да се застреляш“, – с горчива ирония разказва Алексей Архипович за събитията след приземяването.

В своята книга „Ракети и хора“, Борис Евсеевич Черток описва аварийното кацане на „Возход-2“ по следния начин: „Космонавтите пренощуваха в една от горите на Северен Урал. Единственото, което хеликоптерите можеха да направят, е да летят над тях и да докладват, че единия цепи дърва, а другия пали огън. От небето им пускаха топли дрехи и продукти, но да извадят Леонов и Беляев от тайгата просто нямаше как. Най-драматичните моменти настъпиха, когато привлечени от огъня мечки излязоха от гората, а космонавтите нямаха никакво сериозно средство за самозащита. Те стреляха във въздуха, но по този начин само подклаждаха любопитството на зверовете. По една щастлива случайност космонавтите не пострадаха. Едва след няколко дена, те успяха да се доберат до хеликоптера Ми-4, ползвайки подготвената от спасителите полоса, след което бяха прехвърлени на по-тежкият Ми 6 и така се добраха до Перм“.

През 1979 година Леонов посети оръжейния завод в Тула, където се обърна към майсторите с молба да разработят ново оръжие. Той им обясни, че ако космонавтите са имали под ръка специално многофункционално оръжие, те са щели да се чувстват много по-спокойно. След  тази среща, тулските майстори подеха инициатива за разработването на „космическо“ оръжие.

Ходът на разработката вървеше в три основни направления: револвер, самозарядно гладкоцевно оръжие и пистолет с три цеви /трицевка/. Гладкоцевното оръжие бе отхвърлено почти веднага – теглото и размерът му бяха твърде големи за размерите на спускаемия апарат. Не след дълго в Звездното градче бяха получени два прототипа:  пистолетът с три цеви и един револвер. Комисията веднага отхвърли револвера, които имаше камери с различен калибър, а на пистолетът с три цеви – именуван „ТП-82“, бе даден ход за доработка и приемане на въоръжение. Под ръководството на главния инженер на Тулските оръжейни заводи В. А. Парамонов, през 1982 година пистолетът ТП-82 получи своя окончателен облик.

Успоредно с разработката на оръжието, в климовския ЦНИИТочМаш за ТП-82 бяха разработени различни варианти на боеприпаси. При завършването на техническия проект за трицевен ловен пистолет бе предложен комплект от три вида боеприпаси: СН-Д, СН-С и СН-П.

По думите на началника на отдела за оцеляването към центъра за подготовка на космонавти (ЦПК) Валери Трунов, стрелковият комплекс получи прозвището „мечтата на бракониера“. Официално, оръжието се нарича СОНАЗ (преносим авариен запас на космонавта).

2

„Безусловно, за космонавтите в тайгата ТП-82 ще е безценен. Пистолетът разполага с разглобяем приклад, който служи и като мачете. Имало е случаи, когато за да преживеят два дена (толкова продължава и тренировката им за оцеляване в гората при зимни условия, Бел. авт.), на тях им се е налагало да изсекат няколко кубични метра дърва за изграждане на укритие и за огрев“, – разказва в едно свое интервю ръководителят на тренировъчния процес Александър Герман.

„В пистолета сипахме пясък, наливахме вода, правехме какво ли не, но оръжието издържа“, – спомня си заместник началник отдела за подготовка на космонавти в екстремни условия  към ЦПК Николай Филатов. „Едно време, (а това беше в началото на 80-те години), когато правехме изпитания на пистолета в Казахстан, местните овчари оцениха оръжието по достойнство. Предлагаха ни какво ли не в замяна срещу пистолета: стадо овци, гъски, бъчви с водка. А един дори ни предложи собствената си жена…!“

Официално, СОНАЗ е приет на въоръжение през 1986 година. През същата тази година ТП-82 лети в космоса като оръжие на космонавтите от съвместния съветско-френски екипаж. Пистолетът Т-82 бе демонстриран на широката общественост на Изложбата на народното стопанство на СССР – „Път към звездите“, посветена на 25-та годишнина от историческия полет на Юрий Гагарин.

Производството на пистолета и на боеприпасите за него бе прекратено към края на 1980-те. Според официалната версия причината е в това, че от пистолета са произведени достатъчно бройки и по-нататъшното му производство е нецелесъобразно. По думите на самите оръжейници, производствено е било спряно поради липсата на средства.

По данни от различни източници, Тулският оръжеен завод е произвел между тридесет и сто „космически“ пистолета.

През 2007 година се появи информация, че преди полета, командирът на шестнадесетата основна експедиция на международната космическа станция, бордовият инженер Юрий Маленченко е бил въоръжен с пистолет „Макаров“.

„Имаме проблеми с боеприпасите за ТП-82 и нямаме ресурс за патрони“, – каза тогава заместник началника на ЦПК „Ю. А. Гагарин“ Валерий Корзун, описвайки създалата се ситуация.

По всичко личи, че към днешна дата ТП-82 е изключен от аварийния запас на космонавтите. Според информацията, представена в статия на вестник „Популярна механика“, на мястото на трицевният пистолет сега има: нож, мачете, два ПСНД (нощен и дневен сигнален патрон), ракета ПРБ-2 и сигнален пистолет с 20 сигнални патрона.

Днес, стрелковият комплект СОНАЗ е изложен в държавния музей на оръжието в град Тула, в артилерийския музей в Санкт-Петербург, както и в експозицията на мемориалния музей на космонавтиката в Москва.

Posted on 08.02.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: